Нови амбасадор САД у Приштини: Формирање војске Косова позитиван корак

Филип Коснет, који је на месту амбасадора у Приштини заменио Грега Делавија, рекао да ће та војска у будућности бити део „међународних мировних операција“

Филип Коснет (Извор: НСПМ)

Нови амбасадор САД у Приштини Филип Коснет каже да је најављено формирање војске Косова, о којој ће парламент расправљати 14. децембра, „позитиван корак“

Коснет, који је недавно на месту амбасадора у Приштини заменио Грега Делавија, рекао је у интервјуу за телевизију РТК да су косовски лидери рекли да ће та војска у будућности бити део „међународних мировних операција“.

„Косово је дошло до тачке када, уместо да само користи механизме међународне безбедности, може и допринети, што је добродошло“, рекао је Коснет и додао да је то дугачак процес који ће трајати више година.

Он је истакао да ће се током мандата у Приштини фокусирати на подршку лидерима Приштине и Београда да нађу начин да наставе са дијалогом, како би се постигло обострано прихватљиво решење.

Према његовим речима, ово је критичан моменат за дијалог, као и да је веома важно да Београд и Приштина приступе томе „у духу сарадње“.

„Када говоримо о дијалогу у Вашингтону, говоримо о свеобухватној расправи о свим питањима која годинама раздвајају две земље. Оно што треба да видимо је процес који се завршава споразумом корисним за обе државе“, рекао је Коснет у четвртак.

Он је додао и да су многи погрешно схватили да САД форсирају промену границе или размену територија, али да његови надређени у Вашингтону покушавају да објасне да су САД заинтересоване за споразум који је „договорен добром вољом обе стране“.

„САД немају предрасуде шта може да садржи свеобухватни споразум у дијалогу. Може бити да обе стране, у доброј вољи, стварно добром вољом, одлуче да уреде границу. Оне могу да одлуче и да то не ураде, и ми, верујете, ми разумемо дубоку узнемиреност, историјске разлоге, зашто је питање границе изузетно компликовано“, рекао је Коснет и додао да влада САД то не форсира.

Упитан да ли би размена територија била прихватљива за САД, уколико би се две стране тако договориле, Коснет је казао да САД немају предрасуде.

„Не кажемо да не треба разговарати о одређеном питањима и не кажемо да су потребни одређени исходи. Београд и Приштина су преговарачи. Увек ћемо подржати Косово, али под тим се не подразумева да ћемо се слепо сложити са сваком идејом владе у Приштини. Подржаћемо Косово у напорима да обезбеде мир, напредак, правду. Те циљеве не сматрамо контрадикторним ширем циљу – желимо исте ствари и за друге државе региона“, рекао је Коснет.

Он је додао да САД сматрају Косово „успешном причом“ не само за САД већ и за грађане Косова.

Извор: НСПМ

„Сматрам да је посвећеност Америке будућности Косова непоколебљива. У ствари, рекао бих, то је област где постоји потпуни консензус између републиканаца и демократа, између владе, администрације и Конгреса“, закључио је Коснет.

„Неки погрешно схватили да САД траже промену границе“

Приштина — Нови амерички амбасадор на Косову Филип изјавио је да су „неке особе погрешно схватиле“ да САД подстичу промене границе или размену територија.

„Нови шефови у Вашингтону су се потрудили да објасне да смо заинтересовани за споразум који је договорен добром вољом између страна“, изнео је он.

Амбасадор је рекао да „САД немају предрасуде шта може да садржи свеобухватни споразум у дијалогу. Може бити да обе стране, у доброј вољи, стварно добром вољом, одлуче да уреде границу. Оне могу да одлуче и да то не ураде, и ми, верујете, ми разумемо дубоку узнемиреност, историјске разлоге, зашто је питање границе изузетно компликовано“.

„Поново желим да кажем да их моја земља (САД) не тера на то. Не видимо обавезно ово питање као кључ дијалога“, казао је он.

Амбасадор Коснет је рекао да види да је велики део дијалога усредсређен управо на питање граница.

„Мислим да су разговори о граници само један аспекат широке лепезе дискусија које треба да се одрже између две земље и такође треба да се дотакне економска сарадња, безбедност, култура, образовање, правосуђе, посебно правда, широка гаму питања о којима треба да разговарају две владе и значајно је да се не задржимо на само једном аспекту проблема“, казао је он.

Амерички амбасадор је истакао да су Косово и Србија две суверене државе.

„Ми ћемо увек подржати Косово“, казао је амерички амбасадор, „иако се слепо не слажемо са сваком идејом која долази из владе Косова“.

„Али ћемо подржати Косово у напорима за успостављање мира, просперитета, правде у земљи и региону“, казао је Коснет и додао да је значајно истаћи да су САД спремне да подрже стране за одрживо и обострано корисно решење, али да оне, САД, „не пишу сценарио“ за то.

(Танјуг-Бета/НСПМ, 7. 12. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар