Смедерево: Немачки инвеститор нестао без трага, радници на улици а нико није крив

Немачка фирма за прераду рибе која је у октобру без икакве најаве запечатила врата фабрике у Смедереву није починила ниједно кривично дело

Фото: О. Милошевић

Смедерево – Немачка фирма за прераду рибе која је у октобру без икакве најаве запечатила врата фабрике у Смедереву и без посла оставила 25 радника којима су уговори о раду тада били важећи, није починила ниједно кривично дело. Ово је утврдило Основно јавно тужилаштво у Смедереву након што је инспекција рада безуспешно покушала да изврши контролу у фабрици „Фишекспертс” по пријави запослених. Они тврде да им нису исплаћене три зараде, као ни припадајући порези и доприноси, а како се на папиру воде као запослени, своја права нису могли да остваре ни у Националној служби за запошљавање. Тужилаштво сматра да није почињено друго кривично дело за које се гоњење предузима по службеној дужности.

Укратко, то је епилог помпезно најављене инвестиције пре три године. Подсетимо, у децембру 2015. потписан је уговор о закупу новоизграђене хале од 4.200 квадрата у Индустријској зони, између града Смедерева и немачког ПТЦ-а и њене ћерке фирме у Србији „Серфуд”. Халу је за Немце изградио град из кредита, а незванично, уложено је око 300 милиона динара. Уговор о закупу је склопљен на пет година, а на половини тог периода хала је остала празна, иако су се Немци обавезали да у опрему уложе два милиона евра, а до 2019. упосле 300 радника.

Крајем марта 2018. овде је радило свега 25 Смедереваца, а њима је саопштено да не долазе на посао да би се убрзо појавила информација да је матична компанија ПТЦ отишла у стечај. Након два месеца ова фирма је продата другој немачкој компанији „Фишекспертс”, чиме је аутоматски нове власнике добила и ћерка фирма „Серфуд” Смедерево. Фабрика је половином септембра престала да ради уз образложење да ће до 20. новембра доћи нови власник, али су у међувремену преговори очито пропали.

Радници су крајем новембра протестовали испред закључане капије, али се све на овоме и завршило.

Оливера Милошевић

(Политика, 5. 1. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар