Вучић и Брнабић: Србија никад није била у тежој ситуацији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су снаге Кфора, односно НАТО, намерно обмањивале свеукупну јавност и оценио да је свима јасно по чијем налогу и у спрези са којим силама су представници НАТО лагали

Александар Вучић са амбасадором Кине у Србији Ли Манчангом (Извор: Танјуг/Драган Кујунџић)

У саопштењу кабинета председника Србије после састанка са амбасадором Кине Ли Манчангом наводи се да су га Вучић и премијерка Ана Брнабић замолили да пренесе кинеском руководству да Србија никада није била у тежој ситуацији.

„Упркос својим сталним позивима на мир и стабилност, уз озбиљан и одговоран приступ решавању свих проблема”, рекао је Вучић, а наводи се у саопштењу.

Брнабић је рекла да увођење такси од 100 одсто на српску робу јесте питање и за Уједињене нације, јер је Унмик један од потписника, и да у том смислу очекује подршку Кине у најважнијој светској организацији.

Она је казала и да очекује реакцију Европске уније, јер је реч о кршењу Споразума о стабилизацији и придруживању, као и ЦЕФТА споразума.

Ли Манчанг је рекао да Кина одлично разуме шта се дешава на Косову и Метохији и да је то „већ познати сценарио напада на интегритет Србије”.

Он је казао и да ће председник Кине Си Ђинпинг бити о свему обавештен у току дана и да Србија може да рачуна на подршку Кине.

Специјалне јединице РОСУ су јутрос око 4 сата ухапсиле четири особе – троје је ухапшено због истраге убиства Оливера Ивановића, а једна особа зато што се супротстављала акцији хапшења.

У Председништву Србије је јутрос одржан састанак председника Србије Александра Вучића са представницима владине канцеларије за КиМ, војске, полиције и безбедносних служби.

Вучић: Нема више разлога за поверење у Кфор

Председник Вучић оценио је да је акција специјалне јединице косовске полиције до сада најснажнији покушај угрожавања опстанка Срба на Косову и Метохији и да више нема разлога за поверење у Мисију Кфор.

Александар Чепурин (Извор: Танјуг/Драган Кујунџић)

Како се наводи у саопштењу, Вучић је то изјавио у разговору са амбасадором Русије Александром Чепурином, у којем је учествовала и премијерка Србије Ана Брнабић.

Вучић и премијерка су захвалили Чепурину што Русија разуме шта се тачно дешава на Косову и Метохији и колико су угрожени мир и стабилност у целом региону.

Председник Вучић је рекао да ће Србија и у постојећој ситуацији наставити да се понаша озбиљно и одговорно, али и да нема више разлога да има поверења у Мисију Кфора, односно НАТО на Косову и Метохији, јер се показало да је измишљотина све што су говорили о кретању јединица РОСУ.

Чепурин је истакао да руско руководство с пажњом прати развој ситуације, што се види и из саопштења Министарства спољних послова Русије, и да верује да ће Србија, као озбиљна држава, умети да се одговорно носи са провокацијама и претњом конфронтацијама

Опрема: Стање ствари

(N1, 23. 11. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading