МУП Србије: Намерно запаљена кућа новинара Милана Јовановића

Говорећи о могућим разлозима напада у ком је изгубио све што је поседовао јер му је кућа изгорела до темеља, Милан Јовановић је рекао да му претње стижу од када пише истраживачке текстове о пословању Општине Гроцка

Новинар Милан Јовановић испред своје запаљене куће (Фото: slobodnaevropa.org)

“Сасвим је извесно да је пожар у кући новинара портала Жиг инфо Милана Јовановића из Гроцке намерно изазван”, изјавио је Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова.

“Полиција и тужилаштво морају да дођу до резултата. Дакле, то су ствари које су недопустиве у нашој земљи”, изјавио је је Стефановић.

Министар полиције је рекао да је полиција узела изјаву од Јовановића. Према његовим речима проверавају се познате чињенице, а током дана ће бити саслушане особе по захтеву тужилаштва, као и неке на које полиција сумња.

Милан Јовановић, новинар интернет портала Жиг инфо из Гроцке, изјавио је да је полиција идентификовала да су му, како је рекао, два лица „молотовљевим коктелима“ запалила гаражу породичне куће у Врчину. Јовановић је на конференцији за штампу у Београду рекао да је у четвртак 13. децембра био на разговору у Полицијској управи за град Београд и да му је том приликом речено да су починиоце и њихово возило снимиле приватне надзорне камере и да полиција трага за нападачима.

„Прво су ми запалили гаражу која је у склопу куће, а онда је гаража изгорела и захватила је и кућу. Kажу да су на трагу и још увек раде. Обилазе све камере по Врчину, тамо има доста камера, и скидају снимке“.

Јовановић је рекао да се не осећа сигурно и да му надлежни нису понудили полицијско обезбеђење. Говорећи о могућим разлозима напада у ком, како је навео, изгубио све што је поседовао јер му је кућа изгорела до темеља, Милан Јовановић је рекао да му претње стижу од 2012. године, од када пише истраживачке текстове о пословању Општине Гроцка, и за нападе оптужио председника Општине Гроцка Драгољуба Симоновића.

“Дванаестог децембра 2017. године мени и Жељку Маторчевићу, главном уреднику портала Жиг инфо, прећено је убиством. Поднели смо пријаве и станици милиције Гроцка. Био сам забринут и ишао сам неколико пута да интервенишем. Говорили су ми да ће бити све у реду и да не бринем. Да раде на томе. Ето време пролази и ето докле је дошло”, каже Јовановић.

Драгољуб Симоновић, председник Општине Гроцка, демантовао је за београдску Телевизију Прва да је, како је рекао, покушао да наручи убиство новинара Милана Јовановића.

“То је потпуно сулуда прича човека који је годинама опседнут неком политичком причом против мене као председника општине – па чак и партије. А ово што је Јовановић рекао се коси са здравом памећу. Никада му у животу нисам претио и немам разлога да му претим. Његово је право да пише лажи о мени и мојој породици и општинском руководству”, тврди Симоновић.

Новинар Милан Јовановић рекао је да је јавност једино што тренутно штити његов живот, након што му је у нападу изгорела кућа. Он је саопштио да је последњих година, заједно са уредником портала Жиг инфо Жељком Маторчевићем објављивао податке о, како је навео, „великим крађама општинског руководства Гроцке“.

Kако је рекао Јовановић, између осталог су писали о крађи у Железницама Србије док је директор тог предузећа био садашњи председник Општине Гроцка Драгољуб Симоновић.

„Све време сам био забринут јер су непознате особе снимале моју кућу и чланове породице. Жељка Маторчевића напали су пре два месеца, а мене су покушали да убију и данас сам бескућник. О претњама и нападима имам све материјалне доказе“, рекао је Милан Јовановић.

Јовановић је на конференцији за медије у Београду рекао да је писао и о, како је навео, „крађи више од 29 милиона евра намењених гасификацији у општини Гроцка“ и прецизирао да је податке о томе добио од чланова Надзорног одбора предузећа Србијагас.

„Гасификација Гроцке требало је да буде завршена 2014. године али до данас није урађена“, рекао је Јовановић и додао да су сви материјални докази о тим аферама достављени државним органима, од јавног тужиоца, преко министара унутрашњих послова, правде, државне управе и локалне самоуправе, до Агенције за борбу против корупције, као и да је о малверзацијама у Гроцкој писао и председнику Србије.

Милан Јовановић рекао је да је 33 године био запослен у МУП-у Србије, да је у пензију отишао са места шефа смене у Kомандно-оперативном центру полиције 1998. године, после чега је почео да се бави истраживачким новинарством.

Kако су пренели београдски медији са лица места и новинарска удружења, у среду 12. децембра непознате особе су око 3.30 ујутру убациле молотовљеве коктеле на гаражу Милана Јовановића у Врчину након чега су у пожару изгорели кућа, гаража и ауто, а он и његова супруга били су збринути у болници због последица удисања дима.

(Радио Слободна Европа, 13. 12. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар