Арно Гујон први пут после 14 година није уочи празника са Србима на КиМ

Најбитније је да Срби са КиМ знају да могу да рачунају на нашу братску подршку упркос проблемима и великим изазовима са којима се суочавамо, истакао је Гујон

Први човек хуманитарне организације „Солидарност за Косово“ Арно Гујон рекао је за РТС да се нада да ће му бити укинута забрана уласка на КиМ. Приштини смета што омогућавамо људима на КиМ да остану на свом огњишту, рекао је Гујон.

После 14 година, први пут уочи празника, хуманитарац Арно Гујон није са Србима са Космета јер му је забрањен улаз.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Гујон је рекао да му је јуче било тешко када је оставио волонтере на прелазу Јариње, када су они ушли а он остао.

„Четрнаест година у то време сваки пут улазим на КиМ, тамо дочекујем Нову годину, Божић, то је пола мог живота, навикао сам се на то и на пријатеље које виђам сваке године на КиМ, а ове године не могу“, рекао је Гујон.

Како каже, није му лако али је најбитније да се пружање помоћи наставља и да су волонтери могли да уђу без проблема и да овом тренутку деле хуманитарну помоћ (козе, краве, пакетиће за децу, школски прибор и спортску опрему).

„Најбитније је да Срби са КиМ знају да могу да рачунају на нашу братску подршку упркос проблемима и великим изазовима са којима се суочавамо“, истакао је Гујон.

Говорећи о 10. септембру када су га зауставили на Мердару, Гујон каже да та забрана стоји и у њој нема образложења.

„Званично образложење је – забрањен вам је улазак на КиМ зато што сте на списку особа којима је забрањен улазак на КиМ“, истакао је Гујон.

Према његовим речима, то је неразумљиво и без рокова. „Тада су ме не само вратили са Мердара већ и ухапсили, испитивали, претили и вратили назад. Када гледамо уназад, све те таксе, све је то почело мојим хапшењем 10. септембра, и када се забрањује улазак на КиМ хуманитарцима који реновирају школе и граде фарме, можемо да се запитамо шта ће бити следећи корак, шта можемо да очекујемо после таквих одлука“, рекао је Гујон.

Гујон се нада да ће се забрана укинути, јер је то је велики скандал, не само за српску јавност већ је и добар део француске јавности био згранут.

Навео је да је Фигаро написао чланак који је био најчитанији те недеље у Француској, што је велики знак подршке.

„Надам се да ће се укинути та забрана, то је као да су забранили лекару да уђе у болницу. Они су успорили наш хуманитарни рад, смета им што омогућавамо људима да остану на свом огњишту, да живе од свог рада, кроз те фарме које градимо у сарадњи са Епархијом Рашко-призренском“, рекао је Гујон.

Каже да су га звали пријатељи са КиМ после те забране, да га питају зашто га нема.

Испричао је да је јуче видео кума који живи у Грачаници, а коме није могао да дође на славу. Он је дошао до Јариња, прешао пешке прелаз и видели су се на пет минута.

„Важно је да будемо сложни са једним циљем, а то је опстанак Срба на КиМ“, рекао је Гујон.

Навео је да му се обраћају грађани са жељом да помогну. „Ми смо француска хуманитарна организација, а њих усмеравамо преко других хуманитарних организација“, истакао је Гујон.

„Важно је да постоји воља и што не заборављају оне који живе на Космету, а на нама је да их не напуштамо“, закључио је француски хуманитарац.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 29. 12. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар