Пљевља: Забрана прославе уједињења са Србијом

Догађај који планирате по својој садржини је супротстављен државним тековинама Црне Горе и није примерен историјском и савременом тренутку Црне Горе и Пљеваља

Пљевља (Фото: Википедија)

Пљевља – Секретаријат за друштвене делатности Општине Пљевља повукао је сагласност која је у четвртак издата Културном Центру „Патријарх Варнава” за одржавање вечерашње Свечане академије у част крсне славе Свете Петке, с образложењем да организатори нису у пријави навели план да академијом обележе и 100 година ослобођења и уједињења Црне Горе и Србије.

Како наводе Вијести.ме, Свечана академија требало је да се одржи вечерас у 19.00 сати у Дому Војске који је Влада на коришћење раније уступила Општини Пљевља.

Наводи се да је у образложењу одлуке коју је потписао секретар Секретаријата за друштвене делатности Мерсудин Халиловић наведено да су „организатори накнадно на појединим порталима најавили да ће на Свечаној академији обележити и 100 година ослобођења и уједињења Црне Горе и Србије што у претходном захтеву није наведено”, јавља Танјуг.

„Догађај који планирате по својој садржини је супростављен државним тековинама Црне Горе и није примерен историјском и савременом тренутку Црне Горе и Пљеваља. Општина Пљевља неће уступити властити простор као ни простор којим располаже уз сагласност државних органа Црне Горе за овакве и сличне догађаје. Жалимо што сте покушали, на овај начин, да злоупотребите црквени празник Свету Петку и обележавање овог датума у контекст дневне политике”, наводи се у решењу које је издао Секретаријат.

Црногорски портал пренео је речи председника Српског културног центра Божидара Јеловца да су данас опет поднели нови захтев и очекивали да ће Секретаријат издати дозволу како би се одржао скуп, који сваке године поводом Свете петке организује ова НВО.

Наводи се да је Јеловац казао да се „и претходних година на Академији обележавао не само дан ослобођења Пљеваља и крсна слава града, већ и дан Подгоричке скупштине”.

„Ово се први пут дешава да нам се сала забрањује иако смо и претходних година када је ДПС, са коалиционим партнерима био на власти обележавали дан уједињења Србије и Црне Горе”, рекао је Јеловац.

Он је најавио да ће „наредне седмице поднети кривичну пријаву против Халиловића због дискриминације”.

„Халиловић је свесно направио опструкцију овог скупа. Срби су у Пљевљима већински народ и морају имати права као остали”, навео је Јеловац.

На Свечаној академији као говорници били су најављени владика Милешевске епархије Атанасије и академик Љубомир Зуковић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 10. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading