Јенс Столтенберг: НАТО шири демократију, стабилност и просперитет

У Србији ћу присуствовати нашој највећој вежби за управљање последицама катастрофе, на којој ће учествовати 40 земаља, рекао је генерални секретар НАТО

Јенс Столтенберг (Фото: nato.int)

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је поручио да је Црна Гора „пример“ како чланство у НАТО позитивно утиче на њену, не само сигурност него и економски просперитет.

„Од 1999. године 13 земаља се придружило Алијанси, помажући у ширењу демократије, стабилности и просперитета у Европи. Од када се Црна Гора придружила прошле године, стране инвестиције од земаља Алијансе су се тамо удвостручиле“, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на конференцији за новинаре у Бриселу уочи почетка дводневног састанка министара одбране земаља чланица НАТО.

Истакао је да НАТО остаје посвећен стабилности и безбедности овог „важног дела Европе“.

Говорећи о БЈР Македонији, генерални секретар је казао да су будно пратили консултативни референдум.

„Разговарао сам са премијером Зораном Заевом јуче и остаћемо у блиском контакту. Поздрављам ‘да’ глас на референдуму. На Скопљу је да донесе одлуку о својим наредним корацима. НАТО је спреман да дочека земљу као нашу 30. чланицу. Али једини начин је да се примени споразум о имену. Нема другог начина за чланство у НАТО“, казао је Столтенберг.

Столтенберг је рекао да су већ почели преговори са БЈР Македонијом, те да он очекује да они буду окончани до јануара следеће године.

„У Србији ћу присуствовати нашој највећој вежби за управљање последицама катастрофе, на којој ће учествовати 40 земаља. Ово је прва таква вежба чији ће домаћин бити Србија, што одражава снажно и веома цењено партнерство између Србије и НАТО“, рекао је Столтенберг.

Он је рекао да ће тема разговора у Београду бити и последње тензије на Косову, поручујући да се мора поштовати споразум Београда и Приштине.

„Остајемо забринути због мањка руског поштовања својих међународних обавеза, укључујући Споразум о нуклеарним снагама средњег домета (ИМФ). Споразум је кључан елемент за нашу безбедност. Сада је овај Споразум угрожен због руских акција. Након година негирања, Русија је недавно признала постојање новог ракетног система названог 9М729. Русија није доставила никакве поуздане одговоре о новом ракетном систему,“ казао је он.

Опрема: Стање ствари

(Восток, 3. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. НАТО шири смрт, јад и беду. НАТО је прворазредна претња по опстанак човечанства и цивилизације.

Оставите коментар