Унија послодаваца: Није лош предлог да запослени за прва три дана боловања не добије ни динар

Цела полемика кренула је са податком који је изнела Привредна комора Србије, да је више од 10 одсто боловања у Србији лажно

Фото: Блиц

Вест о томе како ће се изменама Закона о раду оштрије санкционисати лажна боловања изазвала је велике полемике у јавности, а најоштрију на линији послодавци-синдикати.

Тако се и током дискусије Ранке Савић, председнице Асоцијације слободних и независних синдиката, и Светлане Будимчевић из Уније послодаваца полемика захуктала чак до предлога да послодавац у Србији раднику не исплаћује ни динара за прва три дана боловања!

Такав предлог је навела Светлана Будимчевић, која је рекла да такво решење постоји у Чешкој и Словачкој и да је то код њих „смањило број боловања“.

Будимчевић каже да она не сматра да је радник на боловању „санкционисан“ са 65 одсто плате, јер њему у том периоду пада продуктивност, не долази на посао и нема резултата рада.

– Тај фонд за зараде се мора зарадити. Кад не долази неко ко је кључан, ви се морате обезбедити – каже она – Постоје у упоредном систему у Словачкој и Чешкој, баш зато што је уочено да се доста људи не појављује на послу по два-три дана, да се не плаћа. Можда је то смерница и за наш Закон о раду – да се прва три дана боловања не плаћају, то је њима драстично смањило број боловања – тврди Будимчевић.

Ранка Савић је на то иронично рекла – „мислим да би најбоље било да то буде месец дана“.

Будимчевић је такође рекла да би добра мера била и да послодавац уместо првих месец дана боловања, плаћа само првих 15 дана боловања радника.

На питање новинара ТВ Прва шта мисли да тиме поручује гледаоцима, Будимчевић је рекла:

– Не треба да се учимо на својим грешкама. У зависности од вашег стажа, 15 дана плаћа послодавац. Нама је здравствени систем на неки начин урушен. Имамо велику незапосленост, на минималне зараде се плаћају и минимални доприноси, и онда се смањују уплате и у ПИО и у здравствени фонд – објаснила је она.

Колико је боловања у Србији лажно?

Цела полемика кренула је са податком који је изнела Привредна комора Србије, да је више од 10 одсто боловања у Србији лажно. Савићева каже да не верује у тај податак, али и да је доказивање лажног боловања изузетно тешко.

И сада Закон о раду предвиђа могућност отказа због лажног боловања, и могућност послодавца да тражи комисију која ће да утврди да ли се ради о правом или лажном боловању, додала је она.

Ранка Савић (Фото: К. Каменов / РАС Србија)

– По постојећем Закону о раду, послодавац може да тражи утврђивање ситуације с боловањем, али за то морају да плате. По предлогу Привредне коморе, послодавац би могао да проверава здравље запосленог о трошку државе – каже Савић.

Да један од разлога за отказ може бити злоупотреба боловања, потврђује и Светлана Будимчевић. Она каже да када запослени није присутан, смањена је и продуктивност компаније.

– Данас, послодавац има право да о свом трошку, уколико посумња, ако радник је често на боловању или показује незаинтересованост за рад, има могућност да од надлежне здравствене установе затражи вештачење, и на крају надокнаду штете од оног ко вас је оштетио – каже она.

Додаје да послодавац може да упути радника у здравствену установу да се изврши вештачење, а евентуално одбијање запосленог такође би могло бити основ за отказ, каже Будимчевић.

– Никад не може да буде 100% сигурно, али то је још један начин да се испита да ли је боловање лажно или не – рекла је Будимчевић.

– Ми морамо да знамо да огроман број људи ради за 30.000, а да 500.000 запослених прима минималац. Немојте ме схватити погрешно, ја лажна боловања не оправдавам, али могу да разумем – рекла је Савић на опаску да људи узимају лажна боловања ради обављања неких других послова, попут сетве или других сезонских послова попут брања малина.

Да ли послодавац може да дође на кућну адресу запосленог да провери?

На питање гледаоца да ли послодавац има право да дође на кућну адресу запосленог да би проверио његово/њено здравствено стање, Светлана Будимчевић из Уније послодаваца каже да Закон о раду оставља послодавцу могућност да општим актом о радној дисциплини ближе пропише и такве ствари.

– Уколико су боловања учестала, послодавац у сваком случају има право да затражи вештачење или да формира комисију од стране запослених, уколико је тако прописао општим актом. У тој комисији могу да буду и чланови синдиката – рекла је Будимчевић.

Свуда у свету за период када сте на боловању имате одређене санкције, каже Ранка Савић. У Србији је толики страх од губитка посла да људи иду на посао са гипсом, каже Савићева.

– Ако и има у већем проценту лажног боловања, то је пре у државном сектору, него у приватном. Али ја не верујем да и тамо има толико лажних боловања – каже Савић.

Додала је:

– Најбедније се осећају радници. Све мере, промене закона о раду и амбијент који ми правимо иду преко леђа радника – рекла је Савић, али се њена саговорница није сложила.

– Треба гледати целу слику, шта све послодавци плаћају кроз друге законе – одговорила је Будимчевић.

– Све ће то моћи кад плата буде 1.000 евра, па ће моћи то о чему ви причате. А док је 200 евра, не можемо тако да говоримо – рекла је Савић и додала да је Закон о раду „толико рестриктиван да је то катастрофа“.

(Блиц, Б92)

Наслов и опрема: Стање ствари

(Блиц, 18. 10. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар