Руска православна црква прекида односе са Васељенском патријаршијом

Руски митрополит Иларион изјавио је у Минску да Руска црква нема другог избора сем да прекине односе с патријаршијом у Цариграду

Храм Христа Спаситеља у Москви

Руска православна црква саопштила је да је донела одлуку да прекине све односе са Васељенском патријаршијом, након што је она најавила да ће подржати аутокефалност украјинске цркве, односно њено одвајање од Московске патријаршије.

Руски митрополит Иларион изјавио је у Минску да Руска црква нема другог избора сем да прекине односе с патријаршијом у Цариграду (Истанбулу), преноси Ројтерс.

„Одлука о потпуном прекиду односа са Васељенском патријаршијом донета је на састанку Синода, који се тренутно одржава у белоруској престоници Минску“, рекао је Иларион, преноси Rt.com.

Московска патријаршија је такође рекла да се неће придржавати одлука патријаршије у Цариграду и односа на статус украјинске православне цркве.

„Све ове одлуке су незаконите и канонски неважеће“, рекао је Иларион и додао да Руска православна црква не прихвата те одлуке и да их неће пратити.

Истовремено, Руска црква изразила је наду да ће „превладати здрав разум“ и да ће патријаршија у Цариграду променити своју одлуку.

Украјина је прошле недеље добила одобрење Васељенске патријаршије да се покрене процес успостављања аутокефалне украјинске цркве, што, како наводи Ројтерс, званични Кијев види као кључни корак у заустављању Русије у мешање у унутрашње послове Украјине.

Руска црква је то назвала највећим расколом у хришћанству у последњих хиљаду година.

(РТС, 15. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар