МИП Русије: Гласање за промену имена у Македонији – прљава манипулација

Како се наводи у коментару МИП Русије, осам гласова за добијање потребне већине „било је добијено путем уцена, претњи и поткупљивања опозиционих посланика“

Зграда Министарства спољних послова у Москви (Фото: Спутњик/AFP 2017/Alexander Nemenov)

Гласање у Македонији о изменама у Уставу за промену имена и ступање у НАТО је одржано уз кршење свих норми. Москва сматра то што се десило прљавом манипулацијом, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

„Обратили смо пажњу на гласање које је одржано 19. октобра у Парламенту Македоније изменама Устава које су потребне за промену имена и ступање земље у НАТО. Све је било организовано по канонима „савремене европске демократије“, наводи се у коментару МИП Русије.

Како се наводи, осам гласова који су недостајали за добијање потребне већине, „било је добијено путем уцена, претњи и поткупљивања опозиционих посланика“.

„Троје од њих, из чисте случајности, управо тог дана су били пуштени из затвора, другој двојици, против којих је специјално тужилаштво било покренуло случај, обећана је слобода, осталима су у замену за ’правилно гласање‘ дати корупционашки предлози. Посланике су закључавали у кабинете, одузимали им мобилне телефоне, очигледно у духу европске демократске праксе. Интересантно је да се амбасадор САД налазио у згради Парламента све до краја седнице, што не оставља сумњу ко је руководио тим процесом“, саопштио је руски МИП.

„Ово што се десило је отворено кршење свих норми, и са тачке гледишта закона и у моралном плану. Овако прљаве манипулације се не могу сматрати показивањем воље парламентараца. Мишљење две трећине Македонаца, који су одбили да подрже Преспански споразум на неуспешном референдуму од 30. септембра, грубо је игнорисано. Решавање спора између Атине и Скопља треба да се заснива на праву, на широкој подршци народа, а не на подели друштва“, нагласили су у руском спољнополитичком ресору.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Искра, 22. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар