Свештеник Ненад Илић: Срби Светом Николи

Ти нас, Свети Чудотворче немој заборавити, многи од нас мисле да нас сад већ само чуда могу спасити

Извор: ФБ страница свешт. Ненада Илића

Понекад није на одмет поновити…

Свети Николаје Мирликијски Чудотворче,

Сабраћемо се око тебе у домовима оних који те прослављају као своју Крсну Славу.

Не замери нам што ћемо по нашем обичају можда превише пажње посветити посним специјалитетима и добрим винима. И то је због љубави. Радујемо са да макар једном годишње у сусрету са људима које ретко срећемо потврдимо да смо живи, па можда помало и заборавимо због кога смо се окупили.

Немамо много прилика осим наших Слава да се саберемо, да се осетимо повезани са нашим прецима, да се осетимо повезани и ван наших породичних и најтешњих пријатељских веза, да се сетимо да нисмо усамљени и да имамо свој народ и своју цркву, да разменимо мишљења, да се слажемо и да се не слажемо, а да се при том не нужно и посвађамо.

Ти нас, Свети Чудотворче немој заборавити, многи од нас мисле да нас сад већ само чуда могу спасити. У љубави Христовој сети нас се, моли се за нас и помози нам да се вратимо на пут са кога смо склизнули и не умемо сами да се вратимо.

Срећна Слава!

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница свештеника Ненада Илића)Categories: Преносимо

Tags: , ,

1 reply

  1. Лепо промишљено, лепо речено и лепо замољено. Хвала о. Ненаду.
    Јесте, само нас чудо може спасти. Но чуда у Православљу нису необична ни ретка појава. Почев од тога да је свака Литургија чудо сједињавања људског живота са Божанским. Она су сасвим могућа, јер је Богу све могуће. Али да би нам помогао, мора да има КОМЕ да помогне. Од нас зависи. Не може нас спасти без нашег труда и жеље. Морамо престати да (само) ПРИЧАМО о Косову и Метохији, о Србији, србском народу и почети да се (и) МОЛИМО за Косово и србски народ. „Приближава ми се народ овај устима својим и уснама ме поштује, а срце им је далеко од мене.“(Мт. 15, 8). Кад би се то променило, ништа не би било немогуће. А знаћемо да је почело да се мења када на неким црквеним сајтовима, уместо редовних, рутинских и пригодних чланака о храмовним славама, изградњи парохијских домова, такмичењима црквених хорова и сличним збивањима, будемо видели позив архијереја да се молимо за спас србског народа и за Косово и Метохију. Да ли је случајно патријарх Павле саставио „Молебан за спас српског народа на Косову и Метохији“, да ли узалуд постоји „Акатист Свемогућем Богу при најезди искушења“, „Молбени какон Пресветој Богородици“… Ваљда су написани да се користе у Цркви?
    Када се то деси, почеће и наше избављење.

Оставите коментар