Вечерње новости: Стразбур одбио тужбе Срба прогнаних из Хрватске

Срамна одлука Европског суда за људска права који не штити захтеве наших сународника отераних са својих огњишта

Европски суд за људска права у Стразбуру (Фото: Независне)

Европски суд за људска права у Стразбуру одбио је десетак тужби, које су Срби поднели против Хрватске, због немогућности остваривања права стечених у тој држави.

Председник Удружења радника и инвалида рада избеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа потврдио је за „Новости“ да су Срби избегли из Хрватске понижени и дискриминисани, да њихове тужбе против Хрватске неприхватљивим проглашава „судија-појединац“, и да се у образложењу наводи да на овакву одлуку странке немају право жалбе.

– Ми Срби губимо све правне битке. И у Хрватској и у Стразбуру. Срби су протерани и опљачкани од стране Хрватске и већ више од 20 година немају никаква права пред судовима у Хрватској – истиче Пузигаћа.

Ипак, најављује да ће Удружење Европском суду за људска права у Стразбуру поднети кривичне пријаве против „судија-појединаца“ који су донели овакву одлуку.

– Избегли Срби из Хрватске разочарани су оваквом одлуком Суда у Стразбуру, јер произилази да овај суд не жели да заштити људска права Срба у Хрватској и њихова стечена права у тој земљи као што су радна, пензијска, имовинска, станарска и друга права – закључио је Пузигаћа.

Он наводи да им Хрватска дугује 190 милиона евра, на основу неисплаћених пензија, али и да Хрватска дугује протераним Србима око две милијарде евра, на основу штета на 50.000 српских кућа и станова који су мимо закона у рату отети, запаљени и потпуно уништени.

Никола Пузигаћа (Фото: С. Мишљеновић)

– У Хрватској је било и 15.000 предратних пензионера којима је исплата њиховог прихода од стеченог права једнострано обустављена у времену од просечно 70 месеци и што им никада није исплаћена – каже Пузигаћа и додаје да је преко 200.000 Срба протераних из Хрватске, имало право на приход у поступку приватизације по основу текућег и минулог рада, али је Хрватска све одбила, доношењем низа скандалозних закона.

Даље каже и да је чак за 50.000 српских породица протераних из Хрватске на незаконито и на дискриминацијски начин забрањено право на посед стана, тзв. станарско право, од стране Хрватске.

– Преко 40.000 српских породица остало је без имовине, јер су минирањем и паљењем њихове куће и окућнице трајно уништене. Око 15.000 српских породица из Хрватске, којима куће нису срушене и запаљене, остале су без имовине јер је њихова имовина дате на привремено бесплатно кориштење лицима лојалним новој ратној власти у Хрватској – појашњава Пузигаћа.

Удружење радника и инвалида рада избеглих из Хрватске, са држављанством БиХ, предало је у октобру ове године Европском суду за људска права у Стразбуру 10 тужби против Хрватске због немогућности остваривања стечених права Срба у тој земљи.

ГУБИТАК ПРАВА

Хрватска је годинама уназад преко Уставног суда и других институција наметнула на десетине закона, каже Пузигаћа, којим су озаконили пљачку српске имовине и забранили поврат имовине протераним Србима.

– Сваки Србин који уђе у процес враћања имовине у Хрватској и тражи своја права у старту је изгубио пред правосуђем Хрватске – истиче Пузигаћа.

С. Мишљеновић

(Вечерње новости, 26. 12. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Тако нас третирају и третираће нас , јер смо велике будале , били и бићемо… Сви , у свету , то знају , па се свако светско ђубре усуђује да нам прети и вређа нас , јер знају да немамо храбрости да им одговоримо бар истом мером …

Оставите коментар