Надбискуп Станислав Хочевар: Било би добро да се Римокатоличка црква укључи у дијалог о Косову

Радују ме добри односи између српске цркве и наше бискупије на Косову. Добро би било да се и Католичка црква укључи у дијалог о будућности КиМ, оценио је београдски надбискуп

Београдски надбискуп Станислав Хочевар (Извор: Фонет)

Београдски надбискуп Станислав Хочевар изјавио је да верници римокатоличке вероисповести на Косову имају пуно проблема, посебно са исељавањем и оценио да би било добро да се Католичка црква укључи у дијалог о будућности Косова.

Хочевар је за Вечерње новости рекао да су актуелне трговинске баријере веома опасне и да воде новој гетоизацији и новим конфликтима.

„ЕУ би морала чвршће да се заложи ка отварању овог простора. Радују ме добри односи између српске цркве и наше бискупије на Косову. Добро би било да се и Католичка црква укључи у дијалог о будућности КиМ“, оценио је он.

Додао је да су проблеми римокатоличких верника били једини разлог за оснивање посебне бискупије, иако Света столица не признаје Косово као државу.

„Оснивање бискупије корисно је и за Србију, јер што је на Косову мање католика, мање и спремности за дијалог“, рекао је Хочевар.

Говорећи о ситуацији у Београдској надбискупији и њеним верницима, Хочевар је казао да је највећи проблем одлазак младих у матичне земље, али и то што нема могућности за теолошко школовање и помака у реституцији имовине. Он је казао и да је снага Србије у њеном положају између Истока и Запада и да би из конфликта требала да створи нове могућности и сарадња.

„Србија уколико обезбеди дијалог у интегралном смислу и буде окренута европеизацији и заузимању свог места у ЕУ, могла би да има важно место међу челним европским државама“, рекао је београдски надбискуп.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета/N1, 23. 12. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар