Александар Вучић: Тешки су дани пред Србијом

Председник Србије упозорава да Европљани покушавају противправно да избаце нашу земљу из енергетске мреже за север Косова и да ће се то догодити до понедељка

Александар Вучић, Федерика Могерини и Хашим Тачи синоћ у седишту службе за спољне послове ЕУ (Фото: Маја Коцијанчич)

Председник Србије Александар Вучић синоћ се у седишту европске Службе за спољне послове у Бриселу састао са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, која посредује у дијалогу Београда и Приштине.

Након тог састанка, одржана је радна вечера, којој је присуствовао и косовски председник Хашим Тачи, преноси Танјуг. Ово је био први састанак Вучића и Тачија после два и по месеца, откако је застао дијалог Београда и Приштине, а одржава се у време када су привремене приштинске институције одлучиле да за 10 одсто повећају порез на робу из централне Србије.

Раније је Служба за спољне послове Европске уније саопштила да ће Вучић и Тачи на састанку потврдити своју спремност да интензивирају напоре у постизању правно обавезујућег споразума о нормализацији односа, што је од суштинске важности за њихов европски пут.

Председник Вучић је јуче у Хелсинкију, пред одлазак у Брисел, истакао да о односима са Приштином, они који размишљају о показивању мишића, треба да размисле о цени коју би требало да платимо.

„Ја не желим да подлегнем личним оценама иако није нимало ни пријатно ни лепо да разговарам са Тачијем, нити са било ким од њих. Али, као што сам у више наврата рекао, боље је 100 година преговарати него један дан ратовати”, навео је Вучић. Он је казао да ми волимо с времена на време да размишљамо о показивању мишића, а заборављамо на цену коју би требало да платимо.

„Колико је сувише важан (мир) да све друго није за поредити с тим. Људи који би да показују мишиће морају добро да знају податке, све добро разумеју да би онда могли својим емоцијама да дају одушка. Ја немам право на то и морам да се понашам много одговорније од свих других у региону, а то препознају у међународној заједници”, нагласио је Вучић.

Тачи је изјавио пред састанак са Могеринијевом у Бриселу да је тешко постићи споразум о нормализацији односа са Србијом, али да ће учинити све да до тога дође. Он је рекао да је у Бриселу како би се разговарало о могућности постизања правно обавезујућег споразума са Србијом, преноси Бета.

„Циљ Косова је да гради добросуседске односе са свим земљама, у том правцу и са Србијом, како би се могло ићи напред ка интеграцији у Европску унију и НАТО и како би се отворила глобална перспектива држави Косово”, казао је он.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 11. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. С тобом је сваки дан тежак, претежак..

Оставите коментар