Рамуш Харадинај: Порези док Србија не призна Косово

Они желе да нас држе у замрзнутом конфликту, ми смо толерисали многе ствари у нади да ће међународна заједница пронаћи решење, али ми га не видимо, рекао је Харадинај

Седница тзв. косовске владе на којој је донета одлука о повећању такси

Док Србија не призна Косово, порез не треба смањивати, рекао је председник привремене косовске владе Рамуш Харадинај, како га је цитирала приштинска „Газета експрес“.

Рамуш Харадинај је то рекао у парламенту, на седници коју су сазвала 42 посланика на тему „скандала и неуспеха“ у косовској спољној политици.

„Само признање независног Косова од српске државе може да смањи порез“, рекао је Харадинај на седници косовске скупштине.

Истакао је и да Хашим Тачи са Београдом преговора на другачији начин, а да је његов став да Косово „само санкционисањем може од Србије да добије признање“.

„Без оваквог приступа, немогуће је постићи међусобно признавање, нити се може постићи обострано прихватљив споразум“, рекао је Харадинај.

Харадинај je у холу косовског парламента новинарима рекао да је управо послао писмо свим амбасадорима и шефици Канцеларије ЕУ у Приштини, Наталији Апостоловој, која ће то писмо проследити шефици европске дипломатије Федерики Могерини.

„То је суверена одлука Косова донесена у одбрани сопствених интереса. То смо учинили због тога што Србија не поштује трговинске споразуме са Косовом, намеће блокаде за наше производе и наставља агресију према Косову“, рекао је Харадинај, пренели су приштински медији.

Раније данас, говорећи о реакцији председника Србије Александра Вучића, који је имао састанке са амбасадорима синоћ и да је у Београду одржана седница Савета за националну безбедност, Харадинај је за Т-7 рекао да је „Косово било довољно толерантно“ и да су чекали да „Европска унија заустави агресију Србије“, али се то, каже, није догодило.

Харадинај је, како се наводи, „чак рекао да се дијалог између две државе не би догодио да није било поштовања Косова према Србији“.

Наводи да је одлука о повећању пореза одлука „сувереног Косова“ и да ако „агресија Србије престане“, ако се, како каже, буде поштовао енергетски споразум и још много тога, може бити доведена у нормалу.

„Они желе да нас држе у замрзнутом конфликту, ми смо толерисали многе ствари у нади да ће међународна заједница пронаћи решење, али ми га не видимо“, рекао је, између осталог, Харадинај.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 22. 11. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар