Александар Вучић: Путину сам рекао шта је српско решење за Косово

Вучић је рекао да Путину у сусретима каже шта Србија жели – то је оно да добијемо највише што можемо за свој народ и државу, а да изгубимо најмање што морамо

Александар Вучић и Владимир Путин (Фото: Бета/АП)

Срећан сам што председник Русије поштује чињеницу да је Србија, као мала земља, успела да сачува своју независност, сувереност у одлучивању и да уме да одржи ту позицију, изјавио је у интервјуу за Спутњик председник Србије Александар Вучић дан пошто је обавештен да га је Владимир Путин одликовао Орденом Александра Невског.

Упитан да ли је лако одржати такву позицију у ситуацији кад се она разликује од ставова многих светских моћника, он је додао: „И издржати све тешке притиске, чувати земљу на ветрометини путева и правити динамични прогрес, као што га Србија прави – али све то успевамо”.

Орден Александар Невског, рекао је, огромна је част за њега лично, али и за Републику Србију.

„Ја мислим да је то кључни разлог зашто председник Путин указује овакво поштовање Републици Србији. Мислим да он добро разуме, за разлику од многих и у Србији и у Русији који би увек желели да виде нешто друго, мислим да председник Путин перфектно разуме позицију Србије, зна колико је она тешка и сложена, зна колико није лако великој и моћној Русији, онда можете да мислите у каквој је позицији малена Србија”, додао је председник Србије.

На констатацију да медији пишу да је саветник америчког председника Џон Болтон са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом договорио некакво решење и да је сад, отприлике, на Србији да га прихвати, Вучић истиче да његове информације нису такве, преноси Танјуг.

„Ја сам добио поруку Сергеја Лаврова”, додао је он.

„Први пут смо пред председником Путином разговарали, први пут је званично на састанку Џон Болтон покренуо то питање и ја сам обавештен од стране господина Лаврова о томе. Он није рекао да је господин Болтон био некоректан, али је поновио недвосмислену позицију Русије, коју је председник Путин изнео последњи пут у разговору са мном”, напоменуо је Вучић, потврђујући да то значи да решења неће бити без Срба.

Према његовим речима, суштина у томе да неки људи у једном делу света мисле како је то све отприлике завршено, само неко треба да седне да нешто потписује.

„Пошто не постоји нико ко би то знао боље од мене колико смо близу или далеко, ја вам кажем да смо веома, веома далеко, нажалост. Што се тиче брзине одлучивања, ја бих волео да ми сутра можемо да пронађемо компромисно решење, али то неће бити случај. А да ли још некоме из геополитичког разлога жури или не, то и оно што мислим, не бих смео јавно да говорим и коментаришем. Некакво компромисно решење, за које сматрам да је много далеко, значило би много за Србију, али управо зато ми се чини да сви ови потези и све ово што ће се збивати у новембру води у супротном смеру”, додао је Вучић.

На питање да ли очекује да се 11. новембра у Паризу, где ће разговарати и са најважнијим светским лидерима, покрену и неки озбиљнији разговори о Косову, односно може ли то бити и зачетак неке будуће међународне конференције о судбини јужне српске покрајине, Вучић је рекао:

„У Паризу ћу се видети са светским државницима. Спреман сам, а још немамо никакву потврду тога, да разговарам са Тачијем ако неко жели да организује тај сусрет и на маргинама. Тај посредник мора да буде ЕУ јер смо ми раније пристали на такву врсту покровитељства. То би могао, на пример, да буде и француски председник. Али, да ће тај сусрет довести до решења, то није могуће. То је толико нереално да просто не могу ни да коментаришем.“

Упитан о чему је разговарао у Москви са председником Русије, Вучић каже: „Никад нећу говорити о томе шта причам са председником Путином у четири ока”, али потврђује да је са састанка изашао „веома задовољан”.

„Мој први сусрет са Путином био је још у Сочију када сам био са тадашњим председником Србије Томиславом Николићем и премијером Ивицом Дачићем. Руси су, одмеривши односе политичких снага у Србији, одредили и формат да буду и три званичника Русије са њихове стране. Од тог тренутка до данас, по питању Косова и Метохије увек смо се добро, добро, разумели. То је све што имам да кажем”, додао је Вучић.

Он је рекао да је Путину у сусретима каже шта Србија жели – то је оно да добијемо највише што можемо за свој народ и државу, а да изгубимо најмање што морамо.

„О детаљима не могу да говорим. То је један од разлога што могу да говорим и са председником Путином и са осталим државницима. Што никада у јавност неће процурети детаљи са наших састанака. Можете да мислите шта би се све појављивало у штампи да неки други имају част да добију Орден Александра Невског. Мој посао је да радим за земљу, а тада приче са Путином не могу да иду у јавност”, истакао је Вучић.

На питање шта очекује од Путинове посете Србији средином јануара, он је рекао да очекује много важних ствари и много важних споразума, пре свега из области економије, енергетике, инфраструктуре, „верујем, и политике”.

„Ми смо стопроцентно зависни од руског гаса. Ја не знам какви ће даље бити односи Русије са Украјином. Супер ако су се договорили са Меркеловом да гасовод иде у једном или два смера, али мој посао је да покушам да обезбедим да у Србију несметано тече гас. Јер то је услов нашег развитка у будућности”, каже Вучић.

Упитан да ли верује да одлазак Ангеле Меркел може донети бољитак за Србију, он је рекао:

„Плашим се да не. И то нема везе са нашим личним односом. Немам право да будем личан. Не размишљам о томе да ли волим и не волим некога. Тај неко је значио Србији.“

На додатно питање да ли то значи да не мисли да због промена у Немачкој за нас долази боље време, он је одговорио:

„Не мислим. Да вам поставим контрапитање, пошто знам да Спутњик уме из другачијег угла да анализира ствари. Имамо ускоро изборе за европски парламент. А каква ће позиција Србије да буде ако се сви удруже против коалиције народњачких и десних конзервативних странака. Ако се удруже либерали, социјалдемократе, зелени, социјалисти, комунисти и остали. Каква ће нам онда позиција бити. Боље да не дајем одговор. Ако се ово деси, а ствари иду у овом смеру, шта ћемо онда?”

(Политика, 30. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

 1. Мило, Вучић, Заев. Каква демократија, каква воља народа. Високи кловн чак изјављује да га подршка народа и не занима. Он има своје задатке које спроводи. Полаже рачуне у Бриселу. Путину је објаснио шта мора бити и шта ће он добити од тога. Овај као знак да је схватио и прихватио, дели ордење. Он барем стваро брани интересе своје земље, кад схвата реалност. Како год, третирају нас као стоку на пијаци.
  ‘Оћемо ли на клање к’о јагањци, или ћемо да нестанемо славно?

 2. „Александар Вучић: Путину сам рекао шта је српско решење за Косово“?!

  Свакако да је Резолуција 1244 изнад било чијег казивања, јер је то СЛОВО
  УН!

  Раније је АВ инсистирао да Срби са КиМ изађу и учествују на “Косовским“
  изборима, а сада, од истих тих Срба, тражи да не учествују у “Косовским
  безбедносним снагама“?!

  “Вучић је рекао да Путину у сусретима каже шта Србија жели – то је оно да
  добијемо највише што можемо за свој народ и државу, а да изгубимо најмање
  што морамо“?!
  Значи ли то да ће ПУТИН саучествовати у у намери АВ – “да изгубимо
  најмање што морамо“ ?
  Ако он мора да пристане на губитак, мора ли и ПУТИН да у свему томе
  саучествује?

  Ипак, да се не заборави давнашња порука Марка Радосављевића –
  “бившег“ Епископа Артемија:

  СРБИ НА ОКУП:
  “Став и савет Еп. Артемија Србима о “бриселском споразуму”
  in Србија / on 11/05/2013 at 10:31 am /
  Срби на Косову и Метохији не смеју пристати на издају КиМ на коју је
  политичко вођство у Србији већ пристало. Став Срба са Косова и Метохије
  треба да буде да власт у Србији може да чини шта год хоће, али Срби са
  Косова и Метохије на то не смеју да пристану и тако као недужни народ
  прихвате на своја плећа одговорност ове националне и историјске издаје.
  Епископ Артемије“

  Драган Славнић

Оставите коментар