Свештеник Ненад Илић: Тајна бестелесних сила

Срећан нам Аранђеловдан! Свима који славе Сабор Светог Архангела Михаила и осталих бестелесних небеских сила – срећна Слава!

Апостол Павле нам је рекао: „Нико да вас не вара по својој вољи изабраном понизношћу и обожавањем анђела, упуштајући се у оно што није видно, и узалуд надимајући се умом тела свог, и не држећи се главе“ – тојест Христа.

Све што покушавамо својом памећу да сазнамо о невидљивој Божијој творевини прети да нас одвуче у област гордости, лудила.

Само кроз Христа, откривеног Богочовека, можемо бити сигурни да идемо ка Богу, а не ка сопственој гордости.

Кад славимо Светог Арханђела Михаила и Сабор осталих небеских бестелесних сила, не славимо ми наше откривање небеских висина, нити чудесно деловање невидљивог на видљиво, него откривењe и помоћ које нам Бог даје преко Својих анђела.

Бог је човеку дао више место и од све земаљске творевине и од невидљивих анђеоских сила. Али због Христа и у Христу, разапетом и васкрслом Богочовеку.

Син Божији, изнад сваке јерархије створеног, анђеоске и људске, показао нам се у човечијем телу, родио се, умро и васкрсао да би нама омогућио васкрсење и вечност са Богом.

Славећи Арханђела Михаила ми славимо Бога Који нас је створио и Који нам је у Христу даровао Царство Божије. Као што и славећи Светог Јована, Светог Николу, Светог Димитрија и остале свете људе – славимо Христа. Без Христа ништа нам не би вредело ни анђелско деловање на нас. Једноставно – не бисмо имали могућност васкрсења у вечности. Тајна свега створеног, телесног и бестелесног је у Христу. Све што је створено, створено је због Христа. Богочовека. Он је почетак и крај.

Живот је од Бога и сви који су вечно живи, живи су у Богу и са Богом. Нема „живих“ и „мртвих“ светих. Сви свети су препознати и Богом откривени као живи у Богу. И анђели и људи. А има, нажалост и анђела и људи који нису са Богом, и не желе да буду са Богом. Оних који су изабрали ништавило.

На коју год страну да се окренемо – према видљивом земаљском или невидљивом небеском – ми славимо Бога а не његову творевину којој без Њега не би било постојања. Ни оној видљивој ни оној невидљивој.

Српска Крсна Слава дивна је и величанствена допуна нашој кроз векове угроженој црквености.
Славско жито, о коме се толико о Аранђеловдану расправља, треба ли или не, као освештани симбол, повезује нас са свим прецима којима желимо васкрсење за вечност, а топло се надамо да и они нама желе васкрсење. Повезује нас символично са свима са којима желимо да будемо у вечној љубави.

А свети, било они који су ходили земљом или они створени пре земље, они које можемо само символично да представљамо на иконама, анђели, већ су, иако створени, у вечној Божијој Љубави. Моле се за нас, а ми се, ако желимо, молимо њима. Да нам помогну да и ми будемо једно са Богом у Љубави. Са Богом који је Живот.

Срећан нам Аранђеловдан! Свима који славе Сабор Светог Архангела Михаила и осталих бестелесних небеских сила – срећна Слава!

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница свештеника Ненада Илића)Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар