Грчки парламент ратификовао Преспански споразум о имену Македоније

Ципрас извојевао још једну победу у Скупштини – 153 гласа ЗА (146 ПРОТИВ)

Дебата уочи гласања о ратификацији Преспанског споразума у грчком парламенту (Фото: Бета/АП)

Атина – Са 153 гласа ЗА (146 ПРОТИВ) грчки парламент ратификовао је спорни Преспански споразум чиме је премијер Алексис Ципрас забележио још једну победу, а договору између Атине и Скопља којим је решен вишегодишњи спор око имена, дата је законска снага.

Ситуација у којој је на својој страни имао само два посланичка гласа више од потребне већине не умањује чињеницу да је „реч о историјском тренутку који ће Грчка памтити”, изјавио је Ципрас и подсетио да је „национализам на Балкану донео много патње народима и да је наступио тренутак да се коначно ослободимо тог затвореног круга национализма”, закључио је Ципрас.

Против ратификације коју сматра „националном срамотом и поразом” гласала је Нова демократија, КИНАЛ (ПАСОК), ултрадесничарска Златна зора, Комунистичка партија, неки независни посланици и дојучерашњи коалициони партнер у влади, Анел партија.

Противници Преспанског споразума окупљени испред зграде грчког парламента (Фото: Бета/АП)

Премијер Ципрас добио је већину захваљујући, пре свега, гласовима управо оних чланова Анел партије који нису желели да заједно са својим дојучерашњим лидером Каменосом напусте Владу већ су одлучили да остану на својим положајима и подрже премијера.

Преспански споразум, који је поделио нацију јер је према анкетама 62 одсто Грка против њега, очигледно је поделио и политичке партије. Неке су се због одласка посланика у Ципрасов табор и одлуке да не поштују партијску дисциплину суочиле са озбиљном кризом, па је партија Потами, тако, остала без парламентарне већине.

Народни протести на којима се истицало да је „Македонија једна, недељива и – грчка” – нису ништа променили! Премијер Ципрас непоколебљиво је остао на позицији да је Преспански споразум којим се, истини за вољу уз много уступака, решава дугогодишњи спор између Атине и Скопља око имена, али и питање чланства суседне државе у НАТО и ЕУ – историјски корак!

Јасмина Павловић Стаменић

(Политика, 25. 1. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар