Борис Трбић: Филмови, Кинотека и „Конформиста“

Не би било ништа лоше у томе да „Конформисту“ у већини европских држава, национални телевизијски канали приказују сваке Новогодишње ноћи. Уместо рецимо концерта из царствујушће Вијене

Синоћ се у Кинотеци приказивао „Конформиста“.

Мелбурншка Кинотека филмове приказује далеко ређе него она у којој сам одрастао. Филмови се приказују једном недељно. Програми су сјајни, али институција ни изблиза нема помоћ државе и рад у оквиру Кинотеке је добровољан. Најчешће. Предрасуде и погрешне концепције о помоћи државних институција култури у земљама развијеног капитализма се лако могу развејати. Постоји наравно Национални архив за звук и слику у Канбери који је спасао 23 минута првог играног филма икада направљеног, „Приче о Келијевој банди“ из 1905-1906. Проблем је у томе што то наслеђе није потпуно и до њега се мукотрпно долази.

Срби су рецимо до свог, потпуно сачуваног филма Карађорђе (1911), стигли кроз бечке архиве. Најопаснији филм совјетске монтажне школе чији су принципи подигли холивудски жанр филм, „Оклопњача Потемкин“ је често био блокиран у Европи, али његова најсолиднија верзија пронађена је, колико знам, у Немачкој. Бар у једном тренутку је то била најсолиднија верзија. Као што је и најпотпунија верзија Ланговог „Метрополиса“ нађена недавно у Аргентини.

Некада нам други сачувају културно наслеђе. Некада то ми учинимо, можда несвесно.

Што се тиче „Конформисте“ потребно је да се тог филма подсетимо, с времена на време. Можда бисмо онима који га живе, а са правим консеквенцама конформизма још увек нису упознати, могли да кажемо коју реч о томе. Али то је већ друга прича.

Писац ових редова је рецимо, држао постер филма изнад свог радног стола дуго година. Мада не би било ништа лоше у томе да га у већини европских држава, национални телевизијски канали приказују сваке Новогодишње ноћи. Уместо рецимо концерта из царствујушће Вијене. Реда ради.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Бориса Трбића)Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар