Енвер Хасани: Тачи да распише ванредне изборе на северу Косова

Бивши председник Уставног суда Kосова Енвер Хасани изјавио је да би председник Kосова Хашим Тачи требало да распише ванредне изборе на северу Kосова, чим надлежно министарство констатује оставке градоначелника тих општина

Хашим Тачи (Фото: ЕПА-ЕФЕ/ГЕОРГИ ЛИЦОВСКИ)

Лист подсећа на случај из 2010. године у општини Ораховац, када је градоначелник поднео оставку, а после неколико дана ју је повукао, па је Уставни суд реаговао и констатовао да је свака оставка коначна и не може се повући. Званичници Министарства локалне администрације потврдили су да су добили оставке градоначелника општина са севера Kосова, али нису се изјашњавали да ли су оне достављене Тачију.

Градоначелник јужне Митровице Агим Бахтири сазвао је ванредни састанак општине како би иницирао промену Закона о административним границама и ујединио два дела Митровице, после оставке Горана Ракића, али је та иницијатива пропала у самом почетку, јер градоначелници немају таква овлашћења.

Јутрос се појавила информација да Србија не може да тужи Kосово Арбитражном суду због одлуке о царинама од 100 одсто на производе из Србије

Kоначни споразум Србије и Kосова се не може постићи без дефинисања граница, поручио је председник Kосова Хашим Тачи у интервјуу Гласу Америке (VOA).

Са друге стране, професор Универзитета Џонс Хопкинс у Вашингтону Данијел Сервер изјавио је да је за даље разговоре Београда и Приштине кључна политичка воља председника Србије Александра Вучића и Kосова Хашима Тачија, а да дијалог не мора нужно да се води у Бриселу.

Медији су данас објавили информацију да француски председник Емануел Макрон долази у Београд са поруком да ће подржати сваки предлог за косовски проблем, односно разграничење, онако како би то Београд прихватио.

Да подсетимо, Влада Kосова је демантовала тврдње Београда да се на Kосову после успостављања таксе од сто одсто за производе из Србије и Босне и Херцеговине, не дозвољава улазак и штампе из Србије.

Запослени у Основном суду у Митровици, који се налази у северном делу града, вратили су се на посао, пошто су у уторак обуставили рад у знак солидарности са грађанима који су протестовали због увођења таксе од 100 одсто на робу из Србије и БиХ.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 30. 11. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар