Александар Вулин: Велика Албанија највећа безбедносна претња на Балкану

Министар одбране на безбедносном форуму у Кини истакао да је, након што је без одлуке Савета безбедности Уједињених нација НАТО бомбардовао Србију, међународно правo умрло

Фотографије: Министарство одбране

Већина безбедносних претњи које погађају Европу последица су униполарног света коме је сила сама себи оправдање што је довело до смрти међународног права. Ако не оживимо међународно право, наш живот неће бити вредан живљења, изјавио је министар одбране Александар Вулин који се налази у посети Кини.

Он је, обраћајући се учесницима Осмог међународног Сјангшан форума у Пекингу, рекао да регион Југоисточне Европе, као и већи део света, погађају исламски фундаментализам, мигрантска криза и повратак униполарног менталитета. „Сви наши проблеми могу да стану у једну реченицу – смрт међународног права”, каже Вулин.

Он је истакао да је након што је без одлуке Савета безбедности Уједињених нација НАТО бомбардовао Србију, међународно правo умрло.

– И сада постоје притисци да се тзв. Косово прими у Интерпол или Унеско. Како би Интерпол могао да сачува свој углед ако податке о наркодилерима буде делио са Приштином одакле долазе најмоћнији нарко кланови? Сви ви који сте признали тзв. Косово, као последицу силе, размислите још једном, јер све оно што је урађено мојој земљи, може бити урађено и вама. Када сила постане закон никада нећете знати када ће се применити и на вас – рекао је Вулин.

Скренуо је пажњу присутних да се Србија данас суочава и са једним посебним изазовом који је и највећа безбедносна претња на Балкану, а то је Велика Албанија.

– Да би била створена, она мора да поцепа Србију, Црну Гору, Северну Македонију па и Грчку. Они који су мислили да се исламски тероризам може заситити српским народом на путу су да понове грешку. Ако се у дијалогу, који храбро и мудро, у име Србије са Приштином води председник Вучић, не буде постигло решење прихватљиво за обе стране и ако се силом покуша створити Велика Албанија, онда ће Балкан још једном горети. А тај пожар неће горети само на Балкану – рекао је министар Вулин.

Он је констатовао да се сви морамо супротставити униполарном свету ако желимо да останемо слободни. Овогодишњи Сјангшан безбедносни форум окупио је око 500 учесника из 72 земље и међународне организације. Вулин на овом форуму учествује на позив министра националне одбране Кине.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар