Борис Трбић: Такси као микроархив српске геополитике

Ако су председници Америке и Филипина били глумци, Русије бивши агент, а Кине спретни, виспрени бирократа, зар не мислите да је београдски таксиста и сам не би могао да постане први међу једнакима

Са једног протеста таксиста (Фото: В. Марковић/Ало)

Слушао сам у Аустралији од Дејана Вељовића, овде од Драгане Кањевац, и понешто истраживао у арапском филму (палестински филм, махом) како такси постаје дебатни геополитички клуб, место некакве друштвене полифоније, разговора о трауматичној историји, времену садашњем и пројекцијама будућности. Све те речи бацају се кроз прозор уласком у возило код хотела Југославија.

Таксисти рецимо никада не причају о новим филмовима, музици, градским ривалима или сексу. Питања укуса, социјалне поларизације или личне ствари нису добар бизнис. Али зато уредно могу да вам кажу чији рођак држи куплерај поред ког сте прошли, да растумаче полицијски картон конкуренте такси службе или да причају о империјализму, уберизацији или имиџу Београда као син ситија.

Таксиста се сећа Милоша Шестића, цитира Иву Андрића (truncated), зна ко је био Степинац, наслућује ко је био Тито, и где је сахрањен и шта је тамо сахрањено ако није он, и уз чијег кера. Таксиста познаје српске манастире, врти Ајнтрахт из Франкфурта на кладионици и уговара селидбе са два камионета које такође држи ’јер смо у гужви’. Таксисти долази позив од комшинице да иду на кафу у седам увече, што је доста опортуно јер лепо је комшијско дружење, а ако настави ноћну не мора да брине да ће да му се спава, а и ако одспава већ у два-три ујутру биће код куће. Таксиста зна где је Кинотека, али може и на Гуглу да провери, да не зове централу. Реагује на реч Моцарт. Воли жену. Разуме се у све облике припремања меса. И свако од наведених је само и једино политичко питање. И зна се одговор. Има један. На свако питање.

Ако су председници Америке и Филипина били глумци, Русије бивши агент, а Кине спретни, виспрени бирократа ожењен прелепом певачицом војничких корачница, зар не мислите да је београдски таксиста сублимација наведених квалитета и да једном можда и сам не би могао да постане први међу једнакима?

Наравно, само ако је регистрован.

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Бориса Трбића)



Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading