Протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић: Шамар Светог Николе данас би заслужио васељенски патријарх

Оно што је урадио васељенски патријарх заслужује шамар као што га је заслужио Арије на Првом васељенском сабору од Светог Николе, казао је отац Момчило Кривокапић

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Због раскола који је својим дјеловањем изазвао у Украјини, шамар Светог Николе на Првом васељенском сабору Арију, данас би заслужио васељенски патријарх Вартоломеј, поручио је парох которски, намјесник бококотрски, протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић, преноси сајт www.spckotor.com.

У препуној цркви Светог Николе, уз причешће бројних вјерника и пјевање хора Српског пјевачког друштва Јединство Котор 1839, данас је прослављен Светац – заштитник помораца и путника, уједно и храмовска слава которског храма.

„Свети Никола је испунио Закон Божји и све оно што би свако од нас требао да испуни. Међутим, он је урадио и више од тога и зато је зарадио и поштовање и љубав народа. Епископ Мири Ликијској био је човјек без формалног образовања, али високоуман и учесник Првог васељенског сабора, гдје се сукобио са Аријем безбожником, врло образованим, али јеретиком”, казао је отац Момчило Кривокапић.

Истакавши да је Свети Никола учествовао у обарању Аријеве јереси, назначио је и да нам је он данас примјер како се у овом времену чува вјера у изворном, чистом облику.

„Оно што је урадио васељенски патријарх, умијешавши се и поред свих савјета са стране, направивши раскол у Украјини, заслужује шамар као што га је заслужио Арије на Првом васељенском сабору од Светог Николе”, казао је отац Момчило Кривокапић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Он је данашњи празник честитао свим поморцима, али и свима који то нису.

„Јер, данас смо сви на мору живот на којем нас свакодневну ударају таласи, али које савладавамо уз помоћ Светог Николе”, казао је Кривокапић.

По старом обичају, у прву недјељу по Никољдану, послије литургије, служиће се помен ктиторима, приложницима и добротворима цркве Св. Николе и свих осталих которских цркава.

Предраг Николић

Опрема: Стање ствари

(Митрополија црногорско-приморска, 19. 12. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар