Раскрикавање: Све манипулације једне Барбаре

Уредница Студија Б изјавила је да не зна шта то није тачно у извештају Барбаре Животић као и да су то све биле “чињеница до чињенице” називајући став новинарке и телевизије коју уређује “слободним мишљењем”

Барбара Животић (Фото: luftika.rs)

Извештавање репортерке Студија Б Барбаре Животић о суботњем протесту “Стоп крвавим кошуљама” због своје непрофесионалности изазвао је бурну реакцију јавности. Новинари Раскрикавања до данас нису сматрали да су грађани обманути извештавањем репортерке Студија Б, односно да је свима било јасно да је у питању пристрасно и извештавање које је обиловало дезинформацијама. Међутим, уредница Студија Б Ивана Вучићевић, гостујући данас у јутарњем програму телевизије ПРВА, изјавила је да не зна шта то није тачно у извештају Барбаре Животић као и да су то све биле “чињеница до чињенице” називајући став новинарке и телевизије коју уређује “слободним мишљењем”. Због тога, у тексту испод анализирамо шта је у извештавању репортерке Студија Б чињеница, а шта не.

Студио Б наводи: Налазимо се на платоу овде испред Филозофског факултета, јако мали број људи је окупљен, далеко мање него очекивано

#МанипулацијаЧињеницама

Репортерка Студија Б укључила се у програм емисије „Панорама” у 20 часова са Студентског трга, када је протест већ био завршен. Протестна шетња је у 18 часова кренула од платоа Филозофског факултета, а учесници су ишли до зграде Скупштине и РТС-а, где се протест завршио. Стога, на почетној тачки протестне шетње у време телевизијског укључења ове новинарке није ни могло да буде окупљених људи.

Студио Б наводи: Заправо је све било мирно, сем тог инцидента где су се људи гурали и ударали кишобранима. (..) Kао што си рекла, наравно да се то очекивало на оваквом протесту

#Неутемељено #Пристрасно

Да је протест прошао мирно, осим медија и учесника, потврдила је и полиција. Заменик начелника Полицијске управе за град Београд Милан Станић изјавио је да је протест прошао без инцидената. „Истакао бих да ми је драго да је и овај скуп протекао мирно и без инцидената, што такође говори да су наше процене да неће бити нарушавања јавног реда и мира, те и наш начин поступања у складу са тим, били исправни“, рекао је Станић у саопштењу МУП-а.

Студио Б наводи: Наводно је то требало да буде спонтани, мирни протест побуњених грађана против насиља. Наравно да се иза тог протеста налази главни финансијер лидер опозиције Драган Ђилас, који је финансирао сам тај протест и организовао и окупио наводне ванстраначке личности како би се окупио што већи број грађана.

#Пристрасно

Овом изјавом репортерка Студија Б директно је прекршила став Kодекса новинара Србије – одговорност новинара, у коме се наводи да је новинар “одговоран својим читаоцима, слушаоцима и гледаоцима. Ту одговорност не сме да подреди интересима других, а посебно интересима издавача, владе и других државних органа”, као и да је недопустиво “колоквијално, погрдно и непрецизно називање одређене групе”. У Kодексу се наводи и да “пословни, политички и приватни интереси издавача/власника не смеју да буду изговор или оправдање за кршење овог Kодекса”.

Студио Б наводи: Далеко мало људи је присуствовало протесту.

#МанипулацијаЧињеницама

Без снимака са протеста или слика које су у току тог догађаја објављиване у медијима и на друштвеним мрежама, ова репортерка тврди да је учесника било “далеко мало”, не наводећи ни оквиран број присутних учесника, нити колико је људи било очекивано. Страни и домаћи медији пренели су да је више хиљада људи учествовало у овој протестној шетњи.

Студио Б наводи: Пре тога, жалили су се пензионери са Старог града да су им стизале поруке управо од Драгана Ђиласа како би они присуствовали протесту у што већем броју. Жалили су се да су их узнемиравали у касним сатима и одакле њима заправо њихов број телефона пошто они своје податке нигде нису остављали.

#Неутемељено

У свом јављању уживо новинарка Студија Б је као неприкосновену чињеницу представила и тврдње које је објавио и Српски телеграф да је Драган Ђилас слао поруке пензионерима који живе на општини Стари град. У поменутом тексту, међутим није наведен ниједан извор нити изјава било којих званичних институција. Анонимни извори иначе представљају окосницу писања бројних прорежимских медија. Kодекс новинара Србије каже да се коришћење анонимних извора не препоручује и да “често, употреба неименованих извора информација представља само начин да извор или сам новинар/медиј изнесе нетачне, непотпуне и недовољно проверене информације. У случају да се покаже да скривање извора служи за покриће његовог непостојања, кредибилитет новинара/медија биће озбиљно нарушена”.

Студио Б наводи: Kако сам навела, протест је организован против насиља под паролом “Стоп крвавим кошуљама”, што је велико, али велико лицемерје због тога што управо ти људи који су организовали протест позивају на линч, силовање, насиље, државни удар и то сматрамо јако, јако, јако лицемерним. Поготово у овој ситуацији када у нашој држави треба бити мирна ситуација и стабилна због читавог дешавања на Kосову и Метохији, наравно они организују протесте.

#МанипулацијаЧињеницама #Пристрасно

Тврдњама о лицемерју опозиције која организује изборе усред ситуације са Kосовом и Метохијом, новинарка Студија Б недвосмислено је фаворизовала ставове и закључке који одговарају владајућој странци. Према методологији Раскрикавања овакве медијске извештаје углавном прати и врло емоционалан и страствен начин писања или извештавања. Називајући паролу протеста који је организован због напада на председника Левице Србије Борка Стефановића и још двојице активиста “лицемерном”, репортерка Студија Б не разликује чињенице од коментара, што је и један од закључака саопштења Удружења новинара Србије. УНС је позвао уреднике и новинаре да поштују Kодекс при извештавању са догађаја од интереса за јавност, али и поручио да извештавање којим се крше професионалне норме не може да буде повод за претње и увреде које су упућиване ових дана новинарки Студија Б.

Јелена Ђорђевић

(Раскрикавање, 11. 12. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар