Александар Вучић: Биће горе него паклено тешко

Вучић нема илузија да ће бити лако приволети Србе да признају отцепљење њихове провинције, наводи агенција Блумберг

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Биће горе него паклено тешко

Две деценије од највећег европског нерешеног спора, председник Србије Александар Вучић каже за Блумберг да је време да се постигне споразум, али оцењује да ће бити изузетно тешко.

Он је за америчку агенцију Блумберг, на Минхенској безбедносној конференцији, рекао да ће бити „горе него паклено тешко”.

Према Вучића речима, прво морају да буду укинуте таксе, а сваки споразум мора да садржи слободно кретање робе и људи.

Блумберг оцењује да се, након што су Грчка и Македонија разрешиле спор око имена, међународни притисак пребацује на Вучића да са косовским председником Хашимом Тачијем ради на постизању споразума.

„Окончање спора између Грчке и земље која се сада зове Република Северна Македонија, било је лакше”, рекао је Вучић.

Агенција констатује да би постизање споразума омогућило обема странама да се прикључе ЕУ и, бар у случају Косова, НАТО-у.

„И једни и други знамо шта желимо”, рекао је Вучић, а Блумберг додаје да је Вучићева земља и даље кључна у региону који је растрзан између конкурентних интереса спољних сила.

„Вучић нема илузија да ће бити лако приволети Србе да признају отцепљење њихове провинције”, наводи Блумберг.

Према Блумбергу, Вучић истиче да ће и он и Тачи морати да објасне гласачима да ниједна страна неће добити све шта жели.

Док је перспектива Србије што се тиче придруживања ЕУ, потенцијални економски раст, Косово настоји да зацементира своју независност, а Европа жели да повећа стабилност на Балкану, истиче Блумберг.

Агенција наводи да је изгледало да су Тачи и Вучић прошлог лета били близу споразума, али је та могућност да би споразум могао да укључи размену територија на Балкану, месту највећих сукоба у Европи од Другог светског рата, наишла на негативну реакцију.

Немачка канцеларка Ангела Меркел упозорила је да би то отворило „Пандорину кутију”, док су САД биле отвореније према тој идеји.

Русија и Кина, које су подржале Србију у одбијању да призна Косову, сада кажу да би подржале било какав став који би заузео Београд.

Блумберг оцењује да је Русија опрезна што се тиче подршке споразуму који би могао да убрза чланство Србије у ЕУ и додатно умањи њихов регионални утицај који губи на снази.

Аутор текста наводи да су препреке избиле у први план када су се Вучић и Тачи у суботу у Минхену нашли на панелу у једној од ретких јавних дебата, али су њих двојица, цитира агенција Вучића, барем били „апсолутно отворени”.

Односи су се погоршали прошле године након што је Србија блокирала покушај уласка Косова у Интерпол, а Косово увело таксе на производе из Србије.

„И док обојица кажу да су спремни да наставе разговоре, наводи агенција, Вучић поручује да прво морају да буду укинуте таксе и да сваки споразум мора да садржи слободно кретање робе и људи”, оцењује агенција.

(Политика, 18.2.2019)

Александар Вучић: Мотивише ме циљ, а не дневна политика

Споразум мора да буде постигнут, истиче Вучић и додаје: „У супротном ћемо се суочити са катастрофом”

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је за Политико, на маргинама Минхенске безбедносне конференције, да га у настојањима за постизањем споразума са Приштином, који можда неће бити популаран у домаћој јавности, пре мотивише виши циљ, него дневна политика.

Споразум мора да буде постигнут, истиче Вучић и додаје: „У супротном ћемо се суочити са катастрофом. Ја верујем у нечију заоставштину, то бих волео да видим”, казао је Вучић, цитира га Политико.

Бриселски сајт је у опширном тексту објавио разговоре које је њихов новинар током трајања конференције у Минхену водио са Вучићем, косовским председником и премијером Хашимом Тачијем и Рамушем Харадинајем, као и председником Црне Горе Милом Ђукановићем.

У тексту „О Косову: Три председника и премијер”, део посвећен Вучићу носи поднаслов „У потрази за заоставштином” и у њему се наводи да је Вучић „јасно ставио до знања да се неће враћати за преговарачки сто све док Косово не укине тарифе од 100 одсто наметнуте на српску робу прошлог новембра као одговор на напоре Београда да блокира чланство Приштине у полицијској агенцији Интерпол”.

Вучић је поручио да ће се, ако тарифе буду укинуте „одмах вратити у Брисел” како би наставио дијалог. На то је уследила новинарска опаска да је Харадинај, за којег „Политико” наводи да је „покретачка сила која стоји иза тарифа”, казао да ће оне бити укинуте тек након постизања коначног споразума.

„Мислио сам да је неодговоран, али не и да је толико неодговоран”, одговорио је Вучић.

Наводи се да је председник Србије „позвао спољне силе да изврше ‘позитиван притисак’ на све стране – јасно стављајући до знања да желе да виде споразум и пружајући подстицаје који би могли да доведу до његовог постизања, али је потом додао”:

„То се више тиче нас, Срба и Албанаца, да будемо искрени”, рекао је Вучић.

Наводи се и да је српски председник казао да „две стране треба да буду слободне да разговарају о повлачењу заједничке границе”, иако је, по оцени Политика, „разговор о могућој размени територија покренуо осуде у региону и поделио међународне силе”.

У тексту се даље наводи да је „Вучић умањио ентузијазам ЕУ око идеје да би споразум о Северној Македонији могао да створи моментум за решење између Србије и Косова”.

„То показује да су Европи потребне неке добре вести, више него што је нешто много важан у погледу ситуације између Београда и Приштине. То не може да се пореди… То је 100 пута теже”, казао је Вучић.

„Политико” оцењује да је у вези са „жучном јавном дебатом” Вучића и Тачија у Минхену, „добра вест да се они баш не слажу” и да је то отприлике једино око чега су се сложили. Портал оцењује да је дебата „јасно показала колико ће им бити тешко да дођу до мировног споразума, чак и две деценије после рата”.

Бриселски сајт наводи да су „и Тачи и Вучић казали да је њихова размена мишљења у лошем расположењу била корисна зато што је покопала било какву лажну наду да ће они брзо постићи споразум”, али и подсећа да се они и даље суочавају са снажним западним притиском да наставе даље”.

„Вучић и Тачи су размењивали оптужбе везане за рат и расправљали се око тога ко је крив за актуелни прекид дијалога уз посредовање ЕУ, намењеног разрешавању разлика. Али, ЕУ и САД траже од лидера да изгладе ствари. Доналд Трамп им је писао писма охрабрујући их да теже споразуму, којим би била подвучена црта испод последњег у серији ратова због којих се Југославија распала 90-их година прошлог века”, пише у тексту.

Наводи се да би, „када је у питању ЕУ, споразум у великој мери смањио шансе оживљавања замрзнутог сукоба између Србије и Косова”, као и да су „и ЕУ и САД решени да вежу Западни Балкан снажније за Запад, смањујући тако утицај Русије, Турске и других ривалских сила у региону”“.

„Западни лидери надају се да ће окончање дуготрајног спора између балканских суседа Грчке и сада преименоване Северне Македоније охрабрити Косово и Србију да следе пример”, наводи се у тексту који преноси Танјуг.

(Политика, 18. 2. 2019)

Опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Александрав Вучић, Председник Србије, за дневни лист „Политика“, каже: „Лакше је приволети Србе за разграничење Косова и Србије?“….“Мене води циљ а не политика?“, ….Биће врашки тешко?“…Од куд му то?…Ко му је дао мандат за тако нешто?…Можете рећи: „Ја сам легитимни Преседник изабран вечином бирача СРБИЈЕ!“… Тачно је! Али сте дали заклетву да се придржавате Јеванђеља и српског Устава! А то што чините, тамо не пише? Зашто кршите Устав: „разграничење-има широки појам: као да то није Србија, него туђа земља? Ја бих волео да он јасно каже шта је Косово и Метохија као аутономија у саставу Србије на основу Устава из 1974, која нема право на оцепљење ни разграничење од Србије?…То исто право има и покрајина Војвосдина…Обе су по том уставу Социјалистичке аутонономне покрајине у саставу републике Србије! Да ли је Србија тада била република или федерација? Па република! И шта измишљате топлу воду када то раде западњаци. Значи, СФРЈ-која се распала, није Федерација него, Конфередација, састављена од федерације Србије и осталих република СФРЈ. Вучић жели дати државност КиМ, као што су Бих дали Муслиманима нацију“ Бошњаци“. Па она никада није постојала, те је вештачка творевина! Када се ове две ствари упореде, Вучић је пристао на решавање питања КИм и Србије, које једном решео! Ззначи александре вучићу, желите да дате српску земљу као да Вам је то бабовина? И ко Вас овластио о томе? Устав! Напротив! Он је противу Тебе! И не замајавајте српски народ више, да не мењамо српску историју, и поништавамо Балканске Ратов, и Први и Други Свески рат, где смо га српским главама-све њих, скупо платили, зато нас је данас мало Срба у Србији, а у Турској живи девет милиона Срба који говоре српски?…Па докле ћемо тако раслојавање и уништење Србије? Прихватамо азиланте зато што нам Запад даје паре да их сместимо у Србији, а неће их код њих…То је само једна кап од тема, на које би српском народу, као њихов Преседник, уљудно, требали да одговорите, или ако нисте у могућности, да као частан човек поднесете оставку, што је у свету нормално. ПИШЕ: РАДОМАН МЛАЂЕНОВИЋ Млађо

Оставите коментар