Роберт Купер: Србија ће морати да призна Косово а како ће то да уради – њен је проблем

Београд неће успети уколико не буде имао јасну политику за Косово и неће постићи ништа, уколико не призна Косово, изјавио за Н1 бивши посредник у дијалогу Београда и Приштине Роберт Купер

Роберт Купер (Фото: НСПМ)

Под називом „Заједништвом до одговора на нову нормалност“ у Београду је почео осми Београдски безбедносни форум, који ће у наредна три дана окупити око 700 учесника из Србије, региона и других делова Европе и света. На међународној конференцији у организацији Београдског фонда за политичку изузетност, Београдског центра за безбедносну политику и Европског покрета у Србији, на 20 панела и сесија излагаће 111 говорника.

Бивши члан тима који је предводила Кетрин Ештон у дијалогу о Косову Роберт Купер изјавио је данас да је „апсолутно сигуран“ да ће бити постигнуто свеобухватно решење у дијалогу Београда и Приштине.

– Апсолутно сам сигуран да ће бити постигнуто и мора да се уради корак по корак, али можда је ово тренутак, можда треба да буде урађено брзо, можда је лакше урадити брзо него споро – рекао је Купер за Танјуг на маргинама Београдског безбедносног форума.

Истовремено је оценио је да је велики напредак постигнут од када је он учествовао у дијалогу Београда и Приштине, али не, како каже, довољно велики.

– Много је времена прошло од кад сам ја учествовао у дијалогу, и веома сам срећан да видим да је велики напредак постигнут од тада, али не довољно – рекао је Купер.

Купер, међутим, напомиње да је задовољан оним што се догађа и да је одушевљен што председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи разговарају.

„Мислим да је веома добро када људи разговарају један са другим. Желим им добро, али мислим да може да иде много брже него што иде“, закључио је Купер.

Експерти за питања безбедности, представници академске заједнице, политичари и новинари, њих око 700, ће на Београдском безбедносном форуму учествовати на панелима и дискусијама посвећеним актуелним безбедносним изазовима са којима се суочавају Србија, регион и Европа.

Теме панела првог дана форума биле су будућност развоја Западног Балкана, ситуација у Босни и Херцеговини и ситуација на Блиском истоку.

Једна од важнијих тема форума је и нова фаза дијалога Београда и Приштине. О томе смо разговарали са Робертом Купером, првим посредником ЕУ у дијалогу Београда и Приштине.

„Мислим да би било добро да Београд има политику за Косово, на крају крајева, то је ваш сусед. И на крају, нећете успети у томе ако их не признате, како и када ћете то урадити то је ваш проблем, али то мора да се уради у неком тренутку и за то је потребно одлучно вођство“, поручио је Роберт Купер.

Купер је рекао да размена територија између Србије и Косова није нужно лоша идеја, али да би морала бити спроведена веома опрезно. Купер је рекао да су такве ствари јако тешке за политичке лидере и да им у таквим ситуацијама „треба дати времена“. Он је навео да је чињеница да лидер Србије и Косова озбиљно разговарају „охрабрујућа“.

Према његовим речима, како се Србија буде приближавала чланству у ЕУ, питање Косова ће бити све важније због европског искуства са спором Словеније и Хрватске, иако је Словенија о тада била узорни члан ЕУ.

Другог дана форума у четвртак, на панелу Западни Балкан и ЕУ, учествоваће председник Аустрије Александер ван дер Белен и председник Србије Александар Вучић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Н1,Танјуг/НСПМ, 17. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Овај човек је безбожник

    ****** **** *** ****. Он очигфледно не зна да нико ништа не мора, осим да умре.

Оставите коментар