Сергеј Правосудов: Срби говоре како воле Русију, али брзо пређу на тему „Волим Русију – дај ми новац“

Срби ће стално говорити о тешкоћама које се јављају током изградње наставка „Турског тока“ и покушаће извући максимум новца од „Гаспрома“ и Русије како би „убрзали овај процес“

(Samovar-news, 22. 2. 2019)

Србија и „Турски ток“

Тренутно се активно разматра продужење уговора за транзит руског гаса преко територије Украјине. Није тајна да обим украјинског транзита зависи од брзине изградње гасовода у европским земљама, што ће бити наставак „Северног тока 2“ и „Турског тока“. Наставак „Северног тока 2“ проћи ће кроз територију Немачке и овде се не очекују никакви проблеми. Друга ствар је на југу Европе, где градња још није почела. И овде постоји негативно искуство неуспеха пројекта „Јужни ток“.

Уобичајено је кривити Бугарску за ометање имплементације пројекта „Јужни ток“, који је након посете америчких сенатора повукао дозволу за изградњу гасовода на својој територији. Међутим, „иза сцене“ остала је чињеница да су сусједи Бугара – Срби – такођер фрустрирали почетак изградње. Гасовод би требало да буде изграђен истовремено на територији обе земље. Прославе су одржане у Бугарској и Србији како би се почела изградња гасовода Јужни ток, али радови нису почели. Као резултат тога, Гаспром је морао да преиспита трасу гасовода и рођен је пројекат „Турског тока“.

Крајем прошле године завршена је изградња морског дела деонице гасовода „Турског тока 2“ (две линије капацитета од 15,75 милијарди кубних метара). Прва линија ће испоручивати гас Турској. Као резултат тога, капацитети за транспорт гаса биће пуштени на територију Украјине, Румуније и Бугарске, преко којих се данас преноси руски гас у Турску. Ови капацитети могу бити лансирани у обрнутом режиму тако да гас иде из Турске у Бугарску. Проблем може настати у Мађарској и Србији, које тренутно примају транзит гаса преко Украјине. Да би их повезали са „Турским током”, потребно је изградити повезујући гасовод између Бугарске и Србије, као и модернизовати бугарске и српске гасне транспортне системе до границе са Мађарском.

Српски лидери воле да причају о томе како воле Русију и да подржавају пројекат „Турског тока“. Важно је подсетити да су подржали Јужни ток речима, али у пракси нису подузели потребне кораке за реализацију овог пројекта. У случају „Турског тока“ изгледа да се ситуација понавља. Председник Србије Александар Вучић је у јануару прошле године рекао да ће изградња наставка „Турског тока“ на територији Србије почети у лето 2018. године. У пракси се то није догодило. Крајем јануара 2019. године, изјавио је да ће изградња почети за неколико дана или седмица. Истовремено, шеф српске државне компаније „Србијагас“ Душан Бајатовић рекао је да ће изградња почети у марту. Истина, у фебруару је почео говорити о „крају марта – почетком априла“. Према речима Душана Бајатовића, изградња би требало да буде завршена до 15. децембра текуће године. Очигледно, ово је сасвим задовољавајуће за Гаспром, чији уговор за транзит гаса са Украјином истиче крајем 2019. године. Питање је да ли ће Срби испунити своја обећања?

Сергеј Правосудов

Србију у нашој земљи, у Русији, многи воле. Довољно је подсетити на велике протесте против НАТО бомбардовања Србије, који су одржани 1999. године испред америчке амбасаде у Москви. Добровољци из Русије борили су се на страни православних Срба против католика Хрвата и босанских Муслимана током југословенских ратова деведесетих година. Међутим, многи људи заборављају да се прва „обојена револуциј” није догодила у Кијеву 2004. године, већ у Београду 2000. године. Као резултат тога, про-америчке снаге су дошле на власт у Србији. Формално, Србија није део НАТО-а и ЕУ, али лидери ове земље стално говоре о својој жељи да се придруже Европској унији. Штавише, српско законодавство је скоро сто одсто усклађено са стандардима ЕУ.

Карактеристична је чињеница то што припадници НАТО-а уживају дипломатски статус у Србији. Русија већ неколико година тражи од српског руководства да дâ сличан статус запосленима у Руском центру за елементарне непогоде у српском граду Нишу, али без успеха. Руски спасиоци у више наврата долазе у помоћ Србима у ванредним ситуацијама. Посебно, током велике поплаве у 2014. години. Међутим, дипломатски статус није добијен.

Морао сам често ићи у Србију. На почетку сам био еуфоричан, просто одушевљен. Срби стално говоре о томе како воле Русију. Међутим, веома брзо њихов разговор пређе на на тему: „Волим Русију – дај ми новац“. У том тренутку сам увек хтео да кажем: „Волим Србију – дај ми новац“. Током комуникације са српским економистима и политиколозима, сазнао сам да је скоро цело српско руководство на овај или онај начин повезано са представницима обавештајних служби западних земаља. И то никоме не смета и никога не збуњује. Штавише, што особа више контактира са великим бројем обавештајних служби са Запада, тиме расте његов углед међу српском политичком елитом. Уосталом, такви људи су веома тражени.

Александар Вучић и његова околина савршено се уклапају у образац који се стално понавља у различитим земљама. Група долази на власт националистичким паролама. Нова влада обећава да ће водити рачуна о националним интересима своје земље. Међутим, с обзиром да ови људи долазе на власт уз помоћ јаке спољне подршке западних земаља, испоставља се да им је веома тешко бранити своје националне интересе. Нове власти су присиљене да доносе одлуке у корист својих страних покровитеља. Није тајна да су у Србији многи медији под контролом Запада. Странци активно раде са српским невладиним организацијама.

Александар Вучић покушава да понови стратегију Тита, који је основао Покрет несврстаних, и играо је карту на непријатељству између САД и СССР-а. Међутим, Србија је далеко од Југославије. Она је много мања и слабија. Сукоб између два блока, који данас испољавају другачију идеологију – више не постоји. У САД, Русији и Кини, исти је капитализам, само са својим локалним карактеристикама. Као резултат тога, Вучић је брзо дошао до безизлазне ситуације и нашао се у слепој улици. Становништво у Србији је разочарано. Штавише, ситуација са корупцијом у Србији је традиционално прилично укорењена. Доказ за то – хиљаде људи, који протестују против владе Вучића у већим српским градовима. Под овим условима странцима је најлакше окривити за све грехе Вучића и пронаћи неког другог политичара како би поново поновили исту игру. Зато је Вучић почео много да говори о својим одличним односима са руководством Русије и Кине. Он се нада да ће добити подршку од њих. Може ли да победи у овој борби? Највјероватније – не. Међутим, очигледно је да нема разлога да се очекује брза изградња пројекта „Турски ток“ на територији Србије.

Срби воле да говоре о својој супериорности над Бугарима. Међутим, у случају изградње наставка „Турског тока“, бугарска компанија Булгартрансгаз планира да сама изгради свој део деонице. Србијагас је, међутим, основала заједничко предузеће са Гаспромом, а зове се „Гастрансом“, како би урадила свој део гасовода.

Моје искуство са Србима омогућава ми да направим следећу прогнозу. Они ће стално говорити о тешкоћама које се јављају током изградње наставка „Турског тока“ и покушаће извући максимум новца од „Гаспрома“ и Русије како би „убрзали овај процес“. Истовремено ће тражити новац од својих покровитеља из САД, Велике Британије и других земаља за одлагање изградње. Зато је немогуће да се прецизније прогнозира, када ће гас да крене преко „Турског тока“ до Мађарске. Може да се догоди и то, да за Мађарску и Србију буде једноставније да се снабдевају гасом преко „Северног тока 2“.

Сергеј Правосудов[1] (Сергей Правосудов), директор Института националне енергетике (Институт национальной энергетики)

Са руског посрбио: Никола Н. Живковић


[1] Примедба преводиоца ННЖ: Веома је корисно за нашу јавност да прочита текст Сергеја Правосудова. О њему сам већ писао у неколико наврата. Тако ће и читаоци „Стања ствари“ упознати једну „другу Русију“, и то ону, нимало симпатичну за Србе, а која заступа интересе не руског народа, а ни Русије, већ најбогатијих фирми, као што су „Гаспром“, „Русал“, или „Роснефт“, чији власници нису руска држава, већ руски олигарси, а који су пословно веома блиско повезани са најботијим америчким и британским компанијама. Удео страног, западног капитала у тим руским фирмама иде и до 49%. Укратко, примедбе Правосудова су таквог карактера да се нашем читаоцу чини као да их је писао неко из, на пример, соросовог „невладиног сектора“.


Прочитајте још

 Categories: Посрбљено

Tags: , , , , , ,

11 replies

 1. Кривосудову, гасни маснокопитару причај ти нама мало о твојим газдама? Које су они нације и вере и система вредности?! Шта би хтели, да се окористите о србску љубав према Русији па да не платите ништа – мало морген 😉

  P.S. Кривосудов, све што си написао овде о ситуацији у Србији само говори да је руска агентура неспособна, и да се у самој Русији нису заштитили руски интереси. Где ти је обојени #козирјев

 2. Доста често Руси бркају Србе и нашу колонијалну компрадорску власт, а то су тотално различите групације.

 3. Приликом посрбљивања неког руског текста (а Србима се увек чини да лако могу разумети руске текстове јер су језици слични) треба бити опрезан, јер се лако може погрешити…
  Тако сам и ја, читајући овај текст дошао до овог пасуса:
  “…Прва линија ће испоручивати гас Турској. Као резултат тога, капацитети за транспорт гаса биће пуштени на територију Украјине, Румуније и Бугарске, преко којих се данас преноси руски гас у Турску. Ови капацитети могу бити лансирани у обрнутом режиму тако да гас иде из Турске у Бугарску…“ и ич нисам разумео у чему је виц…
  Зато сам потражио оригинални текст.
  Узгред буди речено, добри обичаји налажу да се увек уз посрбљене текстове даје и веза (линк) са оригиналом, а она гласи: http://www.samovar-news.com/2019/02/22/serbiya-i-turetskij-potok/ .
  Ево оригиналног текста, који и сам није баш најјасније написан – али ипак и из њега се види у чему је виц, под условом да се не преводи буквално, и уз извесну слободу у правом смислу посрбљује:
  “…Первая нитка будет обеспечивать газом Турцию. В результате освободятся газотранспортные мощности на территории Украины, Румынии и Болгарии, по которым сегодня идёт транзит российского газа в Турцию. Эти мощности можно будет запустить в реверсном режиме, чтобы газ шел из Турции в Болгарию..“.
  Ма,какви “капацитети за транспорт гаса биће пуштени на територију Украјине…“! Ништа неће бити пуштено “на територију Украјине“, него баш напротив – виц је у томе да Русија жели да из тог посла искључи Украјину!
  Зато бих ја тај пасус овако, мало слобдоније, посрбио:
  “… Првопоменута линија[Турског тока] ће снабдевати гасом Турску. Услед тога ће се ослободити садашњи, већ постојећи капацитети за транзит руског гаса Турској, што се данас обавља преко територије Украјине, Румуније и Бугарске. Те капацитете ће бити могуће користити тако да гас иде у обрнутом смеру – тј. из Турске у Бугарску…“ .
  Другим речима аутор – доста нејасно – али ипак каже да се планира да Украјина треба у том случају бити бити искључена из игре, а да постојећи гасовод који из ње, преко Румуније, и Бугарске иде за Турску – нефункционалан после пуштања у рад Турског тока, може после искључивања Украјине бити прикључен на новоизграђени Турски ток, чиме би се уз изградњу српског крака и прикључивање Србије на тај већ постојећи гасовод који пролази кроз Бугарску, могла из Турског тока, поред Бугарске и Румуније, снабдевати и Србија.
  Да ли ће, и када до тога доћи, не зависи ни од Русије, ни од Турске, ни Бугарске, а поготово не од Србије – него од дозволе САД и ЕУ, а да ли је аутор Право….. – или Кривосудов, остављам читаоцима да сами просуде.

 4. Где је Правосудов погрешио у оцени српских власти?
  То што је рекао истину?
  Мислим да он није , уопште, разматрао Србе као народ.
  Да јесте, чланак би био много гори по нас.

 5. @ Иоанн Дубињин

  Узгред буди речено, добри обичаји налажу да се увек уз посрбљене текстове даје и веза (линк) са оригиналом, а она гласи

  Узгред буди речено, добри обичаји налажу и да се УВЕК добро погледа стање ствари пре него се критикује. Наравно да је дат линк, и то на сам почетку текста.

  Можда помогне снимак екрана (ово испод слике, плавом бојом је ИЗВОР и ЖИВИ ЛИНК):

 6. СТАЊЕ СТВАРИ: Mea culpa! На неки начин (а заиста ми није јасно како), превидео сам линк. Извињавам се и молим за опроштај. Повлачим примедбу и молим, ако има техничких могућност да се избрише. Ако нема – нека стоји, на моју срамоту….

 7. @ Иоанн Дубињин

  Нека стоји, није никаква срамота.

  Хвала Вама на свему, па и на свакој критици, знам да је увек добронамерна ма колико била (или макар само изгледала) оштра.

  срдачно,
  Александар Лазић

 8. @ Стање ствари

  Чему неповерење?
  Ко не верује не треба да долази овде.

 9. За те које Ви овде зовете Србима ми имамо нека друга имена: израјници, штеточине, ратни профитери.

  Уосталом, и ви, Правосудове, иако нисте Србин, и Ви припадате тој групи.

  А што се тиче Јужног тока, ту говору о љубави нема места. Волим Русе и Русију, али то не значи да сам спреман да радим у њиховом интересу (овде, наравно, није реч о интересу Руса и Русије већ предузећа), науштрб интересима Срба и Србије. У пословним трансакцијама новац, а не љубав, управо и јесте оно о чему треба говорити.

 10. Dozvolite mi da vam kažem da ne razumete takve Ruse. Ne radi se tu o tome da su takvi ljudi oligarsi, već je u pitanju psihološka patologija gde oni jure za onima koji ih ponižavaju. Kao one žene koje se stalno vraćaju mužu koji ih tuče, a kad upoznaju nekog pristojnog, same se pretvaraju u pokvarenjake i doživljavaju ga pogrešno kao papučara. E takvi ljudi, i takvi Rusi trče za zapadom koji ih otvoreno prezire i ponižavaju vrle Srbe.
  Kako treba sa takvima? Treba biti pokvaren i daću vam primer nekog pokvarenog. Recimo Hrvatske.
  1. Hrvatska se dogovori sa Rusima da im pošalju ponudu za ulaganje u energetiku
  2, Rusi im pošalju
  3. Hrvati se prave ludi mesec dana i udaraju čežnju
  4. Ruski ambasador u Hrvatskoj kreće da kuka
  5, Hrvati im još jednom uvrede inteligenciju i kažu da im nikakav mejl nije stigao

  Prilog u linku https://www.vecernji.hr/vijesti/vlada-rh-rusija-putin-azimov-1215435

 11. Боже, какав глупан! Па, ко даје тим, са западним службама повезаним, чиновницима ветар у леђа пред сваке изборе, а ордење после њих – калуђери и српске домаћице?

  Срби се буне против Вучића, они: “Срби, луди сте!” Срби траже подршку за своју неравноправну борбу против анти-руске хистерије, они: “Ви и ваш Вучић радите за запад и само хоћете паре!” Хаха, ко је овде луд!

  Волимо Русију без пара, али тражимо паре за културни, војни и обавештајни отпор анти-руским снагама, пошто нисмо Руси, а савијамо кичму за Русију. Шта је ту чудно?

  Нек се Дмитри Песков мало мање шета по скупим летовалиштима, да би В. Меденица мало боље могао овде да заступа српску културу. То је и у духовном и економском смислу проста рачуница. Кривосудове 😁

Оставите коментар