Руска народна линија: Савез са римским папом против Константинопоља?

Испада да заузимамо тврд став према законској Православној цркви али смо спремни да заузмемо мекши став према Католичкој цркви, стоји у коментару Руске народне линије

Папа Франциско и митрополит волоколамски Иларион, Апостолска палата у Ватикану, 19. октобра 2018. (Фото: СПЦ)

(Руска народна линија, 22. 10. 2018)

Шеф Одељења за спољне црквене везе (ОВЦС) Московске патријаршије боравио је у Ватикану и најавио припрему за посету папе Москви…

Питање могућности доласка папе римског у Москву решаваће се током међусобних разговора Ватикана и Московске патријаршије; журба око овога није потребна, да не би „уносила саблазан у срца верника“, изјавио је председник Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион у интервјуу за италијанско гласило Il Messagero, преносе РИА Новости.

„То је питање које ће се решавати током међусобних разговора Ватикана са Московском патријаршијом“, рекао је митрополит одговарајући на питање о томе да ли је 2019. године или у неко друго скорије време могућ долазак папе римског у Москву.

Он није прецизирао када ће се решавати то питање. Одговарајући на питање, „зашто толико тајанствености“, шеф ОВСЦ је приметио да је то због тога што су се „односи између Православне Цркве и Католичке Цркве развијали током скоро хиљаду година у прилично сложеном контексту“. „Те сложности се постепено превладавају, али нису још сасвим превладане. У православном народу постоје сувише велике предрасуде против католика, и ми ни на који начин не смемо ризиковати јединство наших цркава и мир у нашим црквама. Због тога морамо у нашим међусобним односима напредовати брзином којом је то могуће. Оном брзином која ће бити прихватљива за наш црквени народ“, изјавио је јерарх.

Као пример је навео ситуацију када се 1964. године патријарх константинопољски Атинагора сусрео с папом римским Павлом VI и када је извршено међусобно скидање анатема, и тада су скоро сви светогорски манастири престали да помињу Константинопољског патријарха. „Ме не смемо изазивати сличну ситуацију, треба напредовати постепено и спокојно, да не бисмо уносили саблазан у срца наших верника“, сматра митрополит Иларион.

Сусрет представника ОВЦС МП митрополита волоколамског Илариона с папом римским Франциском одржан је 19. октобра у Апостолској палати у Ватикану, обавештава сајт ОВСЦ МП.

Нарочита пажња током сусрета посвећена је црквеној ситуацији у Украјини. Митрополит Иларион је упознао Франциска с одлукама које је донео Свети Синод Руске Православне Цркве 15. октобра у Минску у вези с неканонским потезима Константинопољске патријаршије. Владика је изложио став Московске патријаршије у вези с тим питањем, и предао је папи текст изјаве прихваћене на заседању Светог Синода у Минску. Председавајући ОВЦС је такође изјавио да је у вези с потезима Константинопољске патријаршије Руска Православна Црква приморана да суспендује учешће у раду Мешовите међународне комисије за богословски дијалог између Ватикана и Православне Цркве. И поред тога, како је нагласио митрополит Иларион, међусобни односи Московске патријаршије и Римокатоличке цркве и даље ће се развијати.

Тешко је замислити бољи начин да се дискредитује свештени врх од разговора и припреме за посету папе римског Москви у јеку кризе и прекида канонског општења с Константинопољем. Испада да заузимамо тврд став према законској Православној Цркви, чији је врх нарушио каноне, али смо спремни да заузмемо мекши став према Католичкој цркви, која је нарушила не само каноне, већ и изопачила само црквено вероучење, свештене Догмате Цркве. Према цркви коју су многи наши свети оци отворено називали јеретичком.

Нека наша званична црквена лица из редова ОВСЦ активно користе савршено неприхватљиво изједначавање кризе у односима с Константинопољем са „великом шизмом“ 1054. године. Можда се у почетној фази тадашњи раскол Константинопоља с Римом и може упоредити са садашњом канонском кризом у светском Православљу, али не треба се притом правити да није било даљег нарушавања и изопачења догмата Рима, што је одвело Католичку цркву изван граница Цркве, претворило их од православних у инославне.

Могуће је да некоме у нашем црквеном руководству изгледа сасвим умесно да у борби против произвољности Константинопоља покуша да закључи савез с папом римским…

Сматрамо да такав корак може довести само до продубљивања кризе. Не само посета папе Москви, него чак и разговори о њеној могућности довешће до дискредитације нашег свештеног врха не само у очима верног народа, који тако непоколебиво сматра католике јеретицима, већ и у очима верника целог православног света.

Данас је на страни Руске Православне Цркве у борби с нашим заблуделим сабратом – константинопољским патријархом – истина. А истина је увек била главно руско оружје. „Није Бог у сили, већ у истини“ – нека та девиза светог благоверног кнеза Александра Невског послужи нашем свештеном врху као звезда водиља у разрешавању кризе у односима с Константинопољском патријаршијом.

Редакција „Руске народне линије“

Са руског посрбио: Светозар ПоштићCategories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

7 replies

 1. Парадоксалан потез Московске Патријаршије (МП)… Па, зар они нису свесни да су на недавном слављењу (очекиване и обећане) аутокефалије у Кијеву учествовали и локални представници унијатске – али и саме римокатоличке цркве, а обе су потчињени Ватикану? Зар митрополит Иларион замишља да он има ишта непознато да римском папи објашњава (који је и сам битна «запршка» у чорби Константинопољ-Кијев-Москва)? Па, ово што се сада одиграва на релацији Москва-Кијев-Константнопољ изгледа као најава остваривања вечите ватиканске маште…. Да ли је стављање папи у изглед посете Москви очајнички покушај МП, довољан за задобијање неутралности Ватикана у сукобу МП са Константинопољем? Аутори овог чланка су са становишта догматских разлика између православља и римокатолицизма у праву: ово скоро личи на покушај прављења «савеза са Сотоном против Белзебуба»…, или – као што једна пословица (преведена на српски) гласи: «мачка у нужди прави неочекиване скокове». Само, такви скокови не доводе увек до жељеног решења.

 2. Sve je ovo jajara Putin kanalizovao. Kiril nije bolji. Kad su ga birali radujuci se zato sto je REFORNMATOR a drugi Kandidat „nije izabran“ jer je bio „konzervativac“. Treba se malo vratiti u nazad. Putin je lego na rudu usmrdjelog zapada u jesen 2015 godine. Sve je ovo njegovo Maslo jer ima totalnu vlast. Rusija ce muke imati ail cerajte ga onako kako ste ga i doveli. KGB i gotova prica. On je izgubio i Elan i energiju i volju. Potrosen i izlizan. Iskompleksiran. Crkva ce biti ttema i sa Trampom. Veliki demon iz Vatikana trazi samo poslusnost totalnu a Putin ce to sa njegovim akrepinama da narodu servira kao moranje. Posato je kao i mindzousti akrep.

 3. РПЦ је одговорила на преступ Константинопољског Патријарха (КП) на основу објективно промишљене тежине, далекосежности и безаконитости истог и на основу процене трагичних последице које овај може имати на више фронтова као што су рушење вековног црквеног поретка РПЦ, изазивање раскола у васељенском Православљу, и утицају на наставак суровог грађанског рата у Украјини. Посебно, последњи испад КП-а је најава даљег рушења Цркве Христове, кроз признавање безаконих заједница као што су тзв. Црногорска Православна Црква, хрватска, македонска, косовска, да споменем само оне који би узурпирали место и нарушили поредак у нашој СПЦ.

  Преступ КП је драстичан по мери показаног властољубља, грабитељског напада на теријторију канонске Цркве (РПЦ) и грубом покушају да се наметне Православном свету као ватикански пандан. Потпуно исполитизирана и у служби војних и политичких непријатеља Русије, ова авантура КП-а је истовремено и нешто много горе јер је отровно копље забодено у Тело Христово на земљи, рушилачки преступ против поретка и Истине Његове Свете Цркве, и као таква, хула на Духа Светога. Могући излаз из садашњвих тешкоћа и спречавање трагичнијег епилога може бити пронађен на Свеправославном Сабору свих помесних цркава.

  Ови редови горе су само упрошћени сажеци неких од информација које се могу наћи на званичним сајтовима РПЦ или блиских портала са поузданим информацијама.
  http://www.patriarchia.ru
  http://www.pravoslavie.ru/
  https://www.pravmir.ru/

 4. Ваистину, и НАЖАЛОСТ -расуло нас је запљуснуло.
  Нећу објашњавати образовну позадину Цариградског патријраха Вартоломија и митрополита Волоколамског Илариона.
  Оба јесу јаки интњелектуалци, али на штеточински начин – загазили су у и з д а ј у дубљу (обојица) .
  Цариград није требао да дира у устаљени поредак у Украјини (Предстојатељ цркве у канонском поретку је блажењејевши митрополит Кијева и све Украјине-Онуфрије) .
  Москва није требала да прекида канонмоско-литургијско.евхаристијско обшченијеца Цариградом, нити да брани ходочашће на Светогорску монашку републику, нити да пријети Јерусалимској патријаршији да јерарси МП неће саслужавати на св.Гробу Господњем у Јерусалим (ако се подржи Цариград) .
  Према католицизму је МП (Московска патријаршија) знатно блажа него ли ка својој Хришћанској сабраћи из Васељенске патријаршије .
  Такво поступање нема оправдања.
  Кривица за овај внутарпородични раскол је дошла од непријатеља – САД и Ватикана (у првом реду) , али су у томе учествовали и Вартоломиј и Иларион.
  Оба раде (као и Путин) за Намјесника Антихриста – Римског папу.

 5. Znamo mi da je Vartolomej razbojnik jos od kad je protivkanonski smenio patrijarha Jerusalima Irineja, a sad cka i ovaj novi, kog je doveo na Irinejevo mesto protiv svih kanona, staje na stranu Moskve.

 6. А је л’ вам се не чини да је папа позван на родитељски сатанак, пошто његов изабраник прави ср…?

 7. Папа је изван Цркве. Он данас није тај који изазива раскол, већ расколних Вартоломеј и његова свита фанариота.

  Текст је безвредан јер се у целини заснова на бесмисленој претпоставки аутора да РПЦ намерава да склопи неки ‘савез’ са папистима у борби са фанариотским расколницима.

Оставите коментар