Блумберг: Кад Меркел говори, стари руски савезник Вучић слуша

Вучић је рекао да неће да наљути немачку канцеларку Ангелу Меркел колико год то некад било тешко и додао да разговор са Меркел није „лак” али да „никада неће рећи нешто против ње”

Председник Србије Александар Вучић (Фото: И. Милутиновић)

Председник Србије Александар Вучић решен је да остане записан у историји као човек који је помирио етничке и територијалне разлике у региону који је синоним за рат, пише агенција Блумберг која је данас објавила интервју са српским председником.

Називајући Вучића „највећим руским савезником на Балкану”, Блумберг пише да је Србија своју будућност везала за чланство у ЕУ и да председник Србије каже да немачка канцеларка заслужује лојалност.

У интервју објављеном под насловом „Кад Меркел говори, стари руски савезник слуша”, Вучић је рекао да неће да наљути немачку канцеларку Ангелу Меркел колико год то некад било тешко.

„Морамо да покажемо фер понашање и лојалност”, рекао је и додао да разговор са Меркел није „лак разговор” али да „никада неће рећи нешто против ње”.

Блумберг наводи да шаргарепа чланства Србије у ЕУ уз руску заинтересованост да задржи утицај у том региону стављају на пробу традиционалне везе на Балкану.

Вучић је у центру тог натезања између Истока и Запада и кључ за то шта ће се десити у скорој будућности, уз упозорења ЕУ и Немачке о потенцијално експлозивним последицама уколико вође региона не буду укључени, пише Блумберг.

Агенција наводи да Вучић треба да се помири с Косовом, државом већински насељеном Албанцима која је прогласила независност 2008. године, десет година од кад су НАТО снаге истерале српске војнике са њене територије. То је предуслов за Србију да се придружи ЕУ, уз реформу судства и борбу против корупције, додаје агенција.

Изгледало је да су летос Вучић и председник Косова Хашим Тачи били близу споразума, али је само помен да би споразум могао да укључи размену територија у региону, где су се догодили најтежи сукоби у Европи од Другог светског рата, изазвао отпор међународне заједнице и оживео страхове од новог сукоба у том нестабилном подручју, наводи Блумберг и додаје да је влада Ангеле Меркел тај предлог упоредила с отварањем Пандорине кутије.

С друге стране, САД под председником Доналдом Трампом изгледају спремније да промене споразуме које су издејствовале, наводи Блумберг указујући да је Вучић рекао да је Вашингтон променио свој став према Београду.

„Америчка администрација отворенија је да саслуша и нашу страну”, рекао је Вучић, наводећи да су раније званичници говорили Србији да треба да призна Косово, а да сада Србија „може да разговара о нечему с Американцима. То је промена. Они су отворили врата и то је добро”.

И мада су преговори с Косовом у застоју, Вучић очекује да ће се поново састати с Тачијем у Бриселу ове године, пише агенција указујући да приликом боравка у Бриселу у септембру њих двојица нису успели ни да седну за исти сто. Блумберг подсећа да је Србија више пута поновила да неће потпуно признати Косово.

Вучић и Тачи такође су суочени с противљењем код куће, наводи Блумберг. Премијер Косова више пута је упозорио да би давање дела територије могло поново да изазове рат. Вучић, некадашњи министар информисања за време режима Слободана Милошевића, има политички мандат пошто је постао председник после три године на челу владе и има подршку садашње премијерке али признавање Косова носи ризике међу гласачима, неким члановима кабинета и у Српској православној цркви која има јаке везе с Русијом, пише Блумберг, преноси Бета.

„Неки људи ме не воле због моје прошлости, неки ме мрзе из неких ирационалних разлога, неки ме мрзе из рационалних разлога”, рекао је Вучић у разговору за Блумберг. Ипак, решење проблема између Срба и Албанаца нешто је што ће у потпуности променити овај регион… Наш регион ће бити машина раста за целу ЕУ и није важно да ли ће бити део ЕУ или на њеном улазу”, рекао је Вучић.

Он је одбио да изложи било какве детаље о садржају неког потенцијалног договора, мада је признао да ће то бити тежак компромис.

„Учинићу све да дођем ближе решењу јер је то нешто што ће спасити Србију у будућности, спасити многе животе”, рекао је Вучић.

Он је рекао да иако грађани постају све скептичнији око тога да ће Србија икад постати чланица ЕУ, то је једини пут напред, и то значи да он слуша Ангелу Меркел.

„Ја сам чак то данас рекао Русији. Ми хоћемо да припадамо тој врсти друштва”, рекао је Вучић.

Блумберг наводи и да Србија у културном и верском смислу традиционално чини део руске сфере иако је ЕУ далеко највећи инвеститор у земљи од седам милиона становника.

Русија и Кина које су стале на страну Србије у њеном одбијању да призна Косово сада јавно обећавају да ће подржати сваки договор који Србија прихвати.

Ипак, наводи Блумберг, Русија зазире од подржавања неког споразума који би могао да убрза чланство Србије у ЕУ и даље смањи њен иначе све мањи утицај на Балкану док би Кина могла више то да подржава јер види инвестиције у региону као начин за улазак у Европу.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 10. 2018)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар