Момчило Трајковић: Идеја о разграничењу дубоко срасла у Вучићево мождано стабло

Изгледа да му је само до власти више стало, или је можда реализација такве идеје једини пут за опстанак на власти. Како другачије објаснити његово даље инсистирање на идеји поделе, пита Трајковић

Момчило Трајковић (Извор: КоССев)

„Постоје они који кажу да желе коначно сопствену државу и да су спремни да плате цену колика год била. Питам грађане Србије: колику цену смо спремни да платимо? Колико смо платили већ у прошлости због погрешне политике. Време је да почнемо да размишљамо о људима, наравно чувајући своје интересе и добијајући највише што је могуће,“ на ове речи председника Србије подсетио је један од дугогодишњих лидера са Косова и Метохије Момчило Трајковић у новом отвореном писму Вучићу. Одмах потом и поставио оно за које мисли да је „право“: „Право питање господине председниче није колико смо ми као народ спремни да платимо за КиМ, већ колико си ти спреман да платиш да останеш на власти?“

Писмо је подсетник на годину дана од разговора са Александром Вучићем у Београду, после убиства Оливера Ивановића.

Према информацијама које је у јавност износио Момчило Трајковић и СНФ, више је тачака политике око КиМ-а са српским председником договорено тада, а разговор се градио око идеје како да се по питању Косова и Метохије партијска политика „претвори“ у националну и државну.

„Председник се често жали и кука пред нама да не види решења. Предложили смо Вам решења господине председниче пре годину дана, и дали конкретне предлоге за акције и мере у правцу стизања до тог решења. И сами сте рекли да је све што смо Вам предложили у интересу нашег народа и државе и да сте јако задовољни са оним што сте од нас добили. Али и сама идеја да смо на округлом столу у Лапљем Селу имали снаге и храбрости да критикујемо политику коју Ви и Ваш „полусвет“ спроводите на КиМ била је довољна да од свих тих идеја одустанете. Нема бољитка за народ на КиМ (осим оних који верно седе испод ваше позадине и крију своју глупост иза Вас), нема фонда за КиМ, нема транспарентног трошења новца на КиМ, нема декриминализације друштва,“ поручио је у отвореном писму Трајковић.

Трајковић и Вучић у ово време прошле године требало је да се састану током Вучићеве посете КиМ, али је тај састанак изостао због, како је саопштено из Председништва, пропуста у организацији. Међутим, до састанка је дошло након отвореног писма Трајковића Вучићу.

„Иако је више пута истакао да је народ у унутрашњем дијалогу негативно одговорио на идеју о подели КиМ очигледно је да је та идеја дубоко срасла уз мождано стабло Александра Вучића и да он од ње не одустаје тако лако. Изгледа да му је само до власти више стало, или је можда реализација такве идеје једини пут за опстанак на власти. Јер како другачије објаснити његово даље инсистирање на идеји поделе?“ – пише Трајковић.

Трајковић се отвореним писмом Вучићу обратио и 30. јула прошле године, управо подсећајући на састанак у Београду. „Све што сте нам обећали, нисте извршили“ – писао је тада, и у девет тачака излистао оно о чему су разговарали Београду.

У септембру је после посете српског председника КиМ-у, прозвао Александра Вучића да уколико му се нешто лоше буде десило због „хајке“ на њега и угрожавања његове безбедности, председник Србије ће за то бити одговоран. Вучићеву политику према Косову и Метохији оценио је тада као „хаварију“.

Опрема: Стање ствари

(КоССев, 31. 1. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Вучићева намера за поделу Косова и Метохије са сепаратистима из Приштине није више новост. Новост је што се у северној Косовској Митровици сада више не спомиње централни део Космета. Њима је једина брига да наоружани сепаратисти не заузму насеља на Северу покрајине. Изгледа да су из Београда успели да направе јаз између становништва северног и централног Космета. Још не знамо да ли је и Покрет Срба са КиМ “Отаџбина” усвојио нову “доктрину” – “сачувај бар део, ако не можеш све!”

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading