Александар Вучић: Увек се саветујем са Путином

Тражим од њега савет, молим га за савет. Причам му шта се дешава и не лажем, говорим истину без обзира на то што се њему понекад неке ствари не допадају, рекао Вучић за руске медије

Александар Вучић и Владимир Путин (Фото: Global Look Press)

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да се увек консултује и саветује са руским колегом Владимиром Путином. Он је то рекао у интервјуу за руске медије ТАСС и „Российская газета“ уочи предстојеће посете Путина Београду 17. јануара.

„Питам га за савет, тражим од њега савет, молим га за савет. Причам му шта се дешава и не лажем, говорим истину без обзира на то што се њему понекад неке ствари не допадају. И мислим да је то оно што председник Путин веома цени”, рекао је српски лидер, додајући да и он „то цени”.

Вучић је такође изразио захвалност Путину на томе што као „лидер велике земље” показује поштовање према „малој земљи”.

Српски председник је такође подсетио да је изложен жестоким нападима откако је Србија у Сирију послала житарице, уље и шећер.

„Када сам био код председника Путина и новинари су изашли, рекао само му да ми опет можемо да пошаљемо један или два авиона помоћи. А Владимир Владимирович ми је рекао: Александре, немој то да радиш, то ће ти само створити додатне проблеме”, истакао је српски лидер.

Председник Русије Владимир Путин ће Србију посетити 17. јануара. Очекује се да ће две земље потписати 21 споразум, између осталог, у сфери саобраћаја, енергетике и електронске привреде.

Путин је раније изјавио да су односи између Русије и Србије у успону, што је у складу са интересима народа двеју земаља. На пример, трговинска размена између Русије и Србије је у порасту, додао је руски председник.

(Russia Beyond, 16. 1. 2019)

Вучић: Мој отац је чак заплакао кад је сазнао да сам добио орден од Путина

У ексклузивном интервјуу за лист „Российская газета“ и новинску агенцију ТАСС уочи Путинове посете Београду српски председник Александар Вучић је говорио да је за њега велика част да добије орден од Путина.

Вучић је казао да је сазнао о томе на Божић.

„Добити Орден Александра Невског је огромна част за мене и за Србију којом ја руководим. Прво зато што ме је наградио председник Путин. И ја отворено то кажем. Јер шта год мислили о Русији – а увек се нађу противници, они који мисле другачије – председник Путин је подигао рејтинг Русије, њен ауторитет у свету. Владимир Путин је успео да у тешким тренуцима не само сачува независност Русије већ и да је направи јачом. И руски лидер је више пута веома помогао Србији. Кад добијате од њега такву награду, то је посебна част“.

Вучић је такође рекао да му је драго што је руски председник схватио како је његовом српском колеги било тешко да увек искрено ради у интересу јачања руско-српских односа. „Овом наградом Владимир Путин је показао да разуме колико је Србија радила за очување наших односа и која је моја лична улога у томе“, каже Вучић. Путин је показао да боље од многих других схвата политичку ситуацију на Балкану и да схвата колико Србија поштује Русију.

А Орден Александра Невског је и велико лично признање, говори српски председник и додаје да  ће га посветити својој породици Вучић „из малог српског села Чипуљић у БиХ, где су увек волели Србију и Русију. „Многи моји рођаци су се због љубави према Русији нашли у затвору после Другог светског рата, и мој отац је чак заплакао када је чуо да сам добио орден“, каже српски председник.

Александар Вучић је за руске медије испричао како је у СФРЈ у једном такмичењу кајакаша његов стриц Ђоко Котур ухапшен и послат на Голи оток јер се радовао победи совјетских спортиста. „А мој покојни деда је једном узјахао коња и хтео да тако стигне до Русије. Зауставио се негде између Доњег Вакуфа и Травника. Неко му је рекао да неће дојахати до Русије, да је то немогуће“.

(Russia Beyond, 16. 1. 2019)

Вучић: Путин је у Србији неупоредиво популарнији од мене

Уочи посете председника Русије Владимира Путина Београду, која ће се одржати 17. јануара, председник Србије Александар Вучић је дао ексклузивни интервју за лист „Российская газета” и агенцију ТАСС. У њему је, између осталог, говорио и о огромној популарности руског председника у Србији.

„Владимир Путин је веома популаран у Србији. Мислим да ће доћи невероватан број људи само да би га видели. Зашто је Путин толико популаран? Зато што Срби никада неће заборавити 2015. годину, када су по налогу председника Путина Сергеј Лавров и Виталиј Чуркин спасли Србију и српски народ од тога да им буде приписан наводни геноцид, што је требало да се деси у случају усвајања британске резолуције у Савету безбедности УН. И ми никада нећемо заборавити да је председник Путин то учинио. Никада. Њему је додељен највиши орден Републике Србије”, рекао је српски председник.

„Али још важније је то што Срби виде да он на нашу земљу не врши притисак, већ поштује њену независност. И они га веома цене и веома воле. Председник Путин је неупоредиво популарнији од мене. Надам се да ће наша посета храму Светог Саве показати колико су важне духовне везе међу нашим народима”, додао је Вучић.

(Russia Beyond, 16. 1. 2019)

Опрема: Стање ствари

Текстови су објављени уз званичну дозволу портала RUSSIA BEYOND – СРБИЈА. Било које друго коришћење текстова без специјалне дозволе RUSSIA BEYOND – СРБИЈА није дозвољено.Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар