Изјаве 2018.

Слободно нека дођу и вичу, немам никакав проблем с тим. И ја ћу да изађем на прозор и да вичем: „Вучићу педеру!“, рекао председник Србије о идеји опозиције да се организују протести против власти (јун 2018)

Он се бавио човек враџбинама. Он је говорио о неизвесним стварима, о нечему што никако није дух православља, дух српског православља.
Никола Селаковић, генерални секретар Председништва Србије, о изјави митрополита Амфилохија Радовића да се боји да Вучићева „политика води издаји Србије и Косова“, РТС/“Танјуг“

Никада Вучићу нијесам држао опело. Урадио сам то ондашњем премијеру Ивици Дачићу и ондашњој Скупштини Србије. Међутим, ако Вучићеви сарадници то опело прихватају, онда ја ту не могу ништа.
Амфилохије, митрополит црногорско-приморски, ИН4С/“Фонет“

Благодаримо Господу што нам је подарио човека који се лавовски бори за српски народ, а посебно за мученичко и страдално Косово и Метохију. Видљиво је колико се Вучић са својим сарадницма бори да сачува тај најсветији део наше земље, Косово и Метохију, тај наш Јерусалим, ту нашу Палестину, ту нашу свету земљу.
Патријарх Иринеј, о председнику Србије, „Танјуг“

Како је у тренутку један црквени великодостојник светац? А како чак и онај ко је изнад њега само за дан може да постане обичан страначки бот, када је то некоме потребно и када се не слаже са њима?
Александар Вучић, председник Србије, о изјавама митрополита Амфилохија и патријарха Иринеја о Вучићевој политици према КиМ, Б92

Са политиком мира и стабилности коју води Александар Вучић, Србија ће за пет година искоренити незапосленост, плате ће бити 1.000 евра, чиме ће се испунити највећи национални и државни интерес Београђана и свих грађана Србије – да ради, гради и да рађа.
Покрет снага Србије, (ПСС), о формирању коалиције са СНС-ом за београдске изборе, N1

Он је једини доказао да му нико ништа не може. На његову главу је пао онај лед и успео је да преживи, а није босанског порекла. Тајна је у шлему који је црвене боје. Ми треба да будемо тај шлем.
Ивица Дачић, председник СПС-а и потпредседник Владе Србије, препоручујући Александра Антића за градоначелника Београда на седници ГО СПС-a, Б92

Боље да те гну уједе, него да не чујеш телефон када те зове.
Иван Тасовац, бивши министар културе и информисања, за „Курир“ о томе по чему ће памтити сарадњу са Александром Вучићем, „bizlife.rs“

Нисам „краљ меса“, већ краљ туге, муке и проблема, јер после куповине неке друштвене фирме скоро увек имам проблеме с радницима који штрајкују, јер не желе да им фирма буде продата приватном власнику.
Петар Матијевић, бизнисмен, о куповини хотела „Славија лукс“ за 6,5 милиона евра на лицитацији код јавног извршитеља, „Блиц“

Сви чекају да ја завршим све и да ми потом одрубе главу, а у себи се захваљују Богу што не морају то да раде.
Александар Вучић, председник Србије, у контексту „унутрашњег дијалога о КиМ“, „Блиц“

Можете да мрзите Вучића, да кажете да сам ја мутави фикус, али морате да признате да је БГ фестивал игре Србију и БГ прославио. Да је Аја [Јунг] својој земљи много дала.
Ана Брнабић, председница Владе Србије, на свом „Твитер“ налогу

Ана Брнабић (Фото: РТС/Printscreen)

Важно је да не изгубимо оно што не смемо да изгубимо, а да изгубимо само оно што морамо. Ја мислим да је то нешто што је нормално, рационално, или оно што нам не припада.
Александар Вучић, председник Србије, говорећи о Косову и Метохији за РТС, „Искра“

Ја сам се озбиљно школовала да бих се бавила и политиком и телевизијом.
Јована Јеремић, водитељка „Парова“ на ТВ „Хепи“ и члан Савета за спољну политику СПС-а, „Блиц“

Јесте велика част, али збуњује, тако да нас је све мало и стид да на овим просторима где је било рата, где нема толико добрих резултата…
Наташа Кандић, оснивач Фонда за хуманитарно право, о номинацији за Нобелову награду за мир, „Еспресо.рс“

Морам вам рећи, када је слојевито облачење у питању, он је често носио танге мушке, мени то није сметало, мени је то ОК.
Нада Мацура, портпарол Хитне помоћи, о бившем супругу у емисији „Прес претрес“, „Блиц“

Нада Мацура (Извор: Телеграф .рс)

Када се Црна Гора опредељивала да призна Косово, у Црној Гори је била узаврела политичка клима. Преко 85 одсто грађана је било против одлуке Владе да призна Косово.
Душко Марковић, премијер Црне Горе, у интервјуу за РТК уочи посете Приштини, „Танјуг“

Српска железница је као бицикл, један точак су реформе, а други инвестиције и усклађивање са ЕУ.
Зорана Михајловић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, N1

Нигде у свету се метро не гради тамо где су густо насељени делови града, већ тамо где постоји могућност развоја и изградње стамбено-пословних простора.
Синиша Мали, градоначелник Београда, „bizlife.rs“

Против градоначелника Београда Синише Малог вођена је хајка. Ширене су лажи да он има 24 стана, док његови политички опоненти имају по 240 станова.
Александар Вучић, као председник СНС-а, у кампањи за београдске изборе, „Бета“

Сваки дан прочитам сву штампу на албанском језику и пратим покрајински, како волим да кажем, „Дневник“ на албанском језику. Неколико речи [албанског] знам. Нажалост, нисам овладао у потпуности тим језиком.
Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ Владе Републике Србије, гостујући на ТВ „Хепи“, „Твитер“

Драго ми је што сам примио свог пријатеља, хрватског премијера, којег често виђам. Сваки пут када се видимо, поновно се заљубимо један у другога.
Жан-Клод Јункер, председник Европске комисије, на заједничкој конференцији за медије са Андрејем Пленковићем, „Хина“/“index.hr“

Овај суд је као када би се након Другог светског рата установио суд који би осуђивао Јевреје који су се борили против нацизма.
Хашим Тачи, „председник Косова“, о Специјалном суду за злочине ОВК, у интервјуу за ТВ N1

Пијаце су нова, лепа слика Београда. Суграђани много времена проводе на пијацама, окупљају се, проводе викенде и хоћемо да оне буду огледни пример лепшег и бољег Београда за који се боримо.
Синиша Мали, градоначелник Београда, у обиласку радова на изградњи нове Палилулске пијаце, Б92

Морамо да поправимо положај жене, наших мајки, које, запамтите, нису машина за рађање деце! Жена није држач за кецеље и варјаче! Жена није џак за ударање исфрустрираних мушкараца који их третирају као робље. Да ме неко не схвати погрешно, и ја сам мајка, радим, кувам, перем, али и делим послове и нисам против домаћица.
Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, у ауторском тексту за „Недељник“

Мене је мајка довела на свет као личност, и већ тада сам био личност…
Војислав Шешељ, председник СРС-а, у ТВ дуелу са Бошком Обрадовићем, ТВ Студио Б

Није он ничији човек, него је наш. Треба да га чувамо као што Србија чува Николу Теслу или, као што се у народу каже, као баба што чува унуче.
Драган Марковић Палма, председник Јединствене Србије, о оптужбама да се Ивица Дачић понаша као русофил или као амерички човек, Б92

Мира, Ивица (седе), Цеца и Палма (стоје)

Тачно је само да је био једном тај фебруарски колапс. Све друго, а била је гомила снежних дана, хватали су буквално пахуље у лету. Чак се и претеривало.
Ђорђе Вукадиновић, народни посланик и уредник НСПМ-а, о београдској власти за време Драгана Ђиласа, Твитер

Немачког шефа дипломатије упитао сам како да изађем пред Србе и кажем да нема ништа од Косова и да су то рекли наши пријатељи. Па сви Срби да узму тигањ и да ме лупе у главу!
Александар Вучић, председник Србије, о својој посети Немачкој, за ТВ Хепи, „Б92“

Дошао ми је отац јутрос на посао, пошто нећу видети ни оца ни мајку опет на рођендан, много сам матор. И мајка зна шта волим, и направила ми је и послала у оној шерпици, а отац је донео. Да не буде нека тајна, она то прави за Светог Николу, неке пуњене лигње. Сад ми је отац то донео у неком сосу који највише волим.
Александар Вучић, председник Србије, гостујући у јутрарњем програму на ТВ Пинк, „Еспресо“/“Курир“

Београд је европска метропола и ми морамо да будемо конкурентни. Људи када одлучују где ће прославити Нову годину о томе не доносе одлуку 25. децембра, већ у јуну, јулу…
Синиша Мали, градоначелник Београда, на питање зашто је новогодишња расвета „остала тако дуго“, „Ало!“

Ако ми поставимо новогодишњу расвету у мају, онда неће долазити само Бугари. Долазиће цео свет да кажу: Који лудаци, на плус 40 постављају новогодишњу расвету.
Милан Ћулибрк, главни уредник НИН-а, „bizlife.rs“

Oпозициjу нико не спречава да говори у Скупштини Србиjе већ опозициjа хоће да владаjућу већину спречи да учествуjе у дебати.
Верољуб Арсић, потпредседник Скупштине из СНС-а, „Танјуг“

Сваког пута кад одем у Белу кућу не користим „secret service“ обезбеђење. Мрзим статусне симболе. Ја сам обичан човек, који се пробуди овде у два, пола три и иде и шета по Њујорку, обилазим књижаре, затворене – да видим коју ћу књигу да купим или било шта друго.
Александар Вучић, председник Србије, о свом боравку у Њујорку и одбијању да користи обезбеђење, РТС

Коинциденција је да је и Вучић у исто време у Америци када и ја. Ми имамо наш пут, наша ангажовања, нашу агенду, која је издвојена од Вучићеве или неког другог.
Хашим Тачи, председник тзв. Косова, „Бета“

Пабло Ескобар би имао бољи третман да су га ухапсили, а да није настрадао. Ђурић није криминалац, није прекршио закон.
Ивица Дачић, министар спољних послова, о хапшењу Марка Ђурића у Косовској Митровици, „Политика“

Хапшење Марка Ђурића (Фото: Танјуг/АП//Висар Крyезиу)

На том састанку пред Рамбује, када јој је [Милан] Милутиновић рекао да је Србија спремна да уђе у НАТО, она [Мадлен Олбрајт] се прво онесвестила, није веровала шта јој нудимо. Онда се вратила и рекла: „Не, то није опција“. Било би много паметније да су нас примили у НАТО, него што су нас бомбардовали.
Момир Булатовић, бивши председник Владе СРЈ (1998-2000),  „intermagazin.rs“

Косово је било и остаће место верске толеранције, као јединствене вредности наше традиције.
Рамуш Харадинај, премијер тзв. Косова, РТК/“Данас“

Рекао сам то [о подели Косова] и Тачију више пута, а он ми је рекао: „Тишина, слушају други…“
Ивица Дачић, министар спољних послова, РТС

Ја сам био седам пута премијер, био сам већ једном шеф државе тако да нема никаквих личних страсти и амбиција. Кандидовао сам се јер је процена била да ће се тако боље одбранити оно што су тековине развоја у новијој политичкој историји Црне Горе.
Мило Ђукановић, председник ДПС-а и кандидат за председника Црне Горе, N1

Дошао сам да видим да ли ће ми неко рећи да сам ратни злочинац, да му одмах њушку разбијем.
Војислав Шешељ, председник СРС-а, у Скупштини Србије, пошто га је хашко Жалбеног већа Механизма осудило на 10 година затвора, „Танјуг“

Немачка има другачији однос према КиМ него Србија, али морам да морам да вас питам да ми објасните каква би то била будућност Србије без Немачке?
Александар Вучић, председник Србије, након састанка са премијером немачке савезне покрајине Баден-Виртемберг, „Политика“

Александар Вучић и Ангела Меркел (Фото: Танјуг)

Важно је истаћи да ће свака приградска општина такође добити по једну фонтану, јер грађани Обреновца, Лазаревца, Гроцке и осталих приградских општина заслужују да им се улепша окружење.
Горан Весић, менаџер Града Београда, о иницијативи председника Србије Александра Вучића о постављању 54 фонтане у Београду, РТС/“bizlife.rs“

Ми смо прошле године имали најмањи број убистава у последњих 20 година. То се свакодневно дешавало, рецимо, двехиљадитих – 2001. (друге, треће, четврте, пете) када смо имали по 250 кривичних дела годишње, убиства. Тада се заиста свакодневно неко убијао на улицама или скоро свакога дана, можда понеки дан, можда викендом нису.
Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова, „bizlife.rs“

Последњи пут сам нападнута пре неколико дана када ми се посланик СДС-а обратио речима: „Шта је, бре, ћорава.“
Маја Гојковић, председница Скупштине Србије, према НИН-у

У Ниш је уложено много новца, кроз пројекте који генеришу развој, нове послове и рад. И Клинички центар и Научно-технолошки парк и нове фасаде, али и 2,7 милијарди евра у путну, саобраћајну и железничку инфраструктуру у Нишу, Нишком округу. Све то радимо да би Ниш више и боље радио. Ко ли ми је написао ових 2,7 милијарди, мало је претерано…
Александар Вучић, председник Србије, током обраћања на отварању новог погона фабрике „Леони“ у Нишу, РТС

Ја дајем изјаве за телевизију коју сам ја повела са собом.
Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције, хрватским новинарима у Брду код Крања после састанка Процеса сарадње у југоисточној Европи, N1/“bizlife.rs“

У XXI веку модерном се форензиком, медицинском и форензиком документа, може утврдити не само број жртава, што је нажалост увек био камен спотицања и оруђе у рукама разноразних кампања, већ и истина шта се заиста догађало у Јасеновцу, не само од 1941. до 1945. године, него и касније.
Колинда Грабар Китаровић, председница Хрватске, „Танјуг“

Колинда Грабар Китаровић прославља вођство Хрватске, десно Дмитриј Медевед (Фото: Јутјуб)

Када треба нешто против Приштине да се каже, као да заседа савет мудраца са Тибета, али зато када је реч о Србији увек постоји спремност да се на нама вежба.
Ивица Дачић, министар спољних послова, о преговорима Београд-Приштина, „Танјуг“

Знате ли неког на целом свету ко није грешник? Ја таквог још нисам срео. Разлика је што ја признајем то и што сам био потпуно искрен са својим народом.
Александар Вучић, председник Србије, о својој политичкој прошлости, за британски „Гардијан“, „Бета“

До истребљења ћу се борити против свих видова криминала и против сваког криминалца у Црној Гори.
Мило Ђукановић, председник Црне Горе, поводом рањавања новинарке Оливере Лакић, „Политика“

Не тражи ММФ укидање закона зато што више воли пензионере него што волимо ми, већ из неких других разлога.
Александар Вучић, председник Србије, о препоруци ММФ-а да се укине закон којим су пензије привремено смањене од новембра 2014, „Бета“

Ако [решење косовског проблема] не прихвати Вучић, има ко хоће, али је то онда крај и за њега и за Србију.
Вес Мичел, помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију, о плану који је достављен председнику Србије, према „Блицу“

Иако је некоме можда од политичке користи да раст нивоа обољења од рака у Србији припише употреби осиромашеног уранијума, није ми познат научни доказ који би то поткрепио.
Кајл Скот, амбасадор САД у Србији, „ФоНет“

Изјава америчког амбасадора Кајла Скота (Извор: Спутњик)

Србија је произвела више историје него што може да прихвати.
Александар Вучић, председник Србије, у интервјуу „Фајненшел тајмсу“, „Танјуг“

Век иза нас опомиње нас да је Српска црква међу кривцима за највеће националне и државне трагедије. На судбинским раскршћима, она је српски народ жртвовала „царству небеском“ и гурала га у највеће и непотребне погибије.
Вук Драшковић, председник СПО-а, „Данас“

Дивим се председнику Србије Александру Вучићу колико има снаге и енергије да се носи са свим проблемима како би извео Србију на прави пут и редитељу Емиру Кустурици јер има свој правац и зна да ужива у животу.

Младен Крстајић, селектор фудбалске репрезентације Србије, „Ало“

Што је нижа пензија, утолико је већи проценат повећања.
Александар Вучић, председник Србије, најављујући укидање Закона о привременом умањењу пензија (2014) до краја године, РТС

Лако је бити министар финансија када имаш Зидана и [Кристијана] Роналда у виду Александра Вучића који ствара услове.
Драган Марковић Палма, председник Јединствене Србије, о избору Синише Малог за министра финансија, према НИН-у

Након куповине у фри-шопу заболео ме је стомак. Морао сам хитно у тоалет. Имао сам пролив. Због тога је дошло до неспоразума. Имао сам проблем и са неким кодом од неке старе робе који је остао, па је стално пиштало на рендгену. Зашто сам се позвао на дипломатски статус? Па имао сам код себе дипломатски пасош и био сам на службеном путу.
Мехо Омеровић, народни посланик СДПС-а, који је према полицијском извештају из фри-шопа на аеродрому у Франкфурту хтео да изнесе козметику вредности око 170 евра, „Курир“/“Блиц“

Mного тога на свету није праведно, попут ратова, а није праведно ни што многе животиње у џунгли једу људе.
Маријан Ристичевић, председник скупштинског Одбора за пољопривреду, о укидању забране узгоја чинчила у Србији, „Данас“

Маријан Ристичевић

Било је време кад смо водили Царински рат са Аустроугарском, а сад молимо да нас колонизују.
Милош Ковић, историчар, Радио Снага народа

Слободно нека дођу и вичу, немам никакав проблем с тим. И ја ћу да изађем на прозор и да вичем: „Вучићу педеру!“
Александар Вучић, председник Србије, о идеји опозиције да се организују протести против власти, „Бета“

Цена (струје) у Србији је 6,64 евроцента по киловат сату, најјефтинија после тога је у Македонији 8,2 евроцента. Што не изађете на улицу па се закачите за бандере и кажете нећемо овако јефтино да плаћамо? Хлеб није важан, струја није важна, важно је гориво и при томе нам предавања држе они који су продали НИС.
Александар Вучић, председник Србије, о протестима због цене горива, „Танјуг“

Овде се јабукама мери температура чешће него што човек мери температуру детету. Мере и слаткоћу, тако да оно што дође до потрошача треба да прође тежи систематски преглед него било ко од нас кад је ишао у војску.
Александар Вучић, председник Србије, о доласку немачког трговинског ланца „Лидл“ у Србију, „Вечерње новости“

Кад год грађани одврну чесму и виде да вода протиче, то је одмах знак да је она исправна.
Зоран Радојичић, градоначелник Београда, „Недељник“

Породица Трамп носи право крзно. Мене су назвали убицом чинчила, да ли крзнашице истребљује онај ко жели да их забрани или онај ко не жели да их забрани. Тотална забрана за животиње постоји у Белгији, Аустрији… ја се залажем да крзнашице постоје, њихово право је да раде.
Маријан Ристичевић, председник Одбора за пољопривреду, о узгоју крзнашица/чинчила у Србији, „Н1“

Председник Александар Вучић је учинио храбар и одговоран корак када почео интеррегионални дијалог. Дотле је сваки разговор био табу. Косово је било Србија. Тачка. Сада морамо наћи компромис.
Ана Брнабић, председница Владе, за немачки „Велт“, „Дојче веле“

Ми Срби волимо Бугаре, ја не познајем ниједног Србина који не воли Бугаре.
Александар Вучић, председник Србије, током посете бугарског председника Румена Радева, „Бета“

Албански медији су Вучића сатанизовали и означили као новог српског Обилића и Милоша.
Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ, РТС

Мислите да неко иде у Брисел на излет. Слушам коментаре да идем тамо због дневница. Шест година ни једну дневницу нисам узео. Да јесам, имао бих 30.000 евра више. Нормално једем тамо, они доносе кифле и сендвиче, а имам пристојну плату да једем шта хоћу.
Александар Вучић, председник Србије, током посете селу Доњи Бањани код Љига, Б92

Данас сте могли да видите зашто је Порошенко много бољи политичар од мене… Нисам тако шармантан као он, немам тај осмех и енергију да могу тако нешто да „продам” грађанима, могу само да им обећам да морамо и да ћемо да радимо све што је до нас. Ако Петро каже да можемо [у ЕУ] 2025, сада сам и ја мало оптимистичнији.
Александар Вучић, председник Србије, током сусрета са украјинским председником Петром Порошенком, „Танјуг”

То је један од наших најважнијих предмета. Познато је да се на диџеј журкама користе разна наркотичка средства, од екстазија па надаље. Ми желимо да наше студенте, који ће студирати овај модул, научимо како да квалитетном музиком, добром организацијом, добрим миксовањем подигну учеснике диџеј догађаја на ноге, без да се користе наркотична средства. Ми тај предмет тачно зовемо „Превентива и заштита од дрога“.
Мића Јовановић, власник и ректор Мегатренда, о модулу за дипломираног ди-џеја, у „Јутарњем програму“ на ТВ „Прва“

Грађанска Србија ће навијати за Хрватску сигурно. Постоји у Србији и јака друга страна, клерофашистичка Србија, која сања да ће Русија победити фудбалску Хрватску.
Милојко Пантић, спортски коментатор, за ХРТ, „Телеграф.рс“

Желео бих да видим да Албанци у Србији буду поштовани као Срби на Косову, што није случај.
Еди Рама, премијер Албаније, N1

Не, ја сам конзистентан по том питању. Ја сам геније.
Доналд Трамп, председник САД, на питање да ли ће променити „плочу“ о финансирању НАТО чим напусти Брисел, Б92

Морам да кажем једну ствар као правник онима који то не знају, каже – ко је власник органа умрлог лица? Умрло лице није власник више ничега. По Закону о наслеђивању, цитирам Закон о наслеђивању: „Наслеђе се отвара смрћу човека“. Дакле, човек када умре, тог момента није више власник било чега, па није власник ни својих органа. А ако је противан томе да се његови органи пресаде другом човеку, он за живота може да дâ усмену или писану изјаву да то не жели, и не води се никакав управни поступак, и не води се никакав управни спор, нити било који орган управе о томе доноси било какво решење.
Александар Мартиновић, шеф посланичког клуба СНС-а, о Закону о пресађивању људских органа, „Информер“

Да су то радили Турци или усташе у своје време, то би се могло разумети и схватити.
Патријарх Иринеј, о претњама да би имовина СПЦ у Црној Гори могла бити одузета, „Дан“

Нећете разграничење са Албанцима? Нема проблема, кажите људима да се спремимо да бранимо Врање за 40 година. Зар мислите да се наши не исељавају већ данас? У обраћању које ћу имати све податке ћу изнети.
Александар Вучић, председник Србије, о отвореном писму епископа рашко-призрезнског Теодосија који се изјаснио против поделе КиМ, „Танјуг“

Гувернер Народне банке Србије, срамота је рећи, никад није узео кредит. Гувернер Народне банке Србије је скромна жена коју ни моћ, ни власт, ни позиције, ни тешкоће нису могле да промене.
Јоргованка Табаковић, гувернер НБС, Б92/“bizlife.rs“

Пошто смо разумели од колега који то изучавају да је ово прво свратиште врабаца када се селе, у оним месецима када мигрирају.
Слободан Станојевић, директор Зеленила Београд, на постављању три кућице за врапце, према N1

Кад смо се окупили рекли смо ова власт је нешто најцрње што постоји. То најцрње, то је једно зло, мислим да смо тога сви свесни. А пошто ми сви смо се овде окупили, ми смо супротни од тога. Значи, ми смо нешто што је бело, али ајде баш нисмо можда скроз чисти, нека окер боја.
Драган Ђилас, политичар, о Савезу за Србију, „Танјуг“/“Истиномер“

Наша заветна политика је да можемо да плачемо над нашом судбином, да плачемо следећих 150 година по кафанама, како нам је тешко.
Александар Вучић, председник Србије, на специјалној конференцији за новинаре посвећеној Косову и Метохији, „ИН4С“

Креатура која се стицајем ванредно несрећних околности нашла на челу Владе Републике Србије себи дозволи да каже да по питању Косова „ми у овом тренутку немамо званичан став“. Недавно је за немачке медије изјавила да је „Косово некад била Србија”. Беспризорна штеточина.
Вук Јеремић, председник Народне партије, у „твиту“ о Ани Брнабић, „Бета“

Вук Јеремић (Извор: Народна странка)

Како би било могуће уопште продати Железару, да она није све време радила? Заслужио сам поверење народа, ако не за друге заслуге, онда због тога што сам помогао да се одржи Железара и да данас успешно послује.
Александар Вучић, председник Србије, о пресуди арбитраже из Лондона да Железара треба да исплати одштету компанији Петера Камараша од најмање 12,4 милиона долара због раскида уговора, „Инсајдер“

Када сам странцима у Бриселу рекао да су могли да покажу добру вољу и да бар те четири [косовске] општине остану у Србији, а они ми кажу: „Али то нико од нас не тражи!“
Милорад Додик, председник Републике Српске, „Блиц“

Сви напади на председника Вучића због решавања питања Косова и Метохије не представљају ништа друго него отпор уређењу Србије и увођењу реда.
Зорана Михајловић, потпредседница Владе, „Танјуг“

Србија је забележила раст од 4,8 одсто у другом кварталу. То је други највећи раст у Европи, израчунат по Евростату. И то је захваљујући Ангели Меркел.
Александар Вучић, председник Србије, у Дневнику РТС-а, „Блиц“

Грађани су очито вишак, а „Београд на води“ тај који задаје рокове.
Бојан Ковачевић, председник Академије архитектуре Србије, о градњи „привремене аутобуске станице“ на Новом Београду, Н1

Ја сам сагласан са вама да смо на неким референдумима постављали питања која дозвољавају да се гласа о нечему што можда није реално.
Ивица Дачић, министар спољних послова и председник СПС-а, на конференцији за медије, ТВ „Прва“/Б92

Зато што смо овакве ствари и очекивали и предвидели. Предвидели смо их зато што вршимо свакодневени мониторинг на свим косинама па и на Косини 2 и још у априлу смо знали да претходно пројектно решење није адекватно и били смо сигурни да ће до оваквог сценарија доћи, за две месеца, две године… Зато смо још у априлу кренули са израдом пројектне документације за галерију, на том највишем делу косине, пројекат галерије смо завршили. Пре шест дана кренуло се са извођењем радова на галерији, нажалост природа нас је предухитрила.
Зоран Бабић, директор предузећа „Коридори Србије“, о обрушавању 100 метара заштитне косине на Коридору 10 у Грделичкој клисури, „Танјуг“/“bizlife.rs“

Кад бих знао да се умиљавам… говорим о Лази Ристовском, мој живот би имао други облик. Али, ја то не умем. Зато мој председник није за мене, он је више за Лазу.
Милан Лане Гутовић, глумац, о Александру Вучићу, према НИН-у

Не знам како можете опозвати некога ко је урадио сјајан посао? Кажем вам, ако икада будем смењен, мислим да ће тржиште пропасти. Мислим да би сви тада били веома сиромашни.
Доналд Трамп, председник САД, о могућности опозива, „Танјуг“

На председника да се наљутим? Да ли ја имам право да се наљутим на председника? Ја сам то можда схватио и као комплимент, с обзиром на то да сам члан Менсе.
Зоран Ђорђевић, бивши министар одбране, а сада министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, на питање да ли се наљутио на председника државе који га је назвао „генијем“, Н1

Да Јањић није био у мантији, у свештеничкој одећи, можда бих му и шамарчину звизнуо, из залета. Не могу са свештеним лицима ни увредљиве изразе да користим, а камоли физички да се обрачунавам.
Војислав Шешељ, председник СРС-а, о сусрету са игуманом Високих Дечана Савом Јањићем на степеништу главног павиљона Сајма књига, ТВ Пинк

Мало ко у свету са сигурношћу зна које су границе Србије, а које Косова.
Александар Вучић, председник Србије, у разговору са делегацијом немачког Бундестага, „Политика“

Ако је Стефан Немања, оснивач државе српске, могао пред Манојла Комнина са омчом око врата, голорук, због Србије, па могу ваљда и ја, без омче, због исте те Србије и пред Тачија, и пред сваког другог на овом свету.
Александар Вучић, председник Србије, на митингу у Косовској Митровици, „НСПМ“

Ниједан послодавац неће запослити такву жену – која се данас запослила, а следећег дана затруднела. Њему је жена потребна да ради. Заснивате радни однос да бисте радили, а не да сутра одете на боловање.
Милена Антић Јанић, шеф Одсека за послове у области популационе политике у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, „Београдска хроника“ РТС-а, „Блиц“

Они славе бабу која је убила човека, хоћете да вам изнесем досије и да вам кажем кога је све та баба покушала да убије у животу. Они правдају убиство. Јесте се питали како је породици убијеног?
Александар Вучић, председник Србије, о Стојанки Стојановић (70) која је убила инвеститора Зорана Трифуновића (59), N1

То је живот, ствари које се дешавају. […] У САД на сваких десет секунди погине један перач прозора. До сада је погинуло седам радника на (хидроелектрани) Ђердапу. Мени је важно да ли је држава урадила све, да ли је радник пријављен, да ли је та компанија урадила све што треба.
Александар Вучић, председник Србије, изјављујући саучешће породицама двојице погинулих радника на градилишту „Београд на води“, Б92

Живимо у земљи где су радници постали глинени голубови за неке корпоративне интересе. У спрези прљавог новца, грађевинске мафије и извршне власти страдају неки људи који се пишу само бројевима. То су неки неважни људи за власт ове земље у којој живим.
Кокан Младеновић, позоришни редитељ, о својој представи „Пад“ која се бави страдалим радницима, Б92/“bizlife.rs“

Има пуно идеја о којима разговарамо са Кином. Од ситних ствари, како, на пример, да у наредних шест месеци решимо питање извоза свињских ногу, папака и свега онога што се код нас баца или не користи у довољној мери. Поред тога, са Кином бисмо могли да сарађујемо и у области израде електричних аутобуса и аутомобила, па све до израде летећих аутомобила.
Александар Вучић, председник Србије, у Пекингу, РТС

И тако, било би добро испричати што више овако лепих прича. Србија је лепа земља добрих људи, а демократија и просветитељство у њој напредују и том напретку неће бити краја.
Мирослав Здравковић, економиста, о пословању Пинка и Рингијера, „Макроекономија“

Мој сан је да се једног дана Прешево, Медвеђа и Бујановац уједине са Косовом и нећу престати да радим док се то не догоди. Ипак, против сам кршења територијалног интегритета Србије.
Кадри Весељи, председник Скупштине тзв. Косова, Косово север портал

Отпори које савлађује Александар Вучић већи су од Србије и огромни су.
Александар Вулин, министар одбране и председник Покрета социјалиста, према НИН-у

Александар Вулин (Фото: Министарство одбране)

И код мене у кући је хладније него напољу. Ја изађем да ме огреје сунце па уђем у кућу.
Јовица Ђорђевић, директор Топлане у Лесковцу, на примедбе појединих станара зграда да се „смрзавају у становима већ десетак дана“, jugmedia.rs

Став албанске владе је веома једноставан и јасан: српска предузећа су добродошла у Републику Албанију, али у овом стратешком сектору нису наш избор.
Еди Рама, премијер Албаније, пошто је Тирана одбила понуду „Телекома Србије“ за куповину „Телекома Албаније“, „Коха“/“Танјуг“

Афера коју је имао мој супруг са Моником Левински, док је била у Белој кући, није била злоупотреба моћи јер је она тада имала 22 године и била је одрасла.
Хилари Клинтон, супруга Била Клинтона, „Б92“

Па ти си, Топрак, овде све жене узео да раде. Зато си ти срећан, мислиш да ћеш да… Еееее!
Александар Вучић, председник Србије, обраћајући се турском инвеститору Месуту Топраку у Адранима код Краљеву, обилазећи радове на изградњи фабрике текстила „Јуротај“, N1

Неки људи ме не воле због моје прошлости, неки ме мрзе из неких ирационалних разлога, неки ме мрзе из рационалних разлога.
Александар Вучић, председник Србије, у разговору за агенцију „Блумберг“, „Бета“

Александар Вучић је човек који свакодневно боље зна и има увид у рад сваког од нас појединачно него ми сами.
Зоран Бабић, директор „Коридора Србије, према НИН-у

Такав човек, то је моје мишљење, рађа се једном у 30 година. Ја то одговорно кажем грађанима Србије.
Златибор Лончар, министар здравља, о Александру Вучићу, ТВ Пинк

Импонује ми да једној чланици НАТО-а, највећег војног савеза у историји, може безбедност да угрози један песник.
Матија Бећковић, песник, о списку особа којима је забрањено да уђу у Црну Гору јер „угрожавају националну сигурност“, РТС

Матија Бећковић

Није реч о повећању зарада, већ смањењу ранијег умањења.
Влада Србије, о предлогу кориговања умањења зарада у јавном сектору са 10 на 5 одсто, „Танјуг“

Не слажем се са закључком да је држава немоћна када је реч о нелегалном објекту на Панчићевом врху. Рушење неће бити покушано без асистенције полиције, док с друге стране, МУП асистенцију није пружио јер се није покушало рушење без полиције.
Зорана Михајловић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, „Инсајдер“

Дакле, убедљива победа. [Себастијану] Курцу сам рекао – ти си, бре, паметан, па која је будала на страни губитника? И Штрахе има да објасни Србима зашто је слагао српски народ. Ни Курц није бољи. Мислим да је он гори.
Ивица Дачић, министар спољних послова, после неуспешног покушаја власти у Приштини да се учлане у Интерпол, РТС

Не могу више да слушам тираде о повреди пословника и да трпим малтретирање на послу. То се зове политички мобинг.
Маја Гојковић, председница Скупштине Србије, пошто је током заседања парламента одредила паузу од 10 минута, „Танјуг“

Тамо где Немци дођу, ту вам је успех загарантован. Зато ја много волим кад Немци дођу и раде са нама јер то доноси најбољи могући резултат.
Александар Вучић, председник Србије, отварајући фабрику у Крагујевцу, Б92

Заправо, протест је започео у 18 часова, тренутно је завршен. Налазимо се на платоу, овде испред Филозофског факултета. Јако мали број људи је окупљен, далеко мање од очекиваног. Наравно да је избио неки инцидент. Заправо је све било мирно, осим тог инцидента – где су се људи гурали и ударали кишобранима. То се очекивало на оваквом протесту.
Барбара Животић, репортер, о протесту „Стоп крвавим кошуљама“ у Београду, ТВ „Студио Б“

Може пет милиона да вас се скупи, можете само да добијете изборе и онда испуњавајте оно што је народу обећано. Ја под притисцима нећу да радим и по томе се разликујем од свих других.
Александар Вучић, председник Србије, о митингу опозиције, „Танјуг“

Сви они који туку жене, који туку своје тастове, само дају пример како и на који начин да изазову насиље и да сваки грађанин Београда и Србије буде уплашен за своје пословање… овај, за своје, могу да кажем, право мишљење, односно право на своје мишљење.
Ивана Вучићевић, директор ТВ „Студио Б“, према НИН-у

Црвена звезда није само фудбалски тим, то је идеологија, филозофија и национални симбол. Црвена звезда је чувар српског идентитета и православне религије.
Звездан Терзић, генерални директор ФК Црвена звезда, у интервјуу француском „Монду“, „Курир“

СПЦ врло истрајно подрива црногорску независност. Сматрам да треба утемељено наставити посао на обнови аутокефалне Црногорске православне цркве и држава ће се тиме бавити и има одговорност за то.
Мило Ђукановић, председник Црне Горе, „Жива истина“ на РТЦГ

Ја бих [Милу Ђукановићу] препоручио да се прво крсти у име Оца, Сина и Духа Светога, и да постане члан Цркве, па онда да говори о Цркви, а не само да буде носилац безбожне титоистичке братоубилачке идеологије.
Амфилохије, митрополит црногорско-приморски, о изјави председника Црне Горе да треба „утемељено наставити посао на обнови аутокефалне ЦПЦ“, „ФоНет“

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије (Фото: Јутјуб)

Можда је мислио да си провокатор.
Мило Ломпар, професор Филолошког факултета, на опаску Миломира Марића да му Милош Црњански својевремено није одговорио на питање је ли срео Хитлера, „Ћирилица“ ТВ Хепи

Нема разлога зашто не бисмо слушали савет САД, пошто смо ми најпроамеричкији народ на свету.
Хашим Тачи, председник тзв. Косова, РТРС

Нека ми неко каже да ли је динар прејак, да ли се у Србији лоше живи, да ли је Србија угледна.
Јоргованка Табаковић, гувернер НБС, о јачању динара, „Око“ РТС-а

Припремили: Душица Салаи и Дејан Бараћ, уз малу помоћ Александра Лазића

(Изјаве.нет)



Categories: Месечна доза изјава

Tags: , , , , , , , ,

2 replies

  1. “Слободно нека дођу и вичу, немам никакав проблем с тим”
    рекао је председник Србије о протестима против власти (јун 2018)

    „Шетајте до миле воље, ја ни један захтев никада нећу да вам испуним. Може и пет милиона да вас се скупи” (дец 2018)

    Последња протестна шетња, у суботу 5 јануара, почела је песмом Матије Бећковића :

    ДВА СВЕТА

    И ускоро ћемо, тај дан доћи мора,
    Упутити молбе управи затвора –
    Да нас лише страха, слободе и зиме
    И на робију тешку да нас приме !
    А кад нас у ланце баце и повежу,
    Нек свет изгуби срамну равнотежу !
    И од два света што свет овај чине,
    Нек свет робијаша буде свет већине !
    А чувари нек нас, из страха ил срама,
    Једне ноћи моле да буду са нама !

  2. Ево једне од горе наведених изјава коју је дао Александар Вучић у разговору са делегацијом немачког Бундестага (Политика) :
    “Мало ко у свету са сигурношћу зна које су границе Србије, а које Косова”.

    Ова изјава ме је потсетила на једну давно написану песму Љубомира Симовића, коју шаљем нашем председнику :

    С рибом у зубима, теби је граница
    изронила испред самог прамца !

    Граница ти иде кроз кокошке,
    иде ти кроз овце, иде кроз кромпире !

    Границу ти довели до пред кућу !

    Граница ти иде испред носа !

    Преко прага гледаш
    ко преко границе !

    Али њима ни то није доста,
    а тебе ни то није отрезнило !

    Како можеш да ми кажеш да јесте ?

    Даскама цоловачама, попреко и унакрст,
    даскама као дрвеним путачама,
    споља ти закивају прозоре и врата !

    А ти им изнутра додајеш ексере !

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading