Александар Апостоловски: Ворхолова Барбара

Да ли су новинари постали секта која је, мазећи политичаре по глави, учинила све да себи дође главе

Пре неколико дана, пришао ми је момак који је пропао у новинарству, али је успео на „Твитеру”. Жуљала га је реченица и није желео да ме послуша када сам му препоручио да, пре него што оде на Бајлонијеву пијацу, проучи детективску метафизику у романима Умберта Ека. То му, разуме се, није било потребно да би умео да прочита колико коштају краставци, већ да би описао како се у суботу у подне, по снегу, пробија кроз апстрактни модел хипотетичности дорћолске пијачне гунгуле, који, заправо, представља Тезејев лавиринт Доњег града.

Клиња ме гледао чудно. Зар да тако проћерда своју светлу новинарску будућност? Желео је да одмах постане колумниста. „Или ћу да будем колумниста или ме стрељајте”, завапио је! Иако ово друго није дозвољено, мада би, уз извесно планирање, организацију, пажљиво бирање сарадника и екипе за чишћење трагова могло да се организује, као чин добра за писану реч, клиња је ипак збрисао. Извештавање о ценама кромпира схватио је као спречавање свог права на политичко мишљење, а потом и као гушење слободе говора.

Малиша, видим, добро напредује. Утицајни је твитераш. Схватио је да сваки власник налога на друштвеним мрежама, заправо, постаје медиј сам по себи, а збир свих тих хаотичних и махом неписмених мисли представља окосницу хаотичног новог информатичког света. Претпостављам да би се Срђа Поповић, вођа „Отпора”, слатко насмејао на констатацију „хаотично”, с обзиром на то да је наизглед стравична гужва на сајбер медијској магистрали заправо беспрекорно уређена, о чему би, иначе, могао понешто да каже друг Сноуден.

Али малиша се већ пробија у једној од партија. Видим га већ на саветничком месту. Млада новинарка Студија Б Барбара Животић можда није имала такву амбицију, али је прерано убачена у каљугу српске политике и новинарства. Тек јој је 22 године и да њени уредници припадају старој школи, оној која почетнике шаље на Каленић, њена каријера имала би другачију путању. Да је започињала каријеру у епохи Ђоке Вјештице и да је он послао да извештава с политичког догађаја, било би то једнако покушају да је гурне с врха Београђанке. Данас јој је само небо граница!

То показује како је слава, нарочито лажна, исувише примамљива у доба експлозије друштвених мрежа, када се заправо памте слика, сценски ефекти и пратиоци на „Твитеру”. Барбарин лик био је довољно дуго у кадру да би себи обезбедила ворхоловску славу. Колико ће она трајати? Свакако дуже од Ендијевих 15 минута, што потврђује пророчанство Александра Тијанића да, парадоксално звучи, никада није лакше направити каријеру у медијима. Додуше, Тијанић је био старовременски тип, па је веровао да се одвајање талента од масе може учинити писменошћу, елоквенцијом, интегритетом и тврдоглавим држањем за сопствену сујету. Тако типично за Тијанића. Иако је погрешио, показало се да је био у праву!

Млада колегиница није показала ништа од тога, али армија лицемера која је новинарску дебитанткињу извргла порузи и неукусним претњама, претворила је у звезду, нарочито када је њено новинарско страдалништво гануло и Александра Вучића лично. Шеф државе је исувише искусан да не би приметио како њено пристрасно извештавање с протеста опозиције, а потом бездушно стављање на стуб срама, може да се претвори у капиталну политичку употребну вредност.

Али, ако она још није свесна шта је снашло, то се не може рећи за много искусније колеге који носе мегафоне на страначким протестима и у џепу имају по неколико партијских књижица. Никада се не зна, времена и власти се мењају. Они држе придике Барбари за политичку агитацију, симулирајући сопствени страначки ангажман такозваном критичком свешћу, чему нису одолели ни стенд-ап комичари, као ни некадашње водитељке бизарних ријалити формата, васкрсли у лучоноше слободе штампе.

Мањак интегритета, дефицит писмености и пристајање да се таленат продаје за подобност дају овакво новинарство: таблоидно или блатоидно, како вам, драго. Скандалозно писање „Илустроване политике” пробудило је сећање на времена када су наслове стране исписиване као потернице за колегама, а изненадна новинарска реинкарнација имена који су их некада потписивали буде сумњу да су отиске прстију на „Илустрованој” оставили делови владајућих структура.

Шта ће, онда, помислити неки будући истраживачи нашег времена када буду читали прошлонедељне новине или гледали телевизијске канале? Хоће ли разумети зашто је запаљена породична кућа новинару портала Жиг из Гроцке Милану Јовановићу, који је истраживао корупцију на локалу? Снимак Јовановићеве куће која нестаје у пламену је језив. Срећом да је колега остао жив. Како ће нас, као писаре садашњости, оцењивати наши потомци и хоће ли моћи да разумеју зашто је огромна већина новинара залегла у ровове? Због чега су, уместо хеклера, једни у друге уперили лаптопове, спремајући се за јуриш, у битку у којој неће бити заробљеника? Главни уредници изазивају једни друге на телевизијске двобоје, размењујући увреде од којих би поруменеле и најугледније напућене старлете.

Да ли смо постали секта која је, мазећи политичаре по глави, учинили све да себи дође главе. Не говори ли у прилог тој тези и одсуство масовне професионалне солидарности према Милану Јовановићу?

Јасни су интереси политичара да новинаре посматрају као масажере добровољце, али препоручујем сваком од њих, а Вучићу нарочито, јер он је најмоћнији, да направи занимљив експеримент. Нека натера некога од својих омиљених јунака да 100 пута наглас, пред сведоцима, прочита неки од апологетских текстова. Ако никога од присутних не изнесу на носилима, јер му је позлило од смеха, с овим нашим послом је готово, па је боље да овде ставим тачку.

(Политика, 17. 12. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар