Рамуш Харадинај: Ако се померају границе Косова требаће војничке чизме

Границе Косова су успостављене (војничким) чизмама, а не за столовима и у преговорима… Ако се оне помере, многе војничке чизме са обе стране биће поново потребне, рекао премијер тзв. Косова

Рамуш Харадинај (Извор: Нови стандард)

Косовски премијер Рамуш Харадинај каже да је чак и сам разговор о „питању граница Косова“ опасан по стабилност региона, преноси приштински портал „Телеграфи“.

„Границе Косова су успостављене (војничким) чизмама, а не за столовима и у преговорима… Ако се оне помере, многе војничке чизме са обе стране биће поново потребне“, рекао је Рамуш Харадинај телевизији Клан са седиштем у Тирани.

Навео је да неће прихватити никакав договор са Београдом који подстиче „измену граница“ и да тај план не сматра озбиљним.

„После свега што се догодило, не могу да верујем да је председник (Хашим) Тачи то сматрао озбиљним пројектом. Мислим да је то део његове политичке тактике“, закључио је Харадинај.

Отворићемо границу с Албанијом за Нову годину

С друге стране, приштински портал Зери преноси да је Харадинај најавио да од нове године више неће бити физичких препрека на граници Косова и Албаније.

Овај медиј наводи да је та нада Харадинаја заснована на разговорима и плановима са премијером Албаније Едијем Рамом.

Зери подсећа да је Харадинај у једном интервјуу раније рекао да је, када је путовао за Тирану, пола сата чекао да уђе у Албанију и пола сата да уђе на Косово.

На констатацију новинара да „у свим осталим земљама ЕУ нема граница, те да су границе остале само рушевине прошлости“ и питање шта ће Приштина урадити да их уклони, Харадинај је рекао да је са премијером Рамом и осталим колегама разговарао о томе да се, негде на преласку из једне године у другу, та граница отвори.

На инсистирање новинара да каже да ли ће то бити у новогодишњој ноћи, Харадинај је рекао да се нада.

„Надам се да хоћемо. Коначно. Биће камера. Биће праћења, али неће бити физичке препреке, неће бити физичког присуства контроле“, рекао је Харадинај, пренео је портал Зери.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Нови стандард, 20. 9. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар