N1: Преговори Београда и Приштине у ћорсокаку

Иако је, након што су се почетком септембра Александар Вучић и Хашим Тачи састали са Федериком Могерини, најављена нова рунда дијалога у току септембра, за сада нема информација о наставку дијалога Београда и Приштине

Драган Благојевић, новинар агенције Бета (Извор: N1)

Након прича о разграничењу, промени граница, размени, а од јуче и враћању поклона као начину решавања питања Косова, преговори између Београда и Приштине под покровитељством ЕУ, чини се, запали су у ћорсокак. Из Брисела нема информација када ће бити одржана нова рунда дијалога.

Истовремено, Вашингтон поручује да у преговорима не треба постављати крајње рокове за решење.

Иако је, након што су се почетком септембра Александар Вучић и Хашим Тачи састали одвојено, али не и заједно са Федериком Могерини, најављена нова рунда дијалога у току септембра, за сада нема информација о наставку дијалога Београда и Приштине.

Новинар агенције Бета Драган Благојевић међутим, каже да је лопта сада у дворишту Приштине.

„Тамо су велики проблеми унутрашњополитички сукоби на највишим нивоима власти око тога шта ти преговори уопште треба да значе, какав резултат треба да буде и начин на који се преговори воде. Тамо је заиста све отворено…Оно што сам чуо у Бриселу – сви су убеђени да ће преговори да се наставе, само је питање времена колико и кад се појави то нешто опипљиво да може о томе да се прича“, каже Благојевић.

А док се не појави нешто опипљиво, како оцењује амерички амбасадор у Србији Кајл Скoт у интервјуу Фонету, преговоре Београда и Приштине не би требало орочавати.

„У сваким комплексним преговорима мислим да није мудро постављати крајње рокове, макар све док нисте близу да завршите посао. А није се стигло дотле. Јасно је да има још пуно тога да се уради. Тако да постављење крајwих рокова вероватно није мудро“, казао је Скoт.

Вашингтон иначе не одбацује идеју о разграничењу, односно промени граница, као могућем решењу за питање Косова. Аналитичари наводе да су се у Белој кући променили људи који се баве овим делом света, због чега се о могућим решењима косовског проблема говори нешто другачије него пре.

„Оно што долази из Вашингтона јесте  – договорите се. ми ћемо прихватити свако решење. Проблем је међутим, у којој мери можемо да се договоримо међусобно и у којој мери можемо да се договоримо међу собом унутра, подједнако и на Косову и у Србији“, казао је новинар Милан Мишић.

Прилика за разговор званичног Београда и Вашингтона могла би да буде Генерална скупштина Уједињених нација која почиње у понедељак.

Делегацију Србије предводиће председница Владе Ана Брнабић која ће присуствовати и пријему који организује председник САД Доналд Трамп.

Наслов и опрема: Стање ствари

(N1, 23. 9. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар