Министарство културе: Прекршајни поступак против таблоида због порнографских насловница

Објављивање порнографског материјала на насловним странама законски је прекршај. Министарство мора да се пробуди и ради свој посао, тражио члан Савета за штампу Петар Јеремић

Илустрација: Thinkstock

Министарство културе поднело је захтев за покретање прекршајног поступка против дневних новина „Ало“, „Информер“, „Курир и „Српски телеграф“ због објављивања порнографског садржаја на насловним странама 15. јануара, саопштено је из министарства.

Како наводе у саопштењу, ознака „18+“ која је истакнута не представља олакшавајућу околност јер се односи на „експлицитан садржај унутар новина, а не на насловне стране“.

Министарство је саопштило и да су новине „Информер“, „Српски Телеграф“ и „Курир“ данас поново објавиле порнографски садржај и да ће против њих због тога бити поднет захтев за покретање прекршајног поступка.

У саопштењу се наводи и да је „нетачна“ тврдња Савета за штампу да то Министарство не реагује на кршење закона и да је током 2018. године поднето више захтева за прекршајне пријаве због објављивања „фотографија са порнографским садржајем“.

(НСПМ, 16. 1. 2019)

Савет за штампу: Министарство да реагује на порнографију

Београд – Савет за штампу позвао је Министарство културе и информисања да реагује поводом порнографског садржаја на насловним странама данашње штампе.

„Објављивање порнографског материјала на насловним странама законски је прекршај. Министарство мора да се пробуди и ради свој посао“, рекао је члан Савета Петар Јеремић на конференцији за новинаре, на којој је представљена поражавајућа слика кршења кодекса новинара у осам дневних новина.

Јеремић је рекао да је Савет утврдио да је од августа до децембра 2018. године забележено укупно 3.615 кршења кодекса новинара. У односу на четири године раније, када је анализа стања у медијима почела, број прекршаја је готово удвостручен.

„У септембру 2015. забележили смо 557 прекршаја, 2016, 740, 2017 837, а 2018, 1.071“, рекао је он.

„Чињеница да су гениталије Карлеуше једина вест на насловним странама појединих медија, показују да убрзано идемо ниже од дна“, изјавила је чланица Савета Тамара Скроца (Skrozza) и додала да је у том случају кодекс прекршен из више углова – повређено је њено право на приватност, нагађања су представљена као чињенице, све то утиче на приватни живот, на њену децу.

Скроца је навела да је у последној анализи акценат стављен на кршење права деце и младих, те да је забрињавајућа ситуација у текстовима у којима се између осталог открива идентитет жртава педофилије.

Објављује се слика куће у којој жртва живи, што додатно виктимизује децу жртве.

Скроца и Јеремић изразили су забринутост због ситуације у коју су медији довели децу певачица Наташе Беквалац и Ане Николић и због тога како ће се та медијска пажња одразити на њих.

На питање новинара шта се дешава са медијима који шире мржњу и застрашују грађане на КиМ, чланица Савета рекла је да је то управо пример који показује да свако кршење кодекса новинарства нема исту тежину.

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/Б92, 15. 1. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Срам било и Министарство културе и ову заштитницу идимидођи ми! Па,кад би се забраниле овако лепе и васпитне насловне стране наших новина, нанела би се непоправљива штета нашем културном, естетском и сексуалном развоју, а на страну и чињеница да би се те новине и физички распале јер када би са тих страница исекли све против чега се ове мрачњачке тужибабе буне, не би остало скоро ништа, и новине би се кад узмеш у руке заиста распале. Па, шта бих ја онда имао да читам???

Оставите коментар