Харадинај представио амбасадорима нацрт „коначног споразума између Косова и Србије“

Овај нацрт је пратећи документ за постојећи процес дијалога, као и аспекте који се односе на убрзање овог процеса, написао је Харадинај на Фејсбуку

Извор: КоССев

Косовски премијер, Рамуш Харадинај, објавио је данас на свом Фејсбук профилу да је амбасадорима земаља Kвинте представио нацрт свеобухватног споразума о нормализацији односа са Србијом. До ове иницијативе је дошло након више пропалих покушаја да се у Скупштини Косова усвоји предлог преговарачког тима владе, као и резолуција опозиције о дијалогу са Србијом.

Ево шта је саопштио Рамуш Харадинај после састанка:

„Данас сам, пред амбасадорима земаља Квинте и шефицом Канцеларије ЕУ, представио први нацрт правно-обавезујућег свеобухватног споразума између Републике Косово и Републике Србије. Овај нацрт документа је пратећи документ за постојећи процес дијалога, као и аспекте који се односе на убрзање овог процеса.

Главни преговарач за технички дијалог, Авни Арифи, представио је поглавља која ће за нас бити главни параметри споразума, који ће отворити пут нормализацији између Косова и Србије. Нацрт документа са пратећим анексима такође је достављен свим носиоцима институција и шефовима свих политичких субјеката.

У наредним данима и недељама, овај нацрт документа ће се расправљати са свим странама у нашем друштву како би дошли до завршног документа у који ће бити укључена свачија експертиза“, написао је Харадинај на Фејсбуку.

Преговори између Београда и Приштине у застоју су већ дуже времена. Последњи састанак одржан 8. новембра био је неуспешан, а Вучић је са тог састанка поручио да нико неће ићи у Брисел док Приштина не укине порез на увоз робе из Србије који је у том тренутку још увек износио 10 одсто од укупне вредности робе.

Након тог догађаја, односи две стране додатно су ескалирали низом политичких потеза, али и најава из Приштине. Прво је Приштина подигла царине на увоз робе из Србије и БиХ на 100 одсто, затим је уследила акција хапшења четворице Срба које Специјално тужилаштво Косова сумњичи да су саучествовали у убиству Оливера Ивановића. Један од осумњичених, за којег се касније испоставило да се ради о потпредседнику Српске листе, Милану Радоичићу је избегао хапшење након чега је виђен у Србији када је предводио делегацију политичких представника косовских Срба на састанак у Председништво. Најзад, Приштина је ових дана најављивала нове мере против Србије, али је на овонедељном састанку владе ипак одлучено да се одложи изгласавање тих мера како би видели да ли ће Србија престати са „агресивним потезима“.

У међувремену је Харадинај оптужио високу представницу Европске уније Федерику Могерини да је она уништила дијалог „који је имао за циљ нормализацију односа између Косова и Србије, претворивши га у дијалог о територији, границама или разменама“, да би одмах потом, српски председник Александар Вучић стао у њену одбрану. Могерини није крива за дијалог – кривци могу да буду Београд и Приштина, рекао је јуче из Абу Дабија.

Опрема: Стање ствари

(КоССев, 13. 12. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар