Додик прогласио победу „чисту као суза”

Од пребројаних 85 посто гласова, ја сам добио 56 посто, а Иванић 44 посто, разлика је преко 70.000 гласова. То је недостижна разлика, рекао је Додик

Милорад Додик проглашава изборну победу на конференцији за новинаре (Фото: Бета-АП)

Бањалука – Лидер СНСД и кандидат за српског члана Председништва БиХ, Милорад Додик, прогласио је победу и поручио да је она „чиста као суза”. Додик је у обраћању јавности рекао да је непосредно пре тога разговарао са председником Србије Александром Вучићем који му је честитао на изборној победи.

„Могу вам рећи да је председник Вучић са радошћу примио ове резултате”, рекао је Додик и подсетио на поруке противкандидата Младена Иванића, који је тражио да се Србија не меша у изборни процес у БиХ.

„И нису им помогли ти силни њихови Енглези да победе”, рекао је Додик, који је захвалио Вучићу на честиткама и истакао да ће први његов сусрет као члана Председништва БиХ бити са председником Вучићем.

„Први мој сусрет ће бити са председником Вучићем, можда и пре него са мојим колегама у Председништву БиХ”, казао је Додик. Он је претходно рекао да су резултати његове победе такви да су за Иванића недостижни.

„Од пребројаних 85 посто гласова, ја сам добио 56 посто, а Иванић 44 посто, разлика је преко 70.000 гласова. То је недостижна разлика чак и да сви муслимани гласају за Иванића који имају право гласа“, рекао је Додик и истакао да је то осма победа његовог СНСД. Рекао је и да за опозицију има питање колико још пута треба да их победи да би они нестали.

Очекује, казао је, да ће коначна разлика српског члана Председништва 80.000 гласова. Појаснио је да СНСД има развијену структуру праћења резултата избора.

„Захваљујемо се свима који су гласали за нас, показали смо доминацију. Хвала коалиционим партнерима. Не могу им помоћи ни 100 америчких и британских амбасада као што су помагали до сада”, нагласио је он.

Додик је прогласио и победу Жељке Цвијановић која је била кандидат за Председника РС. Према његовим речима, Цвијановићева води са 54,1 посто освојених гласова, док је Вукота Говедарица освојио 45,8 посто гласова.

„Неупитна је воља народа, народ је показао своје опредељење, Иванић је кажњен због послушничке политике према Западу. Као српски члан Председништва залагаћу се за позицију РС да буде број један у БиХ. Моја девиза ће бити ‘РС пре свега’ и заштита уставног поретка овог ентитета”, казао је Додик.

Све оно што је досада наметнуто, биће поново на дневном реду, додао је и истакао да ће у Председништву БиХ морати да се нађе и застава РС. Поручио је и да га не занима ко су изабрани представници друга два народа, он с тим не калкулише: „Ја идем тамо као представник српског народа и тако ћу се понашати”.

Казао је и да жели да успостави добру комуникацију с колегама у Председништву, а буде ли како он планира, „БиХ можда и може остварити напредак”. Радиће, најавио је, да ће радити на томе да се одбаци политика мешања странаца у БиХ, преноси Танјуг.

Биографија Милорада Додика

Милорад Додик, који је на управо завршеним изборима победио у трци за српског члана Председништва Босне и Херцеговине, рођен је 12. марта 1959. године у Бањалуци. У Лакташима је завршио основну школу, а средњу школу у Бањалуци. Дипломирао је на Факултету политичких наука, на Универзитету у Београду.

Милорад Додик са супругом Сњежаном (Фото: Бета-АП)

У периоду од 1986. до 1990. године, као најмлађи функционер тадашње СФРЈ, био је на обављао више важних функција у општини Лакташи, између осталог и функцију предсједника ИО СО Лакташи.

На првим вишестраначким изборима у БиХ 1990. године изабран је у Парламент БиХ на листи Савеза реформских снага. Због неслагања са тадашњом владајућом структуром у Народној скупштини Републике Српске, формирао је Клуб независних посланика, који је 1996. године био окосница за формирање Странке независних социјалдемократа, чији је председник од оснивања 1996. године.

У Народну скупштину Републике Српске као посланик поново је изабран 1997. године, а годину дана касније, 1998. године, бива изабран за председника Владе Републике Српске. Ову функцију обавља до јануара 2001. године.

За народног посланика СНСД поново је изабран 2002. године, и ту дужност обављао је до 2006. године, када у фебруару по други пут преузима дужност председника Владе Републике Српске.

Трећи пут постаје предсједник Владе Републике Српске у децембру исте године, након што је странка на чијем је челу убедљиво победила на општим изборима у БиХ. Дужност председника Владе обавља све до октобра 2010. године, када добија уверљиву подршку и поверење бирача, и бива изабран за председника Републике Српске.

Свечани чин инаугурације новоизабраног председника Републике Српске обављен је 15. новембра 2010. године. Након убедљиве победе на општим изборима у Босни и Херцеговини 12. октобра 2014. по други пут је изабран на дужност председника Републике Српске и на тој функцији је до овогодишњих избора.

Додик добитник је више признања и одликовања, од којих су најважнији Орден Немањића, Орден Републике Српске на ленти, Орден Петра Великог са лентом, који додељује Национални одбор за друштвена признања Руске Федерације за изванредан допринос унапређењу руско-српске сарадње. Српска Православна Црква одликовала га је орденом Светог Саве првог реда, а Јерусалимски патријарх му је доделио Свети крст чувара Христовог гроба.

Почасни је грађанин више градова у Републици Српској. Милорад Додик је, преноси Танјуг, и дугогодишњи истакнути спортски радник. Више од 10 година био је председник КК „Игокеа”, чији је један од оснивача, а КК „Партизан” из Београда доделио му је титулу почасног председника клуба. Ожењен је, отац двоје деце. Има троје унука.

(Политика, 7. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар