Патријарх Вартоломеј потписао томос о независности цркве у Украјини

Након богослужења Вартоломеј је у своју резиденцију примио украјинског председника и митрополита Епифанија, након чега су се вратили у Храм Светог Ђорђа где је потписан томос

Васељенски патријарх Вартоломеј и митрополит Епифаније, шеф „независне украјинске православне цркве“ (Фото: АП)

Васељенски патријарх Вартоломеј потписао је томос, односно документ о аутокефалности православне цркве у Украјини.

Уочи потписивања документа одржан је молебан којем су, између осталих, присуствовали поглавар те цркве митрополит Епифаније, председник Украјине Петро Порошенко, шеф украјинске дипломатије Павел Климкин и председник парламента Андреј Парубиј.

Након богослужења, Вартоломеј је у своју резиденцију примио украјинског председника и митрополита Епифанија, након чега су се вратили у Храм Светог Ђорђа где је потписан томос, јавља Спутњик, преноси Танјуг.

После „ујединитељског сабора”, који је 15. децембра одржан у Кијеву, објављено је стварање украјинске аутокефалне цркве за чијег је поглавара изабран Епифаније Думенко.

Руска православна црква је оценила да је тај скуп у Кијеву ништаван са канонске тачке гледишта и поручила да је могућност признавања Епифанија од стране помесних православних цркава тешко изводљив задатак.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 1. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Патријарх Вартоломеј је жалосни настављач својих жалосних претходника на трону Истанбулске (тзв. „Васељенске“) патријаршије. Од почетка 20. века па све до данас ти патријарси су познати као творци календарског раскола у Православљу (па сада постоје старокалендарци и новокалендарци), затим творци екуменистичке јереси и јереси источног папизма (антиправославног учења да је Истанбулски патријарх први по власти у Православној Цркви. Тим залима Вартоломеј је, у спрези са политичким моћницима Запада, додао и треће – раскол који ће се, врло вероватно, проширити на цело Православље. Нека се Господ смилује његовој јадној души, јер у Цркви од давнина важи светоотачка реч да грех раскола не може опрати ни мученичка смрт.
    А ово „Томос“ је потпуно разбојнички чин који нема благе везе са Црквом и у еклисијалној равни је некакав пандан проглашења „независне државе Косово“.

Оставите коментар