Влада тзв. Косова: Предлог „Споразума о нормализацији односа Косова и Србије“

Косово ће успоставити Заједницу српских општина али ће њен статут бити поднет Уставном суду на процену, каже се у нацрту споразума 

Две стране би се, према споразуму, обавезале на политичку, привредну и друштвену сарадњу кроз владине и невладине структуре ради заштите и унапређења интереса народа обе државе руководећи се потребом за унапређење мира, толеранције, интеркултуралног и међурелигијског поштовања и дијалога међу свим заједницама. Механизми ће бити обезбеђени за поштовање људских права грађана обе државе, а биће успостављене заједничке структуре за решавање питања преосталих из рата као што су репарације, нестали, сексуално насиље и ратни злочини.

Србија и Косово би, према нацрту споразума, успоставиле заједнички фонд за академске, истраживачке пројекте и размене младих. Стране су сагласне да се у институцијама јавног образовања Косова организују предавања на српском и на албанском, укључујући оне институције образовања које раде у оквиру наставних планова Србије на Косову.

Обе стране ће подржати право избеглица и расељених лица на повратак и повраћај имовине.

Српска заједница на Косову би имала специфична права гарантована уставом и законима који могу бити измењени само гласовима већине мањинских посланика.

Косово ће успоставити Заједницу српских општина у складу са уставом али ће њен статут бити поднет Уставном суду на процену, каже се у нацрту споразума.

Косово се обавезује да успостави мултиетничку полицију, а у општинама у којима су Срби већина, командире полицијских станица и подстаница ће постављати МУП по препоруци локалних власти.

Српска заједница ће имати право на сопствене медије и на информисање на сопственом језику, а власти Косова се обавезују да не ометају активности српске заједнице у локалним, регионалним и међународним невладиним организацијама.

Срби ће имати право на најмање два заменика министра, двоје судија Уставног суда и два члана Правосудног савета као и на 15 одсто судија Врховног суда, једно место члана Централне изборне комисије и место потпредседника општина у којима нису у већини.

Београд и Приштина би формирале заједничку ратну архиву у којој ће се прикупљати докази о жртвама рата, ратним заробљеницима, жртвама сексуалног насиља и другој друштвеној и материјалној штети.

Србија би појачала напоре у истраживању и процесирању ратних злочина против косовских Албанаца, а Косово би прихватило примену обавеза и уставних и правних одредби Специјалног суда за ратне злочине на Косову.

Обе стране се обавезују да успоставе механизме за компензацију жртвама злочина током рата.

Нацрт (на енглеском) погледајте ОВДЕ.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Н1/НСПМ, 19. 12. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар