Патријарх Вартоломеј: Москва ће морати да се потчини

Свиђало се то нашој браћи Русима или не свиђало, они ће морати да се повинују одлукама Цариградске патријаршије јер немају избора, рекао патријарх Вартоломеј

Патријарх Вартоломеј (Извор: orthodoxia.info)

Цариградски патријарх Вартоломеј изразио је наду да ће Руска православна црква пре или касније прихватити његову одлуку о давању „аутокефалности Украјини“.

Наступивши на седници управе грчке дијаспоре у Истанбулу, оценио је да „Русија нема други излаз“ јер су посебна права Цариградске патријаршије заснована на одлукама Васељенских сабора и да су „обавезујуће за цело православље“.

Вартоломеј је истовремено одбацио одлуку којом га је РПЦ прогласила расколником.

Нагласио је да неће одустати од давања аутокефалности „цркви у Украјини“ и рекао је да је уверен да ће „Москва морати да се потчини“.

„Сада наша патријаршија решава украјински црквени проблем на бази права која су јој дали канони светих сабора. Свиђало се то нашој браћи Русима или не свиђало, они ће морати да се повинују одлукама Цариградске патријаршије јер немају избора“.

Лукаво је додао да Цариградска патријаршија у случају Украјине „спасава православље од опасности национализма и штити светску културу православља“.

Вартоломеј је рекао и да зна да Руси плаћају текстове против Цариградске патријаршије, односно да „воде црну пропаганду“ која бије по њој.

Међутим, за ове своје тврдње није понудио никакве доказе.

Врх РПЦ  је објавио да ће Вартоломеја сматрати расколником све док не повуче одлуке којима се упустио у признавање украјинских расколника и док се не извини за штету нанету православљу.

Други човек у хијарархији РПЦ – митрополит волоколамски Иларион – објавио је да је цариградска патријаршија сама себе лишила улоге координативног центра светског православља.

Извор Факти, 23. октобар 2018.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Нови стандард, 23. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

3 replies

 1. „Наступивши на седници управе грчке дијаспоре у Истанбулу, оценио је да „Русија нема други излаз“ јер су посебна права Цариградске патријаршије заснована на одлукама Васељенских сабора и да су „обавезујуће за цело православље“.

  Неистина, никаква посебна права те врсте нису дата Истанбулском патријарху. Било би добро по њега да се уразуми и одустане од горде самовоље и послушања светским моћницима. Претужно је видети човека који сам себе смешта у ад.

 2. @Родољуб Лазић
  „Претужно је видети човека који сам себе смешта у ад“
  Опрости брате Родољубе, али не могу да одолим а да не употпуним твоју реченицу: „, а да је при томе то човек који је по дефиницији имао прилику и благослов да много боље упозна, проучи и живи православље од огромне већине становника земље.“

 3. У праву је Константинопољски Патријарх — посебна права и место које данас у Правослаљу заузима Фанар проистичу из саборских одлука, али никако Васељенских сабора, него оних нечастивих, прекоатлантских.

  Просто речено, КП је постао отворени послушник и извршитељ политичке воље вашингтонског тј. планетарног мамона. А као што се зна, не може се служити Богу и мамону истовремено.

Оставите коментар