Вол Стрит џорнал:  САД и ЕУ приближиле ставове о корекцији граница између Косова и Србије

САД и ЕУ су приближиле ставове како би подржале план о корекцији граница између Косова и Србије, игноришући при том, противљење Немачке том плану, пише амерички „Вол стрит џорнал”, позивајући се на поверљив документ Брисела, у који је лист имао увид

Вашингтон – „Лидери САД и ЕУ приближавају ставове ка пружању подршке плану, према којем би две балканске земље прекројиле своју напету заједничку границу дуж етничких линија, изолујући Немачку, најутицајнију силу на континенту, у њеном одбијању таквог приступа”, наводи Вол Стрит џурнал позивајући се на документ.

Лист пише да је у том меморандуму, који је недавно објавила Европска служба за спољне послове о томе како решити деценијски спор између Београда и Приштине, ЕУ изразила подршку заједничком плану две стране, који је подржала администрација председника САД Доналда Трампа, о прекрајању граница у југоисточној Европи, како би се осигурало да Косово добије пуну државност.

У меморандуму се, додаје, упозорава и да би Косово склизнуло у криминал, сукобе и исламски екстремизам, уколико се то не би постигло.

„Вол стрит џурнал” наводи да меморандум показује да је извршно тело ЕУ у суштини прихватило аргумент Вашингтона, а одбацило аргумент Немачке.

„Док споразум наговештава да Европа и САД настављају да блиско сарађују у иницијативама спољне политике, које утичу на регион, раскол са Немачком такође показује спремност Вашингтона да игнорише примедбе водеће силе континента у свом дворишту”, оцењује Вол стрит џурнал, преноси Танјуг.

Лист подсећа да се немачки лидери противе размени територија, јер страхују да би то поново распалило сепаратизам заснован на етничкој припадности у оближњим земљама, као што су БиХ и Македонија, и гурнуло регион у сукобе, како и да су резерве према плану изразили и Луксембург и Велика Британија.

Међутим, констатује амерички лист, САД су игнорисале примедбе Немачке, као и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност, јер се, како истиче, у меморандуму наводи да би прекрајање граница пре помогло да се умири него да се распламса регионална нестабилност.

„По први пут у својој историји, Србија и Косово ће слободно договорити/решити своје разлике кроз дијалог”, пише Вол стрит џурнал да се наводи у меморандуму.

Додаје и да се у документу упозорава да ако ти преговори пропадну, „Косово ће постати замрзнути конфликт и то би заузврат значило да ће неизбежно пропасти”.

Напомињући да је територија Косова већински насељена муслиманима, лист наводи да се у меморандуму упозорава и да би Косово могло да постане „најплодније тло за криминал и радикализацију”.

Лист подсећа и да је управо Немачка, иако Берлин сада инсистра да су границе у Европи неповредиве, одиграла „кључну улогу у убрзавању распада Југославије, када је признала независност отцепљених чланица Хрватске и Словеније 1991, пре многих других светских сила”.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар