Хоће ли се поновити „Јужни ток“: „Турски ток“ опет коче Бугари

Суседи суспендовали тендер за изградњу гасовода до границе са Србијом. Званични разлог жалба једне домаће фирме на услове јавне набавке. Стручњаци тврде да се неће поновити судбина „Јужног тока“

Турски ток (Фото: Новости/Промо)

„Турски ток“ се опет нашао пред новим изазовом. Бугарска компанија „Булгартрансгас“ привремено је суспендовала тендер за изградњу гасовода од компресорске станице Нова Провадија до границе са Србијом. Све то би могло да одложи почетак постављања цеви овог магистралног гасовода.

Како је Бугарска била одговорна и за заустављање „Јужног тока“, ова информација је подигла тензије и у Србији. Стручњаци, међутим, кажу да ова ситуација не би требало да утиче на судбину „Турског тока“, јер прекид тендера није последица политичких баријера, већ првенствено „нејасноћа“ у вези са учесницима у пословима изградње гасовода. „Јужни ток“ је заустављен због политичких притисака Европе и Америке на Бугарску, а сада се „копља ломе“ око учешћа у послу око изградње.

Овај тендер за изградњу гасовода је, како преносе бугарски медији, стао због жалбе једне домаће фирме. Бугарској антимонополској комисији тужбу је поднела државна фирма „Атоменергоремонт“, која се бави ремонтом опреме у тамошњим електранама. Ова компанија оспорава објашњења „Булгартрансгаса“, која се првенствено односе на начине финансирања овог пројекта.

Наставак

Тендер ће, како преноси SeeNews, бити настављен ако Комисија за конкуренцију одбије „Атоменергоремонтов“ захтев за обуставу тендера или донесе решење у корист „Булгартрансгаса“. Након тога, рок ће морати да се продужи за онолики временски период колико је трајала обустава тендера.

(Вечерње новости/Искра, 14. 2. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading