Минхенски извештај: Руска „велика игра” на Западном Балкану

У овом документу се наводи да је Косово, супротно жељи НАТО, одлучило да формира војску на шта је Србија „одговорила претњом оружане интервенције”

Председник Русије Владимир Путин приликом недавне посете Србији (Фотодокументација „Политике”)

Минхен – Потпуна евроатланска интеграција Западног Балкана неће се десити ускоро, што је била и порука самита Европске уније и земаља Западног Балкана 2018. године, али европски лидери препознају стратешки значај „дела европске слагалице” који недостаје, наводи се у Минхенском безбедносном извештају за 2019. годину.

У делу извештаја који се бави анализом Западног Балкана оцењује се да је регион и даље „рањив”, а као пример „крхке стабилности” наводе да је Косово у децембру, супротно жељи НАТО, одлучило да формира своју војску на шта је Србија, како се тврди, одговорила претњом оружане интервенције.

Истиче се да су грађани региона изразили своје незадовољство кроз протесте, док углавном млади масовно напуштају Западни Балкан. Закључак је Минхенског безбедносног извештаја за текућу годину да Кина и Русија, као и други играчи, појачавају, како свој утицај, тако и негативна дешавања у региону.

Русија је, како се наводи, „традиционалан” играч у региону, али сада Западни Балкан види као део „велике игре” која може да омете и ослаби ЕУ.

Председник Кине Си Ђинпинг у Смедереву 2016. године (Фото: Анђелко Васиљевић)

Званична Москва је у мноштво наврата оптужена да предузима мере које за циљ имају да дестабилизију Западни Балкан, укључујући и подстицање на етничке конфликте. Део пропаганде, како се наводи, представља и анти-Западна пропаганда која за циљ има да повећа незадовољство које грађани осећају према ЕУ.

Кина је најскорије приступила регионалној игри моћи, а све државе Западног Балкана су чланице кинеске иницијативе „Појас и пут” кроз формат „16+1”. Закључак извештаја је да кинеске инвеститције представљају ризик по регион, поготово са становишта дуга, јер многе инвестиције долазе у виду кредита.

Европска комисија је 2018. године прихватила нову стратегију за регион која Западни Балкан посматра као „геостратешку инвестицију”. НАТО и ЕУ сада активно раде на борби против руске пропаганде, а Унија је већ покренула више програма о повезаности који ће се такмичити са сличним кинеским програмима.

У извештају се наводи да ће текућа година показати да ли Западни Балкан и даље верује у европску будућност, преноси Танјуг.

(Политика, 16. 2. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар