Црна Гора: Уставни суд ослободио Медојевића и Кнежевића

Након одлуке највише судске инстанце у Црној Гори, наложена је привремена обустава принудних мера према посланицима ДФ-а, од којих је један већ у затвору док се други од њега склонио у црногорски парламент

Милан Кнежевић испред слике Небојше Медојевића (Фото: Приватна архива)

Подгорица – Уставни суд Црне Горе је, са пет гласова за и два против, прогласио неуставном одредбу Закона о кривичном поступку на основу које је Виши суд одредио затвор посланицима Демократског фронта (ДФ) Небојши Медојевићу и Милану Кнежевићу. Очекује се ослобађање Медојевића, који је већ у затвору, као и излазак Кнежевића из просторија посланичког клуба ДФ-а у црногорском парламенту, где је, бежећи од хапшења, нашао уточиште.

Тако је Уставни суд побио претходна решења Вишег и Апелационог суда, која нису ишла у прилог овој двојици опозиционара. Председница Већа судија Уставног суда Десанка Лопичић предложила је покретање поступка за оцену уставности дела одредбе члана 119. став 2. Закона о кривичном поступку којом је прописана и могућност затварања сведока који одбија да сведочи.

Лопичићева је, на основу члана 150, став четири Устава и члана 55, алинеја 1, Закона о Уставном суду, предложила обуставу решења донетих на основу наведене одредбе закона. Наложено је и да се привремено обуставе принудне мере затварања подносилаца уставних жалби.

Адвокати посланика ДФ-а Никола Медојевић и Мироје Јовановић већ су поднели предлоге за обуставу извршења појединачних аката Вишег суда, којима је одређена затворска казна двојици посланика због одбијања да сведоче у поступцима који се воде пред Специјалним државним тужилаштвом.

Медојевића је 29. новембра, око поноћи, по окончању скупштинске расправе испред зграде парламента сачекала полиција и лишила га слободе, сместивши га у спушки затвор на издржавање двомесечне казне. Од понедељка Медојевић се налазио у Клиничком центру, малаксао због штрајка глађу.

Његов колега Кнежевић се у ноћи хапшења дуже задржао у здању парламента, што му је омогућило да уместо затвора буде у окружењу колега посланика, уз поруку да не намерава да се добровољно преда.

По тумачењу тужилачко-судских органа, посланички имунитет није био препрека за затварање ове двојице припадника опозиције. Затворска казна им је одређена јер су одбили да сведоче.

Медојевић је ухапшен по налогу који је издао подгорички Виши суд јер је одбио да саопшти ко је припадник Агенције за националну безбедност који му је наводно рекао да је главни специјални тужилац Миливоје Катнић од бившег градоначелника Подгорице Миомира Мугоше узео 100.000 евра како му не би одредио притвор.

Мугоши је одлазак иза решетака претио због случаја познатог као „Царине”. Медојевић је кажњен с још два месеца затвора јер није хтео ни да сведочи о својим тврдњама из маја прошле године да је Катнић учествовао у ратном злочину на територији Цавтата током 1991. и 1992. године.

Кнежевић је одбијао да открије који му је то судија наводно тражио мито од 10.000 евра да би му укинуо пресуду због напада на полицајца 2015. године.

„Ванредно стање” у Скупштини Црне Горе

Уочи почетка „премијерског сата”, Скупштина Црне Горе је, из за сада непознатих разлога, била под видно појачаним мерама безбедности. Скупштинско обезбеђење у појачаном саставу није дозвољавало функционерима и посланицима владајућег Демократске партије социјалиста да уђу у пленарну салу, иако је за 12 сати био заказан редовни састанак премијера са посланицима. Премијерови одговори на посланичка питања уследили су тек у 13.30 часова.

(Политика, 12. 12. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар