Бошњаци траже да се на црногорску заставу стави полумесец

Бошњачка странка неће одустати од захтева да на црногорској застави буде и полумесец, рекао је лидер Бошњачке странке Рафет Хусовић

Фото: Пиксабеј

Хусовић, уједно и потпредседник Владе Црне Горе, казао је да то није политички хир већ је садржано у њиховим партијским документима.

Он је навео да су по Уставу грађани Црне Горе различитих националности, привржени демократским начелима и грађанској Црној Гори.

„Сматрам да Устав није дефинисао Црну Гору као хришћанску, већ као грађанску, вишеверску и вишенационалну где су права свих народа једнака пред Уставом и законима”, истакао је Хусовић у скупштини Црне Горе, одговарајући на посланичка питања.

Он сматра да се у Уставу не помињу ни верска обележја, као ни обележја Црне Горе.

„Додавањем полумесеца који је симбол ислама шаљемо јасну поруку да смо сазрели као друштво и да је данашња Црна Гора прави израз европских вредности”, прецизирао је Хусовић, а пише портал Фос Медиа, а преноси Танјуг.

Он је још додао да ће поштовати постојеће државне симболе.

„Свакако, трудићемо се да кроз демократску процедуру стварамо услове за измену тих законских решења и тражићемо подршку Владе, опозиције и грађана”, закључио је Хусовић.

Oпрема: Стање ствари

(Политика, 25. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Цитираћу Александра Ламброса јер не бих умела боље рећи ( август 2017, интервју објављен у Еспресо.рс): „Замишљам да је тешко бити Бошњак, рецимо. Или Црногорац (Милогорац). Замисли тај живот у коме си заморче неког друштвеног инжињера и вашингтонске лабораторије, а који ти непрестано сјебава мозак и тера те да живиш у зачараном кругу афирмације кроз негативност – непрестано одређивање не у односу на неку позитивну културну историјску вертикалу већ кроз константну негацију туђе.
    Каква стваралачка снага из тога може да проистекне? Никаква, јер су психичке силе и животна енергија заглибљене као у живом блату. То су идентитети осуђени на то да се у животу одржавају лагањем, крађом, мржњом, вампирским сисањем туђе крви. Сваки дан хватати пчеле по сопственој глави и покушавати организовати их у некакав смислени поредак, на шта је принуђен један Бошњак, е, то је тешко.“

Оставите коментар