Ана Брнабић: Косово се не сме оставити као замрзнути конфликт јер утиче на напредак Србије

Ко каже да треба да оставимо решење Косова за касније или не жели да се то реши, нема идеју како да се реши или што је до сада био случај нису имали политичку храброст да то пробају и реше, навела је Брнабић

Ана Брнабић (Фото: РТС/Printscreen)

Председница Владе Ана Брнабић истакла је да се питање Косова не сме оставити као замрзнути конфликт, јер утиче на напредак Србије.

Брнабић је указала на болећивост међународне заједнице и ЕУ према Приштини.

„Актуелна ситуација показује сву болећивост ЕУ. У разговору са представником једне велике земље која је партнер Приштини упитала сам како толерише све што се дешава на Косову, а као одговор сам добила ‘па то је млада демократија’. То мени све говори о томе колико је велики простор и колико су дупли стандарди у том случају“, рекла је премијерка.

Брнабић је признала да су САД тражиле да Србије престане са лобирањем за повлачење признања независности, а да је то Београд одбио отворено.

„Док год они лобирају за додатна признања, потпуни је фер плеј да ми лобирамо да земље повуку признање“, подвукла је она гостујући на телевизији „Хепи“.

Брнабић је нагласила да је разлика између Србије некада и данас што она данас не седи и кука над том неправдом, већ од 2014. констатује стање и наставља даље, фокусирајући се на свој посао, тражећи како да стање промени и да буде јача.

Подсетила је да су мере Приштине сви осудили, укључујући и САД, те додала да сада са пажњом посматра да види како ће се испунити изјаве из Приштине да они неће укидати таксе.

„Волела бих да су мало разумнији, и мислим да би то било добро и за грађане албанске националности на Косову и Метохији, али и цео регион“, нагласила је Брнабић.

Истакла је да, нажалост, мора да разговара са Рамушом Харадинајем, који је оптужен за најстравичније злочине, а ослобођен је само зато што су сведоци побијени.

Ана Брнабић  и Рамуш Харадинај

„Морамо да разговарам са њим због регионалне стабилности и наше будућности. За будућност Србије је важно да имамо регионалну стабилност. За нас је важније него било коме другом у региону да имамо регионалну стабилност. Србија је једина земља у региону која је прошла кроз мере фискалне консолидације, има стабилну економију, буџет, којој јавни дуг опада, која има стабилну валуту И која има перспективу економског раста“, казала је премијерка.

Ако немамо регионалну стабилност, рекла је Брнабић, нећемо моћи да испунимо све оно што данас можемо мерама фискалне консолидације, озбиљних структурних реформи које је покренуо Вучић.

„Нама је регионална стабилност у основном интересу. Други нису спровели такве мере, имају огроман дефицит, све већи јавни дуг, приличну већу незапосленост него Србија. Тим политичарима лакше је да имају алиби регионалне нестабилности, да кажу нема радних места, одлазе људи не што немају храбрости да спроведу структурне реформе, већ због региона који је нестабилан. Колико Србија има интерес толико други имају интерес за нестабилан регион. Толико јаче морамо да радимо на регионалној стабилности“, подвукла је она.

На конфликт у Приштини око тога ко може у њихово име да преговара, Брнабић је подсетила да је и Брисел јасно рекао да то може бити само Хашим Тачи.

„Људи морају да разумеју да је замрзнути конфликт замрзнута нестабилност. Нећемо моћи да искористимо све наше потенцијале и сву здраву основу коју имамо ако имамо замрзнути конфликт. Нећемо моћи да идемо тако брзо напред колико би могли. У једном тренутку замрзнути конфликт може да се отопи. Ко каже да треба да оставимо решење Косова за касније или не жели да се то реши, нема идеју како да се реши или што је до сада био случај нису имали политичку храброст да то пробају и реше“, навела је Брнабић.

Премијерка је казала да је за већину земаља у свету питање Косова била затворена тема, а данас то више није случај, па чак ни за САД, Немачку.

Подвукла је да је то велики успех за који треба да се ода признање Вучићу.

„Како ћемо га затворити, да ли ћемо успети, друго је питање. Да ли смо успели да ставимо ту тему на агенду – апсолутно и то нешто што је за многе земље било завршено питање. Отворен је један простор за разговоре, а да ли ћемо ми успети, бити довољно паметни и храбри, околности такве да успемо да добијемо нешто за себе из свега тога је оно што се трудимо сада да урадимо“, казала је она.

Рекла је да, пре него што је дошла на чело владе, није знала ништа о томе шта је радила влада, колико је тада летење Вука Јеремића по свету била само представа за народ.

„Данас када гледам шта није урађено, видим колико се није размишљало. Имате битне земље, попут Египта за које се није ни знало да ли су признали независност Косова или не. Замислите да тада премијер, председник или шеф дипломатије нису тражили документа о признању. Има најмање десетак земаља где не знате да ли су признале Косово, а воде се као да су признале. Толика је била небрига. Толико је било све у нивоу представе за народ да се нешто ради“, објаснила је Брнабић.

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/НСПМ, 10. 1. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Да ли то председница Владе Србије нама каже да инсистирање на територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије у складу са Уставом и заштита националних интереса значи угрожавање стабилности у региону?
    Ако је тако, нека објасни како то да стварање Велике Албаније на територијама граничних суверених држава не угрожава регион?
    Знате шта ме „фасцинира“ код Ане Брнaбић? То што је она толико јасно опредељена заштити интереса који растурају Србију, а чији је службеник, да се уопште не труди да то сакрије.

  2. Сме и треба, осим ако сте неко ко ради за интерес друге стране. Замрзнути конфликт је најбоње средњорочно решење за српски народ. Време ради за нас. Сваким даном релативна снага и заинтересованост спонзора терористичке творевине, као и број Шћиптара на Косову и Метохији, опада, а позиција српских савезника јача. Зато је замрзнути конфликт најбоље могуће решење у очима свих којима је стало до српских интереса.

Оставите коментар