Александар Вучић: Приштина ништа није испунила ни после 2.026 дана од Бриселског споразума

Председник Србије у Минхену подсетио да је прошло 2.026 дана од потписивања Бриселског споразума а да ЗСО није формирана и 102 дана од увођења нецивилизованих такси на српску робу

Председник Александар Вучић обраћа се новинарима у Минхену (Извор: Инстаграм)

Минхен – Приштина „прича, али не ради оно што прича”, рекао је председник Србије Александар Вучић у Минхену и подсетио да је прошло 2.026 дана од потписивања Бриселског споразума а да ЗСО није формирана и 102 дана од увођења нецивилизованих такси на српску робу.

Вучић учествује на панелу „Безбедност у југоисточној Европи: два корака напред, једна корак назад” на којем говоре и комесар ЕУ Јоханес Хан и косовски председник Хашим Тачи, док је модератор председавајући Минхенске конференције Волфганг Ишингер.

На молбу Ишингера да каже шта то спречава Београд и Приштину да могу да славе успех 2019. године, попут Северне Македоније и Грчке, Вучић је рекао да мисли да је питање Косова, односа Београда и Приштине, много компликованије и теже од питања Северне Македоније и Грчке.

„Разни су писали о односима Београда и Приштине, прича се о људима, судбинама, о територијама, али није лако обухватити сва та питања…Али, једна ствар је свима нама битна – нема рата, то је најважније за све нас. Стабилност и мир је нешто што смо постигли, то је нешто што се не сме олако узети. Стално се плашим могућности да неко одмрзне тај тзв. замрзнути конфликт у процесу дијалога који је у пат позицији”, рекао је он.

Србија даје све од себе да се постигне компромисно решење, стварно то чинимо, поручио је он. Вучић наводи да је Србија испунила све обавезе из Бриселског споразума, те да није повукла ниједан унилатерални потез који би могао да изазове проблеме и који би прозуроковао нестабилност.

„Зашто смо сад у пат позицији? Данас је 2.026 дана од усвајања Бриселског споразума, он има 15 тачака, од 7 -15 су биле обавезе Србије, 100 одсто тога смо тога испунили – учествовали на локалним изборима, добили су позивни број, решили смо питање правосуђа, полиције. Они су имали само једну – ЗСО и данас је 2.026 дана да нису испунили ништа”, рекао је он.

Нису успели са укључивањем у Унеско и Интерпол, па су онда су наметнули нецивилизоване таксе против Србије иако су усвојили сва правила Цефта.

„Сада је 102 дана од наметања тих такси, упркос међународном притиску, ЕУ, Русије, Кине, САД – они нису решили то питање, врло су тврдоглави и увек кажу – урадићемо то кад признају независност Косова”, навео је он.

Шта се десило, запитао је – Србија није реаговала, нисмо наметали реципрочне мере, али се суочавамо са новом платформом коју је усвојила тзв. косовска влада, платформу која је против дијалога. Тај документ, наводи, прецизира да Косово треба да чува територијални интегритет који је неповредив, неотуђив и нераздвојив и истовремено Србија треба да призна независност Косова и штавише да се сагласи са формирањем трибунала за Србе.

„Следи моје питање – кад кажу да смо ближи споразуму, ја онда кажем – Приштина прича, али не ради оно што прича. Зашто је потребна Србија у дијалогу кад само чекају наш потпис, ако ће да добију све, а ми да изгубимо све. Да ли мислите да ће тако да се деси? Па, неће”, поручио је Вучић.

Србија је посвећена, врло озбиљна и одговорна – када кажемо да ћемо нешто да урадимо, то и урадимо. „Учинићемо све што је до нас да се постигне компромисно решење, које неће бити једнострана капитулација Србије”, нагласио је председник Вучић, преноси Танјуг.

Тачи: Укидање такси после чланства у Интерполу и Унеску

Косовски председник Хашим Тачи је поручио да ће Косово укинути таксе на српску робу и наставити дијалог са Београдом када Србија престане да блокира чланство Косова у међународним организацијама, као што су Унеско и Интерпол.

Тачи је у дискусији „Безбедност у Југоисточној Европи: два корака напред, један корак назад” у оквиру Минхенске безбедносне конференције на питање председавајућег конференције Волфанга Ишингера – шта вас спречава да направите тај мали корак за наставак дијалога, одговорио да је у Бриселском споразуму јасно дефинисано да Србија не треба да поставља препреке чланству Косова у међународним организацијама.

Каже да су зато уследиле таксе, али да верује да ће, чим се то укине, али није рекао када би се то могло догодити, дати овлашћење за нови дијалог и да тада „нико неће имати оправдања да условљава дијалог”.

Тачи је навео да је импресиониран споразумом који су постигли Ципрас и Заев за име Северна Македонија и додао да имамо један проблем мање на Западном Балкану. Каже да је то крупан корак ка успостављању мира и стабилности и да верује да може да се постигне решење и у случају Србије и Косова, али да је свестан да је то питање доста сложеније.

Тачи је рекао да постоји 100 година непријатељства и да је био рат 1999. године. Каже је први Бриселски споразум 2013. године потписан и да је већина обавеза спроведена или се спроводи.

„Међутим, спровођење једног споразума може да се деси када је у складу са уставом и законима одређене државе. Стога поруке које сте овде чули су донекле истините. Ми смо у ситуацији замрзнутог сукоба и статуса кво.”

Тачи је рекао да је зато важно да се напредује и да се нађе решење које би значило да једном за свагда запечатимо мир између Србије и Косова споразумом који ће подразумевати узајамно признање и чланство Косова у СБ УН.

„Желимо да тесно сарађујемо и постигнемо споразум. Српска заједница да се не користи само за политичке поене од Србије. Желимо да видимо креативност и флексибилност са стране Београда и да у наредним недељама и месецима постигнемо споразум, који ће очувати мултикултурални карактер Косова и Србије који ће једног за свагда прекинути непријатељства између Срба и Албанаца”.

Додао је да ће се то одразити на све земље у којима живе Албанци и да ће то допринети стабилности у региону, преноси Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 2. 2019)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар