Факти: „Патријарх“ украјинских расколника почео да уцењује патријарха Вартоломеја

Филарет прети да његови на „сабору уједињења“ могу гласати против „Цариграда“

Извор: Факти

Поглавар неканонске и непризнате Украјинске православне цркве-Кијевска патријаршија – Филарет (Денисенко) – поставио је цариградском патријарху Вартоломеју својеврсни ултиматум.

Запретио је да ни он ни његове присталице неће доћи на „сабор уједињења“ (расколничких цркава) ако Цариград не прихвати њихове услове.

Вартоломеју је поручио: „Кијевска патријаршија је највећа црква. Од нас зависи хоћемо ли прихватити све што се од нас тражи или нећемо. Ако то не буде корисно за нас – нећемо прихватити. Ако не буде од користи ни држави ни цркви – нећемо гласати за то, одбацићемо“.

Филарет је прецизирао да он и његови „епископи“ не прихватају неке процедуралне захтеве и предлоге Цариградске патријаршије. Навео је две „крупне спорне тачке“.

Цариградска патријаршија инсистира да „сабор уједињења“ у свом саставу има и вернике и свештенике, а „Кијевска патријаршија“ да он буде „искључиво архијерејски“.

Цариград је за тајно гласање о „поглавару Украјинске цркве“, а Филарет инсистира да – јавном.

Иза овога се крије Филаретова намера да држи под контролом  цео ток „сабора уједињења“, укључујући завршно гласање.

„Сабор“ расколника – које подржавају Вартоломеј, Вашингтон и кијевски режим – треба да почне 15. децембра, а њиме ће председавати Емануил, митрополит Цариградске патријаршије којем је поверена Француска.

Патријарх Вартоломеј (Извор: Факти)

„Филаретова побуна“ је највероватније тактичка и у функцији трговања са Вартоломејом и председником Украјине Петром Порошенком.

Принципијелно учешће на „сабору“ одбија канонска Украјинска православна црква која је повезана са Московском патријаршијом. Њен Синод је одбио учешће у раду „сабора“, њени епископи и митрополити одбили су позиве Вартоломеја да дођу на „сабор“. А и позиве и претње самог Порошенка.

Зато је УПЦ-МП од 20. новембра под нарастајућим притиском. Њеним архијерејима се претресају куће, а чак и свештеници се позивају „на разговор“ у украјинску Службу државне безбедности.

УПЦ-МП је под пресијом под каквом је православље било у првим годинама постојања СССР.

У граду Криви Рог руља је – уз тајни благослов власти – извршила чак јуриш на кућу митрополита Јефрема.

Канонска Украјинска православна црква обе расколничке „цркве“, којима Вартоломеј има намеру да да полуаутокефалност – назива „партијским структурама“, као митрополит Амфилохије „структуру“ Мираша Дедејића.

Ако се нешто не измени у последњем моменту, Украјина ће уместо две расколничке цркве имати једну коју ће признавати Цариградска патријаршија.

Порошенко је прижељкивао „јединствену помесну украјинску цркву са својим патријархом“, а лако може добити – филијалу Цариградске патријаршије.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Факти, 10. 12. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар