НАТО застава се вијори испред владе „Републике Северне Македоније“

Током свечане церемоније подизања заставе НАТО премијер Зоран Заев рекао да је Северна Македонија успела да се са споредног балканског колосека врати на главни аутопут ка Европи

Фото: Бета/АП

Од данас и званично – Република Северна Македонија

СКОПЉЕ – Влада у Скопљу је саопштила да је Преспански споразум данас ступио на снагу, чиме је име државе и званично промењено у Република Северна Македонија.

Како је саопштила влада, објављивањем у Службеном гласнику, 12. фебруара ступио је на снагу Преспански споразум којим је решен спор са Грчком, као и амандмани на устав којим је промењено име земље и уставни закон за њихово спровођење.

У првом саопштењу северномакедонске владе у коме се користи ново име државе, наводи се да ће у року од три дана бити постављене нове табле на граничним прелазима и аеродромима са новим именом државе.

У тексту се прецизира да су испуњени услови за ступање на снагу амандмана 13, 14, 15 и 16 из Устава Републике Северне Македоније и Уставног закона за спровођење амандмана од 33 до 36 из Устава, које је скупштина усвојила 11. јануара ове године, преноси Танјуг.

Амандмани ступају на снагу данас, 12. фебруара 2019. године са објавом у Службеном гласнику, чиме почиње извршење обавеза који произлазе из Преспанског споразума и уставних амандмана, напомиње се у саопштењу.

Прве одлуке везане за неопходне мере и активности за извршење горепоменутих обавеза ће бити објављене у саопштењу за јавност Међуресорне радне групе за извршење обавеза произашлих из Преспанског споразума.

Претходно је данас на званичној церемонији подигнута застава НАТО-а испред зграде владе у Скопљу.

(Политика, 12. 2. 2019)

НАТО застава се вијори испред владе Македоније

СКОПЉЕ  Македонски премијер Зоран Заев рекао је данас да је Северна Македонија успела да се са споредног балканског колосека врати на главни аутопут ка Европи, преноси Танјуг.

Заев је, током свечане церемоније подизања заставе НАТО испред македонске владе, истакао да је његова отаџбина сада на правом путу ка напретку и развоју.

„Данас подижемо заставу НАТО, која заједно са европском и нашом, одређује будућност, не само наше генерације, већ и будућих поколења. То није само симболика, већ реалност. То је нова страна наше историје”, рекао је македонски премијер.

Како је Заев истакао, његова земља је успела да се са споредног балканског колосека, где је чекала деценијама, врати на главни аутопут ка Европи.

„У периоду који следи бићемо директни учесници у најважнијем периоду од самосталности наше државе, у коме ћемо сами одлучивати о нашој будућности, али и са брзином којом ћемо достићи тај циљ”, рекао је он.

Заев је оценио да је сада судбина у рукама македонског друштва који одређује своју будућност.

(Политика, 12. 2. 2019)

Наслов и опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар